Ráncfelvarrás szike nélkül

Görbe hétvége Ibizán. All inclusive heverészés a Vörös-tengernél. Teljesítménytúra a Kárpátok bércein. Csatangolás Isztambul sikátoraiban. Összeállításunkban – vérmérsékletéhez mérten – mindenki megtalálja az éveket visszapörgető nagy utazást.

 

Örök tinédzsereknek

 

A szórakozás koronázatlan királya

Hatalmas bulival kezdjük föld körüli örökfiatalság-túránkat. Bár több város versenyez a címért, úgy tűnik, a Spanyolországhoz tartozó Ibizától lehetetlen elhódítani a világ partifővárosa címet. A sziget a leghíresebb szórakozóhelyek büszke „tulajdonosa”. San Rafael településen található a Privilege, a világ legnagyobb klubjaként 10 ezer fő befogadására képes. Ibiza város legnépszerűbb táncarénája az Amnesia, melyet a 2007-es International Dance Awards keretében a világ legjobb szórakozóhelyének választottak. A kötelező programnak tekinthető rekorder szórakozóhelyeken kívül számtalan kisebb klubban mozoghatjuk le vélt vagy valós ráncainkat a leghíresebb DJ-k szettjeire. A bulisziget főleg a house, a progressive és a trance stílusok kavalkádjában lüktet. Felhőtlen szórakozásunk biztosítéka a helyi lakosság toleranciája: nem kell aggódnunk, ha a kacajosra sikeredett görbe este után egy középkori kőpadban elevenítjük fel partnerünkkel az este vagy a közös múlt emlékezetes pillanatait. Napközben a sziget védett mandulafenyvesei és hófehér strandjai gondoskodnak arról, hogy nyaralásunk ne csak a szórakozástól legyen emlékezetes. Ibiza teljes területe a világörökség része, jellegzetes fehér házai és fehér sziklás, homokos partjai miatt nevezik fehér szigetnek. Hajóval érdemes ellátogatni Formantera szigetére, mely Európa talán utolsó paradicsoma: kikötőiben jet-skik helyett halászbárkák ringatóznak.

Fontos: Ibiza éjszakai élete lelassul szeptemberben, nyitás május végén.

Tipp: Es Cana hippi piaca a Punta Arabi klub mellett; nyitva szerdánként 10–19 óráig.

Ráncfelvarrás szike nélkül 

 

Harcmentes terep

A közel-keleti Bejrút életében az elmúlt ötven évben ritka volt a békés időszak, azonban 2006 óta a nyugalom az úr, az egykori „Kelet Párizsa” újra visszanyeri régi fényét. A helyi fiatalok jól megbecsülik a harcmentes éveket, ezért az utcák a „carpe diem” életérzésétől hangosak, a szórakozóhelyek hét közben is telt házzal üzemelnek. A 1,5 milliós főváros az arab világ és zene „Ibizájává” vált. A luxusterepjárók kavalkádja, a méregdrága butikok, a már-már giccsesen felújított szórakozóhelyek és kávézók tömkelege kivagyiság helyett mégis sármot ad Bejrútnak. Az egyik legérdekesebb szórakozóhely az 1975 (ebben az évben tört ki a libanoni polgárháború), melynek zegzugos pincerendszere igazi bunkerhangulatot idéz homokzsákokkal, „Vigyázat, aknák!” és „Szabadság!” feliratokkal, étlapjának egyetlen fogása a kétszersült, mivel a polgárháború éveiben az volt az egyetlen elérhető étel a városban.

Fontos: Bejrútban érvényben van a harckészültség, a belvárost gépfegyveres katonák őrzik.

Tipp: muzulmánok, keresztények, örmény keresztények és zsidók élnek egymás mellett, negyedekbe tömörülve. Érdemes belekóstolni mindegyik kultúrába.

