Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Sztárok kulisszatitkai: A megelőzés, mozgás, a jó stressz, szerencse, test és lélek harmóniája, az egészség maga a harmónia

 

Dióssy Klári és a jó stressz

Az m1 műsorvezetője szerencsésnek tartja magát, mert a munkájából kifolyólag folyamatosan fejlődik egészségtudatossága, de úgy érzi, még van tanulnivalója. „Nem tartom magam tudatos nőnek, de igyekszem figyelni magamra és a szervezetem jelzéseire. Kétnaponta futok, és ha pár napig nem eszem gyümölcsöt, akkor azonnal hiányérzetem van, de ebben nincs semmi rendszer. Ebben nagyon szeretnék fejlődni, hogy ne az életvitelem határozza meg a táplálkozásom, a szerezetem állapotát. Azt hiszem, a legtudatosabb a sportban vagyok. Nem is tudok más stresszoldást elképzelni, mint egy-két kör futást a Margit-szigeten. És ha tehetem, kerékpárral megyek munkába.” Dióssy Klári rajong munkájáért, életmódjához is sok segítséget kap. „A Családbarát magazinban mindig van egy-két blokk, amely valamilyen egészséggel kapcsolatos témával foglalkozik. Ilyenkor megijedek, hogy én ezzel nem törődöm, és elhatározom, hogy erre vagy arra is jobban fogok figyelni. Szerencsés vagyok, mert a kozmetikumokra sem kell odafigyelnem. A sminkes lányok segítenek a krémekkel, ha látják, hogy az alapozó kiszárította a bőrömet.” A műsorvezetőt kollégái kifejezetten bátornak tartják, nincs olyan, amit ne próbálna ki. „A műsor miatt egyre nyitottabb vagyok az alternatív megoldások felé, a fejfájást már nem gyógyszerrel kezelem, hanem masszázzsal vagy a kézfej egy adott pontjának nyomásával. De itt hallottam a Schüssler-sókról is, amit ki is próbáltam.”

Klári, bevallása szerint, sosem tud leállni, folyamatos pörgésben van, és nem csak munkája miatt, ezért nagyon foglalkoztatja a stresszoldás kérdése. „Van jó és rossz stressz. Az én munkám olyan, hogy ez az adrenalinnövelő stressz nagyon kell az elején, hogy beinduljon és menjen a műsor, csak ezt tudni kellene kezelni, és ennek a megoldását egyelőre nem látom. De előbb-utóbb biztosan rájövök.”

 

Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Kökény Attila a megelőzést hirdeti

Évekig az éjszakában zenélt, és amikor 2010-ben a Megasztár legjobb férfihangja lett, élete még hektikusabbá vált. Koncertek, stúdiók, interjúk: Attila egész nap úton van. A zenész szerint az egészség szó pontosan kifejezi jelentését. „Akkor egész valaki, ha minden rendben van körülötte – nemcsak testileg, lelkileg is.” Kökény Attila igyekszik a nagy rohanás közepette is mindent megtenni, hogy megőrizze testi és lelki harmóniáját. „ Szeretem a természetes dolgokat. Igyekszem csak tartósítószer-mentes ételeket fogyasztani, sok zöldséget és gyümölcsöt. Napi 2-3 liter ásványvizet iszom, kerülöm a nehezen emészthető ételeket.” A népszerű muzsikus gyermekeinek is példát mutatat, de ők is segítenek apukájuknak. „ A gyerekeket céltudatos étkezésre és mozgásra ösztönözzük. Nagy vágyam, hogy a sportot jobban be tudjam illeszteni az életembe, de legalább a gyerekkel szoktam kerékpározni.”

Attila egy országos programban is részt vesz, hogy hírnevének köszönhetően sok emberhez eljuttathassa az üzenetet. „Éppen egy egészségmegőrző roadshow-n veszek részt, ahol a megelőzés, illetve a rendszeres ellenőrzés fontosságát hirdetjük. A legkisebb településekre is elmegyünk, ott ugyanis sokszor még nagyobb szükség van a házhoz vitt tudásra. Jobb idejekorán tudni valamiről, akkor megvan a lehetőség a gyógyulásra.”

