Természetes botox - Keleti gyógymódok nyomában

A keleti nők híresek ápoltságukról és szépségükről, amelyet nem csak a genetikának köszönhetnek. Több évszázados, akár évezredes recepteket és módszereket használnak a mai napig, de szemléletmódjuk is nagyon eltérő a miénktől. Nem tünetet kezelnek, hanem harmóniát teremtenek. Ha arcukon ránc jelenik meg, az akupresszúrához és a lelkükhöz fordulnak segítségért. Vietnamban bivalyszarvval kapargatják a bőrfelszínt, Japánban pedig rizsben fürdenek.

 

 Természetes botox - Keleti gyógymódok nyomában

A hagyományos kínai orvoslás alapja a holisztikus szemlélet, azaz egy kínai orvos teljes egészként tekint a szervezetre. Nem az adott betegséget gyógyítja, hanem helyreállítja az energiaegyensúlyt, aktiválja a belső energiákat, amelyek segítségével a szervezet meggyógyítja magát. Úgy vélik, a test egy intelligens egység, és sokkal jobban tudja, mi a legjobb neki, mint egy kívülálló. Ha támogatást nyújtunk neki, erősítjük, oldjuk a blokkokat, hagyjuk áramolni a csit, azaz az energiát, akkor visszaáll az egyensúly a rendszerben.

A kínai felfogás szerint az egészséges ember harmóniában él önmagával és környezetével, ekkor pedig a két ellentétes erő, a jin és a jang egyensúlyban van egymással. A betegség e harmónia felborulása, tehát a kínai gyógyászat nem akkor lép be a képbe, amikor már beteg az illető, hanem nagy szerepe van már az egészség megőrzésében is. A kínai császárok akkor végeztették ki orvosaikat, ha betegek lettek, ha ezek az orvosok nem tudták megőrizni őket tökéletesen egészséges állapotukban. Az egyensúly felborulásának több oka lehet. Belső ok lehet egy hosszan és erőteljesen fennálló lelki trauma, amely először az adott érzelemhez tartozó szervet kezdi el gyengíteni, majd szervpárjában is elkezd megjelenni a probléma. Külső tényező lehet az időjárás, a rossz étkezési szokások vagy például egy baleset.

 

Betegségek és érzelmek

Az energia meridiánokban fut, amelyek – mint az erek – behálózzák a testet. Minden betegség hátterében egy blokk áll, amelyet leginkább lelki problémák energiái hoznak létre. A szervekhez az életfunkciók mellett érzelmiek is társulnak, és ahogyan valamely szervi probléma érzelmi diszfunkciókhoz vezethet, ez fordítva is igaz. Egy tartós érzelmi nehézség szervi elváltozásokat is okozhat, mivel a test energetikai szerkezetét a biológiai funkciókkal együtt az érzelmi mechanizmusok is szabályozzák, és végső soron azok tartják egyensúlyban. A negatív érzelmek kilengései azonban eltorzítják az energetikai hálózat természetes állapotát, megbetegítik a szerveket mindaddig, amíg a káros érzelem táplálása meg nem szűnik. Például egy sokkoló hír hallatán az emberek gyomra összeugrik, ez az „egyszerű” jelenség számos más belső történést von maga után, és ha egy ilyen dolog rendszeres, és erőteljesen van jelen a mindennapokban, akkor a szervezet abban az állapotban marad, a blokkolt rendszerben nem jut el a tápanyag, az energia a test minden pontjára, megjelennek a problémák más szinteken, szervekben is. Így például hogy is várhatnánk el a bőrünktől, hogy üdén ragyogjon, amikor más létfontosságú szerveink sem jutnak elég energiához! Ha nem teszünk belső egészségünkért, akkor valóban csak az ideig-óráig tartó látszatkezelésekkel lehet eredményt elérni külsőnkön, mert a belső táplálás elmarad.

 

A szépségért szenvedni kell?!

A testen megjelenő foltok jelzések egy kínai orvos számára. A színéből, az elhelyezkedéséből mind ki tud olvasni üzeneteket. „Valószínűleg nem véletlenül hívják az akut a botox természetes alternatívájának, és mondják, hogy olyan ez, mint amikor elvisszük az arcunkat az edzőterembe – magyarázta Csépes Márta akupresszőr. –A nyomások és a szúrások megdolgoztatják a keringést, segítik a szervezet méregtelenítését, a megfelelő energiaáramlást – így erősítve a szervezet egészét. Természetesen a megfelelő vér- és energiaáramlás a bőr állagát, tónusát is javítja.”

