Évtizedenként változik

Bár tudjuk, hogy sokan nem értenek majd egyet velünk, mi mégis sorra vettük a XX. század szépségideáljait – évtizedenként.

 

1930-as évek

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel a XX. század divatjának egyik meghatározó alakja. Megalkotta a dolgozó nő ruhatárának alapdarabjait és a minden időben elegáns Chanel kosztümöt, de az ő nevéhez fűződött a kötött ruhák beemelése a mindennapok öltözködésébe, valamint a csillogó bizsuk és a Chanel N°5 parfüm elterjesztése is. Nincs olyan ember, aki ne hallott volna Greta Garbóról, a filmtörténet egyik legtitokzatosabb színésznőjéről. Miért tartotta annyi nő ikonnak? Talán azért, mert legtöbb filmjében tragikus asszonysorsokat alakított.

Az első magyar szépségversenyt 1929 januárjában a keszthelyi tiszti főorvos lánya, Simon Böske nyerte meg. A 19 éves lány állítólag meseszép volt, így nem csoda, hogy még abban az évben Miss Európává választottak. Az 1930-as évek ikonikus szereplője mégiscsak Tolnay Klári, aki számára a sikert a Meseautó című film hozta meg. Több évtizedes pályafutása során mindvégig a közönség kedvence volt.

Évtizedenként változik 

1940-es évek

Marlene Dietrich már az 1930-as években is sikeres volt, azonban a II. világháború után jött divatba az a sportos elegancia, amelyet képviselt. A mozivásznon egyszerű frizura, smink és férfias ruhák jellemezték. Életművével megteremtette az önálló nő mítoszát, amely a háború után özvegyen maradt nők milliói számára követendő példa volt. Annak ellenére, hogy Karády Katalin hétgyermekes munkáscsaládban nőtt fel, hamar felhívta magára a figyelmet a színésztársadalomban. Első filmje, a Halálos tavasz hozta meg számára a sikert. Karády egy csapásra ünnepelt sztár lett, sőt a kor szexszimbólumaként tekintettek rá. Karakterét imádta a közönség, a színésznő ruháit, kalapjait és hajviseletét évtizedeken át utánozták rajongói.

 

1950-es évek

Grace Kellyt klasszikus szépségnek tartották. Törékeny alkat, aki zárkózott és elegáns egyszerre. Színésznek készült, mégis modellként kezdte pályáját. Bár később filmjeinek köszönhetően sikeres lett, a hírnevet a monacói herceggel kötött házassága hozta meg. 1956-ban tartották az esküvőt, amelyet a mai kornak megfelelő felhajtás kísért. Grace megérkezését is megörökítették, akárcsak az esküvőt, amelyről filmet készítettek, és két héten belül a mozikban játszották. Hasonló médiaérdeklődés csak William és Kate esküvőjéhez volt hasonlatos napjainkban, ám akkoriban ritkaságszámba ment az ilyesmi. Nem csoda, hogy egy korszak szimbóluma volt a gyönyörű színésznő, akinek nagy bánatára az esküvő után abba kellett hagynia a filmezést. Marilyn Monroe-ról úgy tartják, hogy karrierje erotikus kisugárzásán alapult, aki az első és legnagyobb szexszimbólum. 1953-ban például az első Playboy címlapján is ő szerepelt. Szépségtippjei közül legismertebb a sztárok körében ma is népszerű beöntéses salaktalanító diéta, amellyel néhány nap alatt akár 5 kilótól is megszabadult. Szájfényét állítólag vazelinből és növényi viaszból keverte.

Brigitte Bardot öltözködésével és hajviseletével egy személyben megszabta az ötvenes évek divatirányzatát. A világ minden táján követték a nők. Ő tette népszerűvé a bikinit. Szerepei és öltözködése miatt kritikusai szerint Bardot a bűn megtestesítője volt.

Ruttkai Éva tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek, azonban a közönség kedvence éppen az 1950-es években lett. Az idősebb generáció még mindig úgy emlékszik rá, mint a legbájosabb színésznőre. Nagyon sok nő akart rá hasonlítani, de ő csak így vallott magáról: „Nem vagyok se szép, se csúnya, se okos, se buta…”

 

1960-as évek

Audrey Hepburn számára első amerikai főszerepe hozta meg a sikert. Gregory Peck oldalán Ann hercegnőt alakította a Római vakációban, amiért Oscar-díjat is kapott. A titka kislányos stílusában rejlett, amelyben egyszerre volt jelen az előkelőség és a szelídség. Bár ez az 1950-es években történt, divatikonná csak később vált, miután barátságot kötött Hubert de Givenchy divattervezővel, és akinek később a múzsája lett. Egyszer azt mondta, hogy a nő szépsége nem az arcápolásban rejlik, hanem a lelkéből fakad. Ennek ellenére tudatosan használt kozmetikai kellékeket, az arcát alapozóval „halványította”, szemét fekete szemhéjtussal emelte ki. Kontraszttal hangsúlyozta ki szépségét. Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassist legtöbben onnan ismerik, hogy ő volt az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, John F. Kennedy felesége és az egyik legfiatalabb first lady, aki egy csapásra nagyon sok amerikai nő példaképévé vált. Nemcsak csinosnak tartották az emberek, hanem olyan hölgynek, akinek van stílusa.