Az egyik leggyakoribb népbetegség a stressz, amely – munkájából kifolyólag – Kökény Attilát sem kerüli el, de ma már tudatosan odafigyel, hogy eleget pihenjen, hogy legyen alkalma feltöltődni. „Akkor érzem magam egészségesnek, amikor nem is érzem, hogy vagyok.”

 

Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csináljákEpres Panni: Szerencsés, aki megteheti

Epres Panninak az egészség a megfelelő táplálkozással kezdődik, ezért erre nagyon figyel, főleg amióta kétgyermekes édesanya. „Tisztában vagyok vele, hogy nem megoldható, hogy mindig mindenhol bioételeket együnk, de otthon kompenzálok. Csak teljes kiőrlésű lisztet használok, fehér cukor egyáltalán nincs a lakásban, csak nádcukor. Biotejet iszunk, biotojást eszünk. Az édességet nem vonom meg a gyerekeimtől, de ott is válogatok, és igyekszünk kompromisszumot kötni.” A csinos modell azt mondja, neki az jelenti egészséget, amikor az egész család jól van, ezért mindig gondoskodik elegendő vitaminról, és három dolgot igyekszik teljes mértékben kiiktatni az életükből. „ Károsnak tartom a szénhidrátot, a fehér cukrot és a krumplit. Utóbbi szerintem túl nagy szerepet kap a magyar gasztronómiában. A fehér cukorra pedig oda kell figyelni, mert olyan ételekben és italokban is benne van, amelyekre nem is gondolnánk.” Epres Panni családjával eddig Olaszországban élt, hiszen férjét, Benedek Tibort oda kötötte a munkája. A mediterrán országban könnyebben meg tudták oldani az egészséges táplálkozást. „ Ott olcsóbbak a biotermékek, mint a többi. Így az ember még inkább azt választja. Sajnos Magyarországon ez fordítva van. Nagyon szerencsés az, aki megteheti, hogy egészségesen táplálkozik.”

A család imád utazgatni, de mindig az aktív pihenést választják, ha kikapcsolódásra vágynak. „A wellnesst nem igazán szeretjük. Engem elfáraszt, ha napokig nem csinálunk semmit, csak egyik masszázsról a másik meleg vizes medencébe megyünk.” A sport természetesen fontos része életüknek, de nem csak az egykori élsportoló apuka miatt. „Én is egész pici koromtól kezdve sportoltam, mostanában futok. Mór fiam focizik, Barka pedig táncol, de később bármilyen sportágat választhatnak. Nem elvárás, hogy élsportolók legyenek, csak az, hogy mozogjanak.”Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Benkő Zoltán: folyamatosan mozgásban

Ha Benkő Zoltánt az egészségről kérdezik, a sportról kezd beszélni. Érthető, hiszen évekig volt a kajak-kenu válogatott tagja, élete a mozgásról szólt. „Nekem az egészség és a mozgás ugyanaz, azt hiszem, ez már sosem fog megváltozni. Amikor abbahagytam a versenysportot, kinyílt előttem a világ más sportágak tekintetében. A kajakban meghatározott edzések vannak, nyáron evezés, futás, erősítés, télen pedig ez úszással egészül ki. Azóta viszont kipróbáltam más sportágak mellett a teniszt és a sárkányhajózást is, nagyon élvezem őket.”

Egy hivatásos sportolónak teste minden jelzésére figyelnie kell. „Az aktív élsport időszakában nagyon komolyan odafigyelünk az egészségünkre, hiszen a szervezet folyamatosan le van terhelve. A jó eredmények egyik fő összetevője az egészséges életmód, a jól megválasztott étkezés, a pihenés, a tartózkodás a káros szenvedélyektől.” Benkő Zoltán ma már civil életet él, de nem volt könnyű az átállás. „Az élsport időszakában sokkal nagyobb energiabevitelre van szüksége a szervezetnek, ezért kalóriadúsan táplálkozunk. Különleges helyzet, amikor abbahagyjuk az élsportot, mert tudatosan oda kell figyelni a táplálkozás megváltoztatására.”

