Pilates – valamiért mindenkinek jó

Az egész testet átmozgató, látványosan feszesítő, örömteli mozgásrendszer a minőség, nem a mennyiség tornája. A legjobb edzők azokból lesznek, akik megtapasztalták, mit tesz a testtel.

 

„A pilates egy olyan nyújtó, erősítő mozgásrendszer, amelynek fő célja, hogy a test szimmetriáját helyrehozza – kezdi Simonfi Ági nemzetközi Peak Pilates-mesteredző, a magyarországi klasszikuspilatesedző-képzés szakmai vezetője. – A mélyrétegű törzsizmok nyújtására, erősítésére koncentrál, miközben az egész testet átmozgatja. A mozdulatok nagy része a megnyújtott izmoknak ad terhelést, vagyis a nyújtott izmot erősíti. Ezáltal az izomrostok anélkül erősödnek, hogy megvastagodnának. A gyakorlatok hatására a beidegződött rossz mozgásminták, amelyek tartáshibákhoz, mozgásszervi panaszokhoz és akár az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához vezetnek, megszűnnek. Ruganyosan tartja a gerincet, mobilizálja az ízületeket, feszessé, erőssé teszi az izomzatot. Népszerűségét is ez adja: gyönyörű hasat, szép, formás popsit, combot csinál, tehát éppen azokat a testtájakat formálja, amelyekkel a nőknek meggyűlik a baja. Mindebbe ráadásul nem is kell megszakadni, nincs ezerötszáz ismétlés, legfeljebb hat–tíz darabot végzünk mindenből, ez a minőség tornája, nem a mennyiségé. Hatása nagyon rövid időn belül látványos. Joseph Pilates, a módszer kifejlesztője úgy fogalmazta meg: »Tíz alkalmat érzel, húsz már látszik, harminc után olyan, mintha új testet kaptál volna.« Valóban hamar elkezdenek definiálódni az izmok, látszik a feszesség még akkor is, ha van fölötte egy adag zsírréteg. A feszes izomzat azt is fölveszi, nem lötyögős, hanem kemény húsú lesz az ember, aztán elindul a fogyás is – ígéri Simonfi Ági. – Gyönyörű tartásunk is lesz tőle, ami fontos, hiszen a rengeteg ülés – tévénézés, számítógépezés, autózás – árt a hátunknak. Már attól is, ha megtanuljuk, hogyan húzzuk ki magunkat, sokkal jobban fogunk kinézni és jobban is érezzük magunkat. Az összes szervünket az ideális működés irányába tolja a pilates, jó az immun-, az emésztő-, a légző-, a szív- és keringési rendszernek. És a léleknek is. Teljesen ki tudjuk zárni a külvilágot, a komplex mozdulatsorok során annyi mindenre kell figyelni, hogy nem tudunk semmi másra gondolni, ennek következtében nagyon hamar el is telik az óra. Nem unjuk meg, az pedig, hogy csönd van, és magunkra figyelünk, rohanó, zajos, hektikus világunkban nagyon jót tesz.”

 Pilates – valamiért mindenkinek jó

Mindenkinek másért 

Simonfi Ági azt mondja, a kismamáknak azért jó, mert kíméletesen tudják mozgatni magukat, könnyebb lesz a szülés. Utána pedig a hátfájás ellen segít, regenerálja a gát- és hasizmokat. „Az aktív ötveneseknek is ideális, nekik még nagyon is szükségük van az erejükre, de már vannak kopásos problémáik. A férfiaknak azért, mert jóval kötöttebb és kevésbé hajlékony az izomzatuk, mint a nőknek. Számukra erőpróbának is remek, hiszen a teljes testsúlyukat kell mozgatni a gravitációval szemben, ami, mondjuk, 90 kg esetén nem is olyan könnyű! A pilatesben az – is – a nagyszerű, hogy mindenkinek meg tudjuk találni azt a gyakorlatsort, ami neki jó” – lelkesedik Ági.