Évtizedenként változik

Sophia Loren valószínűleg annak köszönheti népszerűségét, hogy egyszerre tudott szépségideál, színésznő és családanya lenni. Szerinte az örök szépség titka: „Csupán szeretni kell az életet meg a spagettit.” A szépségápolásban azonban fontosnak tartja a szem kihangsúlyozását. Évtizedek óta két dolog állandó kelléke: a fekete szemceruza és a műszempilla.

Twiggy karrierje Nagy-Brittanniában indult az 1960-as években, azonban igazi ikonná az után vált, hogy New Yorkba költözött. Úgy tartják, hogy a fiús alkatú modell külsejével megváltoztatta a divatvilágot, rosszakarói szerint azonban vékony testalkatával rossz példát mutatott a kor fiataljai számára.

Koncz Zsuzsa az 1960-as években dalaival a fiatal generáció életérzését jelenítette meg. Akkoriban sok fiatal lány utánozta, manapság az idősebbeknek szolgál példaképül kortalan stílusával.

 

1970-es évek

Farrah Fawcett szépségkirálynőként és show-műsorok sztárjaként vált ismertté, azonban az hírnevét annak a legendás poszternek köszönheti, amelyen vörös fürdőruhában pózolt. Ezzel a fotóval levette a lábáról az amerikai férfiakat – állítólag több mint 12 millió darabot adtak el belőle. Világhírnevét a Charlie angyalai tévésorozat hozta meg. Lépcsőzetesre vágott, hullámosra formázott, jellegzetes haját nők milliói utánozták.

Jane Fonda modellként kezdte pályafutását, csak később kezdett el színészkedni. Az 1970-es évek kedvelt filmsztárja fiatalságának titkáról nemrég azt nyilatkozta: „30 százalék genetika, 30 százalék jó szex, 30 százalék sport és egészséges életmód, a többi tíz pedig a plasztikai sebészemnek köszönhető.”

Pataki Ági az első magyar szupermodell, aki több mint két évtizeden át volt a Fabulon arca. Szépségtitka nagyon egyszerű: annak idején, amikor már rosszul kezdte érezni magát a bőrében, életmódot váltott, elkezdett sportolni, és ez meghozta számára a változást.

Zalatnay Saroltát a magyar Janis Joplinként is emlegetették, azonban sikerét nemcsak hangi adottságainak, hanem külsejének is köszönhette. Az egyik legdögösebb magyar énekesnőnek tartották.

 

1980-as évek

Diana Spencer Károly herceggel kötött házasságával vált világszerte ismertté. A világsajtó akkor is a tenyerén hordozta, amikor négy év különélés után, 1996-ban kimondták a válást. Öltözködésével stílust teremtett, igyekezett úgy összeválogatni ruháit, hogy azok nőiesek, ám ne kihívóak legyenek. Népszerűségét azonban nem szépségének, sokkal inkább személyiségének köszönhette.

Évtizedenként változik

Madonna a XX. század végének egyik legnagyobb ikonja. Tinik és nők százmilliói utánozták öltözködését, stílusa a 80-as években vált trenddé. Szépségét egészséges táplálkozással és vitamininjekciókkal igyekszik megőrizni, emellett naponta jógázik, és a pilates rajongója. Molnár Csilla Andrea történetére sokan emlékeznek. Az 1985-ös Miss Hungary címet elnyerő, fonyódi diáklány a Miss Európa versenyen a pontjai alapján maga mögé utasította a kontinens legszebbjeit, végül mégis harmadik helyezett lett. Egy ország állt ki a fiatal szépségkirálynő mellett, aki nem bírt együtt élni a hirtelen jött sikerrel és csalódással. Öngyilkos lett.

 

1990-es évek

Cindy Crawford a XX. század utolsó évtizedének ikonikus szereplője. Elsősorban szupermodell, aki jó érzékkel használta ki ismertségét az üzleti életben is. Úgy tartják róla, hogy az utolsó szupermodellek egyike, aki megváltoztatta a divatot az 1990-es években. Szépségápolási titkáról keveset tudni, állítólag rendszeresen permetezi az arcát víz és tej keverékével, ami így szerinte megőrzi rugalmasságát és fényességét.

Ha Cindyt megemlítjük, mindenképpen beszélnünk kell Claudia Schifferről, aki szintén óriási hatással volt az 1990-es évek divatjára. A modell szépségének titka napi két liter ásványvíz elfogyasztása.

Dobó Katának A miniszter félrelép című film hozta meg a sikert. A „bugyis” jelenet után, mondhatni, egy csapásra szexszimbólummá vált. A szépség számára olyan belső harmóniát jelent, amely kiül az ember arcára is.

 

Napjaink

Alig néhány éve van a pályán, máris napjaink egyik legnagyobb ikonjává nőtte ki magát Lady Gaga. Korunk Madonnájaként vagy a jövő popénekeseként emlegetik. Védjegye a napszemüvege és különös kesztyűi, amelyeket világszerte egyre többen utánoznak. Az énekesnő szerint az igazi szépség titka nem a ruhában rejlik, hanem abban, hogy mindenki merjen önmaga lenni. Az Amerikai Divattervezők Tanácsa Lady Gagát választotta 2011 stílusikonjának.