Létezik arcakupunktúra is, ahol kifejezetten olyan pontokat választ a kezelő, amelyek a bőrt is támogatják. „Azáltal, hogy az arcra koncentráltatjuk a csiáramlást, a bőr üdébb és feszesebb lesz. Szinte minden kozmetikus hallott 1-1 olyan pontról, amelyet az akupunktúra, akupresszúra használ nyugtatás, lazítás, élénkítés céljából, így sok masszázskezelésbe is beépítették ezeket a »trükköket« – mondja a szakember.

 

Tűk az arcon – vér nélkül

Általános tévhit, hogy az akupunktúra fájdalmas dolog. A valóságban az érzés maga inkább szokatlan, mint kellemetlen, és azt is inkább a látványtól való félelem okozza, nem maga a fájdalom. A tűk jóval vékonyabbak az oltásokon megszokottaknál, így a szúrás érzete is más. Az arcakupunktúrában vannak, akik még a testnél is lényegesen kisebb tűket használnak, amelyek könnyedén elviselhetők az 50 perces kezelés alatt. A kifejezetten ráncok ellen fejlesztett beavatkozás során a páciens egy kényeztető masszázst is kap, amely során gyógynövényes hatóanyagú krémekkel stimulálják az arcfelületet. Az akupresszúrával történő kezelésen a pontok stimulálása a masszázs közben zajlik. A technika felcserélhető lézeres pontstimulálással is azoknál, akik tartanak a tűktől. Az sem mindegy, milyen érzelmek vannak túlsúlyban az életünkben. Gondoljunk csak a mimikai ráncokra: nem elhanyagolható, hogy nevetőráncok vannak-e a szemünk körül, vagy a szomorúság vésett mély árkokat a szánk köré.

„Az arc egyébként egy olyan térkép, mint a fül, megtalálhatók rajta a szervek, így ahol ráncaink, pattanásaik, elszíneződéseink vannak, nem árt az óvatosság. Az öregedést erőszakos, kockázatosabb módszerekkel látványosabban meg lehet állítani egy időre, csak lehet, hogy az arc éppen a báját veszíti el azáltal, hogy kifeszítik, vágják, nyesik” – mondja Csépes Márta.

 

Hatás-ellenhatás és guasa

Sok keleti gyógymód a hatás-ellenhatás módszerére épül, azaz nem a betegséggel foglalkoznak, hanem előidéznek egy kisebb problémát lokálisan. A guasa masszázs is így működik. Ez a „kaparótechnika” nagyon finoman felsérti a bőrt, amire a szervezet méregtelenítése és anyagcsererendszere beindul. A kaparás tulajdonképpen azt segíti elő, hogy a bőr alatt lerakódott méreganyagok bekerüljenek a keringésbe, ahonnan távozni tudnak. Ezek a mérgek kristályosodnak, és blokkokat tudnak előidézni, a kezelés során ezek azonban feloldódnak. A módszer a 70-es években vált ismertté Amerikában, amikor arra lettek figyelmesek, hogy vietnami bevándorlók gyerekein időről időre bőrsérüléseket találtak. Megfázás esetében ugyanis a szülők egy megfelelő eszközzel megkapargatták a kicsik bőrét – így segítve elő a túl sok hő távozását. A gyermekek hamar és szövődmények nélkül meggyógyultak, de a vértolulás miatt egy-két napig piros pontok maradtak testükön. A módszer a mai napig népszerű Keleten, senki sem tanulja, mégis mindenki tudja, mert ősi megfigyeléseken alapul.