 

Temetőben tangózni

Buenos Airesben, a pampák és Argentína fülledt levegőjű fővárosában ez is lehetséges. Az argentinok fittyet hánynak a halálra, a város hedonizmusáról hírhedt éjszakai negyede egy temető köré épült. Recoleta városrészben night clubok, méregdrága éttermek és diszkók sora néz farkasszemet üvegajtós kriptákkal, ahová a gazdag argentinok temetkeznek generációk óta. A 12 milliós megapolisz azonban a tangótól lüktet igazán. Évekkel ezelőtt mozgalmat indítottak – Argentína elnöke, Fernando de la Rua vezetésével –, hogy az UNESCO nyilvánítsa a kulturális világörökség részévé a tangót, „mely rögeszme, hatalmába keríti táncolója lelkét és testét egyaránt”.

Vetkőzzünk bele hát az argentin ritmus forró világába! Kezdő lépésként a www.letstango.com.ar oldalon alapozzunk etikettből, stílusokból és helyszínekből. Rengeteg – főleg turistáknak rendezett – tangóshow-t találunk, ezek többsége azonban fizetős. Ingyenes előadásokat a Galerias Pacificos negyedben találunk, vagy vasárnaponként a Plaza Dorrego környékén. Tánctanulásra a milongákban (a tangótanulásra és -táncolásra szakosodott klubok, utcai rendezvények összefoglaló neve) van lehetőségünk, számtalan ilyet találni. 

Fontos: a város lakóinak többsége a tömegközlekedést használja. Manapság a legmodernebb buszok több száz vonala hálózza be a várost.

Tipp: Buenos Airesben több tízezres magyar kolónia él, de a város hangulata, épületei is nagyon hasonlítanak Budapesthez; nem véletlenül forgatták nálunk az Evitát.

 

 

Heverészőknek

 

Lazítás a sivatag aranyában

Van, amikor szórakozás helyett a kiadós nagy semmittevést kívánja szervezetünk. Az egyiptomi Dahab a pörgés és az isteni henyélés közötti átmenetet kínálja. Szerencsére a kairói Tahrír téri forrongások elkerülték ezt a Vörös-tenger partján fekvő, csendes nyaralóhelyet, mely egykor beduin kisváros volt (jelentése: a sivatag aranya), a kilencszázhatvanas évek végén fedezték fel amerikai hippik csodálatos korallzátonyai, barátságos lakói és kedvező klímája miatt – a tenger hőmérséklete januárban is 20–22 fok. Meghitt tengerparti sétányai teleépültek hangulatos kávézókkal és éttermekkel, ahol a pálmafákra épített teraszokon, beduin stílusban kialakított heverőkön kényeztethetjük magunkat a vörös-tengeri herkentyűkkel és az Aqabai-öböl panorámájával. Esténként a legtöbb étteremben jégre terítik az aznapi friss fogást, kiválaszthatjuk, miből kérjük a vacsorát. A Dahab tengerpartjától 50–100 méterre kezdődő korallzátonyok a világ legjobb merülőhelyei közé tartoznak – ilyen például a Blue Hole. A legtöbb szálloda szervez egynapos túrákat a közeli Vörös-kanyonhoz vagy a Mózes-hegyre. Ha két napot szánunk egy nagyobb kirándulásra, akkor a jordániai Petra homokkőbe vájt ősi városa színesítheti nyaralásunkat.

Fontos: Dahabra nem jellemző a Sharm el Sheikhben vagy Hurghadán tapasztalható agresszív harc a turistákért.

Tipp: magyar búváriskola működik a városban (www.lighthouse-1.com).

 Ráncfelvarrás szike nélkül

 