Oroszlán Szonja a hazai sikerfilmek állandó szereplője. Szépsége megőrzéséért jógázik, rendszeresen fut és egészségesen táplálkozik. Úgy tűnik, ebben tényleg van valami.

 

Ki számít ikonnak?

„Évszázadokon át a kor divatikonjait a királynők, hercegnők, udvarhölgyek és az arisztokrácia tagjai adták – mondja Simonovics Ildikó divattörténész. – Az ipari forradalom azonban megtörte a hegemóniájukat, és a visszafogottabb polgárság stílusa került előtérbe. Újdonságnak számított, hogy a XIX. században már színésznők is diktálták a divatot. Ez a film és a mozi elterjedésével csak felerősödött, és az 1930-as évektől néhány kivételtől eltekintve szinte teljesen átvették a vezető szerepet”– összegzi a szakértő. A XXI. században már annyi csatornán lehet kommunikálni egy ideált, hogy nehéz meghatározni, ki számít ikonikus karakternek, és kiről mondják azt néhány évtized múlva, hogy meghatározó volt az adott korban. Ikonnak számít Brad Pitt és Angeline Jolie, de mellettük ahány ember, annyiféle imádott ideál – legyen az sorozatsztár, mint a Carrie Bradshow-t alakító Sarah Jessica Parker vagy zenész, mint Lady Gaga, Madonna vagy Beyoncé. A divat világa is kitermeli a maga ideáljait modellek és bálványok szintjén, például a Kate Mosstól induló új topmodell-generáció: Anja Rubik, Lara Stone, Abbey Lee Kershow vagy a különböző stílusikonok, mint Victoria Beckham, illetve Daphné Guinness. A szubkultúrák sajátos világának kultuszfiguráiról, sportolókról még nem is beszéltünk: Johnny Rotten, Marylin Manson, Robert Smith, Snoop Dog, Tony Hawk. Ebből is látszik, hogy a mai paletta milyen rendkívül sokszínű, az ezredelő ikonjait az élet szinte bármely területén kereshetjük.

 

Amerikai szépség

Az Amerikai Arcplasztikai és Helyreállító Sebészeti Akadémia (AAFPRS) tagjai osztályozták az elmúlt négy évtized hírességeinek arcvonásait, és kísérletet tettek arra, hogy meghatározzák, hogyan változott a szépség az elmúlt fél évszázad során. Szavazataik alapján az 1960-as évek meghatározó ideáljai: Elizabeth Taylor és Paul Newman. A legendás színésznő porcelánbőre és arányos szeme miatt kapta a legtöbb szavazatot. Az 1970-es évek ikonjai: Farrah Fawcett és Robert Redford, azonban említést tesznek ebből a korszakból Meryl Streepről és Cherről is. Az 1980-as években sem voltak könnyű helyzetben az ítészek, végül Christie Brinkely és Mel Gibson mellett tették le a voksukat. Az 1990-es években még ennél is nehezebb dolguk volt, végül Cindy Crawfordot és George Clooney-t választották. Napjaink idoljai az arcplasztikai sebészek véleménye szerint: Catherine Zeta-Jones és Hugh Jackman.

Aschenbrenner Sándor

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Ráktörténelem az ókortól napjainkigMár a fáraók korában is ismerték az emlőrákot, ám a jó- és rosszindulatú megkülönböztetést csak az i. e. 4. század körül jegyezték le. 
Veszély a konyhábanAdalékanyagok, ízfokozók, transzzsírsavak, finomított élelmiszerek, édesítőszerek, cukor és só. Hosszú a lista azokból az összetevőkből és káros konyhatechnikai eljárásokból, amelyeket tanácsos kerülni.
Tégelyben a remény - Mennyire üzlet a szépség?A szépségipar globálisan 7 százalékkal bővül évente, azaz kétszer akkora mértékben nő, mint a fejlett világ GDP-je. A legnagyobb piacot ma Oroszország, Kína és Dél-Korea jelenti, de India is előkelő helyen szerepel, ahol a ránctalanító krémekből évente 40 százalékkal többet adnak el. 
Monoton, mégsem unalmasA monodiéták alatt meghatározott ideig, kizárólag egyfajta étel fogyasztható. Ezekkel akkor is lehet fogyni, ha az adott étel nem kifejezetten fogyókúrás. A szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a szervezetnek a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, a szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.
Drágám, ma fáradt vagyok!Miután Anna hónapokon át hallgatta a fenti mondatot, kétségbeesésében szexuálterapeutához fordult. Négy hónap kemény munkája során a szakember terelgetése által megtanulta a párjához vezető utat, és intim együttléteik ma jobbak, mint a megismerkedésüket követő időszakban.
Kortalanul két keréken A hollandokhoz képest nem vagyunk biciklis nemzet, azonban az elmúlt évtized alapján nincs miért szégyenkeznünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/