Az inzulinrezisztencia egyik lehetséges gyógymódja a makrobiotikus diéta. Ennek az étrendnek az alapköve a teljes értékű gabonák fogyasztása, mint például a barna rizs, ami most nem köretként, hanem ízletes desszertként lopja be magát a szívünkbe. Engedjünk a csábításnak!
Hozzávalók 4 személyre:
1 bögre kerekszemű barna rizs
1 nagy csipet só
2 bögre víz
4 bögre rizsital
3 evőkanál rizsszirup
1 vaníliarúd kikapart magja
1 kiskanál őrölt fahéj
az öntethez:
1 bögre fekete szeder
fél bögre víz
1 evőkanál rizsszirup
1 csipet kardamompor
1. A rizst a sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a lángot mérsékeljük, és a rizst lefedve kb. 40 perc alatt megpároljuk.
2. Másik edényben a rizsitalt a rizssziruppal, a vaníliával és a fahéjjal, gyakori kevergetés közben felforraljuk, majd a párolt barna rizst is beleforgatjuk, és közepes lángon 30 perc alatt, gyakori kevergetés közben krémesen puhára főzzük.
3. A fekete szedret a vízzel, a rizssziruppal és a kardamommal puhára főzzük, majd a kis tálkákba szedett rizspudingra kanalazzuk.
4. Ha még krémesebb, pudingosabb hatást szeretnénk elérni, akkor a gabonapudingot botmixerrel pürésíthetjük.
5. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésének legfontosabb alappillérei az egyénre szabott étrend, a rendszeres testmozgás és súlyosabb esetekben a gyógyszeres a cink és a magnézium jó hatással van. A kecskerutatea a szervezet sejtjeinek kezelés. Az anyagcserezavarra a D-vitamin, az omega-3 zsírsav, a króm, inzulinérzékenységét növeli, ezáltal a vércukorszintet csökkenti.