Paradicsomi kikapcsolódás

Elegünk van a karácsonyi őrületből, vagy elmenekülnénk a sötét, nyirkos télből? Thaiföld jó választás, ha okosan tervezünk. Milliók téli menedékhelye, Phuket vagy Koh Samui felkapott nyaralóhelyei kitűnő választás a pihenésre. Akad azonban még rejtett zug Thaiföldön, ilyen Krabi és környéke: érintetlen trópusi természet, gyönyörű fehér vagy aranyszínű homokkal borított part, és az Andamán-tenger tiszta vize. Jellegzetes mészkőhegyei, romantikus lagúnái és türkizkék vize nyomot hagy a látogatókban. Korlátozott számú szállodakapacitása okán még nincs nagyon sok turista, ezért kellemes és nyugodt pihenésre számíthatunk. A paradicsomi környezetben a Phula Bay Ritz Carlton emeli magasra a mércét. Lakosztályai tengerre néző fürdőkádakkal, több száz négyzetméteres kerttel, saját úszómedencével gondoskodnak arról, hogy egy pillanatig se akarjunk kimozdulni a modern thai belsőépítészet művészetének is tekinthető szállodából. Ha mégis nyüzsögni támad kedvünk, Krabitól 20 kilométerre található a Khao Phanom Bencha Nemzeti Park, amely hatalmas kiterjedésű, érintetlen esőerdőt őriz látványos vízesésekkel, mint a például a 11 lépcsős, 80 méteres Huay To.

Fontos: Thaiföld vízumköteles, a belépéskor ingyenesen biztosítják a repülőtéren.

Tipp: tengeri kajaktúra Ban Bho To barlangjaihoz, ahol 2-3 ezer éves barlangrajzokat találni.

 

Nagykabát kizárva

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek ideálisak téli „elfekvőnek”. A Kanári-áramlásnak köszönhetően a Marokkóhoz közel eső szigeteken télen is 18–22 fokos az Atlanti-óceán vize. Míg a legcudarabb januárban is 22–26 fokos az átlaghőmérséklet a tengerparton, a Tenerifén található, 3718 méter magas Pico del Teide csúcsát hó borítja. Természeti szépségekben a Tenerifével szomszédos La Gomera a leggazdagabb. Teraszos banánültetvényeivel, babérlombú erdőivel és kacskaringós közútjaival remek úti cél azoknak, akik a nagykabátot feledve nem csak a homokos tengerparton pihennének. A szigetek vulkanikus eredetűek, ezért a legtöbb strandon fekete a homok, kivéve azokat, ahova fehér homokot hozattak Afrikából. Az egyik leghíresebb strand a Tenerife déli partján található Playa de Las Americas. Kulturális programként feltétlenül nézzük meg a tenerifei Güimar városa melletti piramisokat, amelyeket a misztikus guanches nép épített. Eredetükről keveset tudni, a piramisok azonban meglepő hasonlóságot mutatnak a Mexikóban emelt maja építményekhez.

Fontos: a farsangi szezonban Santa Cruz de Tenerife karneváli hangulattól zajos.

Tipp: a szigetek vámmentes övezet, érdemes bevásárolni.

 

 

Adrenalinfüggőknek

 

Vendetta a bunkerek országában

Albánia kötelező úti cél a javíthatatlan adrenalinfüggőknek. A hátizsákos turisták bibliájának tekintett Lonely Planet a legvonzóbb desztinációnak választotta az országot 2011-ben, nem véletlenül. Az izgalmas fordulatokban gazdag utazás ugyanis garantált a Görögország és Montenegró között fekvő, 3,5 milliós Albániában. Az 1990-es rendszerváltás után is sokáig elszigetelt volt, főleg szegénysége miatt, így Európában egyedülállóként őrzi ősi kultúráját, valamint még érintetlen lagúnás tengerpartjait. Az északi hegyes rész falvaiban máig élő hagyomány az önkéntes szüzesség intézménye: ha egy család férfi nélkül maradt, a legidősebb leány vette át a családfő szerepét, férfiként öltözött, igazgatta a gazdálkodást, férfiként élt társasági életet. Az apró hegyi falvakban minden egyes perc meglepetés, hiszen klasszikus értelemben vett tömegközlekedés nem létezik, nyelvtudás híján gesztusokon alapul a kommunikáció, de a helyiek vendégszeretete szavak nélkül is meggyőzhet, hogy egy családnál éjszakázzunk, sutba dobva ezzel az előzetesen eltervezett napirendet. Skhodra ősi városában vagy a főváros, Tirana zsúfolt, török világot idéző bazárjaiban maximum a raki (a helyi fügepálinka) okozhat veszélyes helyzeteket. A Jón-tenger partján fekvő, középkori Saranda környékén akár napokat kirándulhatunk úgy a fövenyes tengerparton, hogy emberekkel találkoznánk. A kommunizmus évtizedeiben Albániában 750 ezer betonbunkert építtetett a hatalom, minden családra jutott egy. A jellegzetes, gomba alakú építményeket napjainkban étteremként, hotelként, üzletként vagy nyilvános toalettként hasznosítják. 