Zoltán mozgás nélkül nem tudja elképzelni az életét. De hogy mikor és mennyit sportoljon, abban meg kell találnia a számára legoptimálisabb mértéket. „ Maximalista vagyok, ezért nem vagyok elégedett a mostani életmódommal. Nem gondoltam volna, hogy egy leterhelt civil életben, a sok munka mellett ilyen nehéz beépíteni a rendszeres sportolást, és ennyi áldozatot kíván. Arra törekszem, hogy nekem ez sikerüljön.”

 

Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Gaál Noémi: Elektroszmog kizárva

„Számomra a megelőzés a legfontosabb, szűrővizsgálatokkal és helyes életmóddal. Nekem az egészség a legnagyobb kincs, ezért az életembe olyasmiket építettem be, amit különösebb idő és pénz ráfordítása nélkül is meg lehet tenni érte. Egy kis odafigyeléssel elegendő folyadékhoz juttathatjuk szervezetünket, változatosan étkezhetünk – sok zöldséggel és gyümölccsel. A mozgást pedig akár kutyasétáltatással is meg lehet oldani, vagy futással, kerékpározással.” A TV2 időjósa szerint azonban az egészséges életmód nem csak erről szól. „Fontos a higiénikus otthon, amely nincs tele vegyszerrel, elektroszmoggal. Az is az egészséghez tartozik például, hogy ne aludjunk a fejünknél lévő, bekapcsolt mobiltelefonnal.” Noémi folyamatosan bővíti tudását, de talán néha túl sok információt gyűjt be. „Rengeteg tematikus magazint olvasok, és ha valami különösen érdekel, alaposan utánanézek. Nagyon jó háziorvosunk volt, aki sok gyakorlati tanáccsal látott el, hogy napi szinten mit tehetünk azért, hogy elkerüljünk súlyos betegségeket, és ne legyen szükség drága gyógyszerekre. Minden érdekel ezzel kapcsolatban, de néha azt érzem, a túl sok információ miatt nehéz a legjobb döntést meghoznom.” Noémit évek óta az egyik legszebb képernyősnek tartják, de ő ezt is a helyes életmódra vezeti vissza. „Aki tudatában van annak, hogy egészséges, az sokkal közelebb van ahhoz, hogy lelki békében, harmóniában éljen saját magával. Ez pedig kívülről is látszik, és olyan kisugárzást ad, amely gyakran lehengerlőbb, mint egy klasszikus értelemben vett szépség.”

 

Ungvári Tamás: A szerencse áldása, ha test és lélek harmóniába jutSztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Ungvári Tamás a tőle megszokott irodalmi stílusban vallott életmódjáról. „Az egészség? Örökké vágyott állapot. Kosztolányi álma: „Miénk az izmok acélja, a pénz az egészség.” A kedvelt író szerint nem minden esetben igaz az az ókori görög mondás, miszerint: ép testben ép lélek. „Alkalmanként a lelki és a testi egészség különválasztható. Vannak bivalyerős emberek tompa aggyal, és lehetnek sorvadó testben is ép gondolatok. Mondjuk így: a szerencse áldása, ha test és lélek harmóniába jut.” Ungvári Tamás egész életében igyekezett egészségesen élni, ami az ő esetében nem elsősorban a helyes táplálkozás megválasztását és a káros szenvedélyektől való mentességet jelentette, hanem a mozgást. „Sportoltam egész(séges) életemben. Teniszeztem, síeltem, vízisíeltem.” Az irodalomtörténész, kritikus őszintén bevallotta: többet is tehetne egészségéért, de ez ügyben jelenleg nagyon bizakodó. A nyári időszakban ugyanis könnyebben veszi rá magát a mozgásra. Idén az úszást és a gyalogolást helyezi előtérbe. Pontosan tudja, hogy az emberek sokszor későn eszmélnek. „Egy nátha számomra egy világháborúval ér fel, de egy kemény rákot már túléltem. Figyeltem rá, de nem eléggé. Gyarló emberként én sem vagyok eléggé éber. Vagy az önbizalom elkábított. Most már óvatosabb vagyok.” Ungvári Tamás nemcsak egészséges, fiatal is szeretne maradni – egy nagyon hosszú életen keresztül. „Az emberélet egyetlen egész. Én azt remélem, hogy halálomig fiatal maradok, ami meg ezután következne, az nem nagyon érdekel. Mindenki hosszú életre vágyik. Ha eléri, panaszkodni kezd. Én nem.”