Természetes botox  -  Keleti gyógymódok nyomában

A gua kaparást jelent, a sa pedig a vörösödés neve – mondta Kelemen Orsolya kezelő. – A kezelés során krémet viszünk fel a bőrre, majd egy bivalyszarvból készült eszközzel finoman kapargatni kezdjük az adott testfelületet vagy az arcot – mesélte a guasakezelő a módszer technikáját. – Hatóanyagban gazdag krémet használunk, shea vajat, kókuszolajat, pár csepp E-vitaminnal. Ez segíti az eszköz csúszását, de közben az értékes hatóanyagok be is épülnek a bőrbe. Az arcon a kaparó mozdulatok mindig lentről felfelé történnek, így bőrfeszesítő hatása is van. Felébreszti az öngyógyító mechanizmust, és egyszerre vitalizál. Kelemen Orsolya szerint a guasa masszázs nagyon kellemes, semmiféle fájdalommal nem jár, és az okozott pirosság is egy-két órán belül elmúlik – pont úgy, mint más kozmetikai kezeléseknél.

 

Főzzünk rizst a bőrnek!

Japánban évszázadok óta használják szépészeti célra a rizs legkülönbözőbb formáját, de Kínában és Vietnamban is jól ismert e növény csodás hatása. Nagy mennyiségben tartalmaz vizet, magnéziumot, cinket, B-vitaminokat, kalciumot, vasat, mangánt – amelyek mind-mind táplálnak és lágyítanak. Keleten nemcsak krémeket és pakolásokat készítenek belőle, hanem púdert és más kozmetikumokat is, hiszen nagyszerűen egyensúlyban tartja a pH-értéket.

Már a fürdésnél is előkerülnek az apró fehér szemek; megfőznek egy adag rizst, majd a főzővizet beleöntik a kádba, és abban üldögélnek, hogy a hatóanyagoknak legyen idejük beszívódni a bőrbe.Természetes botox - Keleti gyógymódok nyomában

Mosakodáshoz természetesen rizsszappant használnak, és -radírt. Ezt többféleképpen készítik el. Az egyik változat szerint félig megfőzik a rizsszemeket, apróra őrlik, és rózsa-, kókusz-, vagy jojobaolajjal keverik össze, majd az eleggyel alaposan átdörzsölik egész testüket. Ezzel nemcsak az elhalt hámsejteket távolítják el, megőrzik a bőr nedvességtartalmát is. Fürdés után következik az olajozás a rizs magjából kivont olajjal. Végezetül az arcápolás következik – természetesen rizzsel. Rizskorpát összekevernek egy kis vízzel, majd felkenik az arcukra. Némi száradási idő után langyos vízzel leöblítik. A vietnami nők a rizslisztet hívják segítségül, ha a ráncok ellen küzdenek. Ez a pakolás otthon is könnyen elkészíthető: egy adag rizst megfőzünk, a víz tetejéről leszedjük a habot, és összekeverjük egy kanál rizsliszttel. Rákenjük az arcunkra, majd tíz perc után lemossuk.

Szabó Dóra

 

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Bomba alak 3 nap alattAz eredményes alakformáláshoz megfelelő táplálkozásra, izomfejlesztésre, és lokális problémakezelésre van szükség. A Turbo Bikini programmal mindössze három nap alatt látványos eredményeket lehet elérni az alakformálásban.
Veszély a konyhábanAdalékanyagok, ízfokozók, transzzsírsavak, finomított élelmiszerek, édesítőszerek, cukor és só. Hosszú a lista azokból az összetevőkből és káros konyhatechnikai eljárásokból, amelyeket tanácsos kerülni.
Top 10 arcfiatalító eljárás Melyik nő – és egyre több férfi – tudna ellenállni egy kényeztető arckezelésnek, amelynek nem utolsósorban a gravitációt meghazudtoló hatása is bizonyított! A megoldások összegyűjtésében, amelyeknek köszönhetően akár eggyel jobb formánkat láthatjuk viszont a tükörben, Hantos Tímea kozmetikus volt a segítségünkre.
Védekező lélekAz allergiás tüneteket mindig fizikai tényezők váltják ki, ugyanakkor a szervezet allergiás reakciói minden esetben összefüggésben vannak valamilyen lélektani folyamattal, amely más és más jellegű a különféle allergénekre való érzékenységnél.
A fenntartható építészet alapjai - Nem a házzal indul az ökologikus építészet!Az épületek az összes energia felhasználás nagyjából 40 százalékát teszik ki, így egyértelmű, hogy ezen kellene spórolni. És úgy tűnik, lehet is. 
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/