Fontos: az ország lakói muszlimok, korán reggel érdemes számolni a müezzin ébresztőjével.

Tipp: Dürres a legnagyobb tengerparti üdülőhely, mely az 1960-es évek hangulatát idézi. Tiranából érdemes vonattal elutazni ide.

Ráncfelvarrás szike nélkül 

Téli szaltó a termálmedencébe

Ausztria az elmúlt évtizedekben gőzerővel fejleszti turizmusát, ezért – és természeti adottságainak köszönhetően – a téli sportok változatos terepe. Az extrém kalandok szerelmeseinek most Salzburg tartomány Gastein-völgyének síterepeit ajánljuk. Összesen öt, nagy kiterjedésű terület várja a vendégeket sípályákkal, akár 2700 méteres magasságban, mélyhóval borított hegyoldalakkal és buckapályákkal, valamint carving- és freeride-szakaszokkal. Közel 50 felvonó és sílift, valamint összesen több mint 220 kilométernyi, tökéletesen karbantartott és hóbiztos pálya teszi a Gastein-völgyet Salzburg tartomány legvonzóbb síterületévé. Valóságos eldorádó a freeride-erek számára, akiket itt hatalmas kiterjedésű, érintetlen hegyoldalak várnak. A magaslati fekvésnek és a jól kiépített hóágyúrendszernek köszönhetően decembertől egészen április végéig hóbiztos a terep. Igazán különleges attrakciónak számít Európa legmagasabban fekvő függőhídja is Stubnerkogelnél, amely 140 méter hosszú, és egy 28 méter mély szakadék fölött ível át 2400 méteres magasságban. A Bad Hofgasteinban található alpesi termálfürdő 14 000 négyzetméternyi alapterületen elterülő élmény- és wellnessrészleggel, 35 fokos termálvízzel csalogatja le a hóbuckákról a legelvakultabb síelőket is.

Fontos: a hólánc kötelező!

Tipp: kihagyhatatlan az izzasztó szénafürdő a wellnessrészlegben.

 

Delfinekkel lubickolni

A szörfözés szülőhazája ugyan Hawaii – ahol az idei tanévtől középiskolai tananyag a szörfözés –, de az egyik legjobb és hozzánk közel eső terep a hullámlovaglásra Marokkó. Az Atlasz hegység kivédi az Európa felől érkező téli légáramlatokat, így januárban sem csökken húsz fok alá a hőmérséklet. A szél télen a legerősebb a marokkói partoknál, így gyakoriak az akár 8-10 méteres hullámok, amelyek Hawaiihoz hasonló körülményeket biztosítanak az extrém sport gyakorlásához.

Az Agadir vagy Essaouira környéki kiváló szörfterepek homokos partok mentén találhatók, így ezek a kezdőknek biztonságosabbak. Két-három nap alatt megtanulhatjuk, hogy ráálljunk a szörfre, és ki tudjunk csúszni vele a partig. Gyakorlott deszkások szerint ez az a pillanat, amikor nincs visszaút: újra és újra arra vágyunk, hogy megint megtehessük ugyanazt. Szerencsés esetben delfinekkel is találkozhatunk tanulás közben. Szeretnek együtt siklani a szörfösökkel, gyakran egy méterre megközelítve őket. Saját szervezésben is bátran nekivághatunk az útnak, a legjobb szörfhelyeken sok helyi iskolát találunk. 

Fontos: nem vízumköteles ország, de az útlevél legyen az utazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes.

Tipp: januárban az Atlasz magasabban fekvő részei kitűnő síterepek .

Páczai Tamás

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/