 

 Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csinálják

Vágó Bernadett: Az egészség maga a harmónia

A Budapesti Operettszínház gyönyörű színésznője szerint a harmónia és az egyensúly a kulcsszó. „Ha adunk az egészségünkre, akkor a lelkünk is harmóniába kerül, és kiegyensúlyozottan tudunk élni.” Bernadett egész évben figyel arra, hogy eleget igyon, ami nála vizet és természetes gyümölcsleveket jelent, szerencsére sosem szerette a cukros üdítőket, ezért nem kellett átszoktatnia magát. „Nem pluszmunka az odafigyelés, mert az évek alatt beépült, hogy a színházi pörgésben folyamatosan hidratáljam a szervezetem.” Ám a sok munka miatt néha nehezen jut ideje a kikapcsolódásra, amit pedig oly fontosnak tart. „Strapabíró vagyok, de igyekszem odafigyelni a pihenésre is. Az elmúlt időszakban a Ghost bemutatójára készültünk, úgyhogy a nap 24 órája sem volt elég az elvégzendő munkára, gyakran éreztem, hogy jobb lenne, ha 26 óránk lenne. De azt hiszem, a mi védelmünkre van, hogy egy nap csak 24 órából áll, mert különben mindenki még többet dolgozna. Nálam sok minden fejben dől el, gyakran az is, hogy érzem magam. Ha tehetem, egy pillanatra behunyom a szemem, és végiggondolom, honnan hova tartok. Ez általában segít.” Bernadettnek az általános egészsége és közérzete mellett a hangjára külön oda kell figyelnie, hiszen a színpad mellett szinkronizál is. Torka védelmében a vitaminokat hívja segítségül – és a csöndet. „Közvetlen ember vagyok, sokat beszélek, oda kell figyelnem, hogy minél többet pihentessem a hangszalagjaimat.” Az ifjú színésznőnek hamarosan lesz egy kis ideje pihenni, amit már nagyon vár. Szerinte ugyanis az életben a legkárosabb a stressz, a rohanás, amikor nem figyelünk magunkra. „A nyugodtabb időszakot arra szeretném fordítani, hogy regenerálódjak. Elutazom a szüleimhez, hogy jókat beszélgessünk ebéd után, és üldögéljünk a kertben.”

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Kis lábon, nagykanállalKörnyezettudatos nyaralásunk fejben kezdődik, itthon folytatódik és nyaralás közben sem ér véget. Hol és hogyan hagyjuk magunk után a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot utazásunk során?
Zöld kávétól pörög a napAusztráliában, az USA-ban és Nyugat-Európában már régóta hódít az instant zöld kávé keverék. Nálunk is egyre többen váltanak a hagyományos kávéról a könnyen elkészíthető és egészséges reggeli italra, ami élénkítő fogyasztószer is egyben.
Indítsunk szatyorközösséget!A plázák és hipermarketek korában egyre több alternatív önszerveződő közösség alakul, hogy a tagok a környékbeli gazdáktól egészséges táplálékhoz jussanak. A szatyorközösség névre keresztelt „mozgalom” is ilyen. 
Privát praktikákSzínész, zenész, modell, szakács, sportoló. Mindenkit ledönthet a lábáról az influenza, de nem biztos, hogy hasonló problémát hasonlóképpen kezelnek. Ismert emberek osztották meg velünk gyógyulási praktikáikat.
3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka
Gondolkodom, tehát allergiás vagyokKétségtelen tény, hogy miként az emberiség fejlődik, ahogyan egyre fejlettebb lesz a civilizáció, annál több és különlegesebb betegségfajta jelenik meg: újak ütik fel a fejüket, régiek alkalmazkodnak a változásokhoz, mutálódnak, pusztítanak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/