 

Joseph Pilates

„Egyre inkább az derül ki, hogy az 1967-ben meghalt német Joseph Pilates géniusz volt, nagyon értette az emberi test működését.” Ági azt meséli, hogy a kis Joe angolkórral küszködött, görbe csontú, vézna, törékeny, asztmás kisfiú volt. Csúfolták is, nem értették, cirkuszi artista apja mellett hogyan lehet ő ilyen nyeszlett fiúcska. Amikor elege lett, megtanulta az anatómiakönyveket, és magán kísérletezve kifejlesztette a módszerét. 18–20 éves korára olyan teste lett, hogy anatómiaatlaszokhoz állt modellt. „Az első világháború idején Angliában élt, német lévén azonnal internáló táborba zárták, ahol a spanyolnáthajárvány őt és a vele edzőket nagyívben elkerülte, körülöttük pedig hullottak az emberek – mondja Simonfi Ági. – Az általa Contrologynak nevezett módszerben ötvözte a balett, a jóga, a görög és római edzésmódszerek, a küzdősportok és a torna legjobb részeit, és hozzáadta azt, amitől az egész pilates lesz, az erőközpont-koncepciót. E szerint minden testnek van egy központi magja, és minden egészséges mozdulatnak ebből kellene kiáramlania. Ha az ember ezt megtanulja tudatosan működtetni, akkor a hétköznapjaiban sokkal hatékonyabban, gazdaságosabban tud mozogni, és elkerülik a sérülések, mert tudja, mit honnan kell kiindítani. Nem történik meg, hogy fordulás közben megrándul a nyaka, hajlás közben pedig a dereka.”

 

Pilatesoktatás

„Olyanoknak való a pilatesoktatói képzés, akik mélyebben szeretnék megismerni a pilatest, akik nem elégszenek meg azzal, amit a matracon kapnak, érzik, hogy ez annál több, és leginkább azok, akik érzik magukban a motivációt, hogy továbbadják azt, ami nekik jó – mondja a magyarországi klasszikuspilatesedző-képzés szakmai vezetője. – Azokból lesznek a leghitelesebb edzők, akik saját magukon megtapasztalják, hogy problémájuk javult, elmúlt. Képzett edzők, gyógytornászok számára jó irány lehet, orvos is járt már hozzám. Sokan váltásnak használják, nem akarják már a régi életüket folytatni. Volt közigazgatásban dolgozó tanítványom, aki otthagyott csapot-papot, saját stúdiót nyitott, és nagyon élvezi. A »matracos« tanfolyamot végzettek gyakran munka után, délutánonként tartanak órákat. Harmincnégy gyakorlat végezhető matracon, de a teljes mozgásrendszer nagyjából öt-hatszáz gyakorlatból áll. Minél több eszközt – szék, létrás hordó, reformer, Cadillac – ismerünk, annál komplexebbé válik látásmódunk, annál jobban tudjuk, mi mindent lehet kihozni egy ember testéből. Aki a mi nemzetközi, gépekkel is dolgozó, klasszikus Peak Pilates-edzőképző tanfolyamunkra – a PPS-re – eljön, annyira komolyan gondolja, hogy nagy valószínűséggel ebből szeretne majd megélni, hiszen a tanfolyam komoly energiát, anyagi és időbeli elkötelezettséget is igényel” – mondja Simonfi Ági.

 

A képzés szakmai vezetője azt mondja, a tanfolyam első szintjét nagyjából fél év alatt lehet elvégezni, négy intenzív hétvége között a résztvevőknek száz hospitálási órát kell összegyűjteniük, videónézéssel, óralátogatással, saját gyakorlással és tanítással, amelyekről naplót is kell vezetniük. Aki tehát PPS I-es papírt kap, legalább 148 órányi pilatest tud a háta mögött. Kell is, hiszen van, aki úgy kezdi el a tanfolyamot, hogy előtte csak tíz órát pilatesezett. „A hétvégék remek hangulatban telnek, ami jól is jön, hisz elméleti és gyakorlati tananyag is van bőven: ezt a résztvevők fejébe, testébe, izmaiba kell öntenem, hogy a tanfolyam végére a tudás magabiztos legyen. Ez néha nagyon fárasztó a résztvevők számára: a koncentráció, a sok mozgás első körben »sokként« szokott hatni, de ahogy az ember lépdel fölfelé a tanfolyami szinteken, már kevésbé megterhelő, hiszen tudják, mire számíthatnak. Nagyon jó kis közösségek alakulnak ki, azokkal például, akik most fognak vizsgázni, nagyon összenőttünk. A program fontos része a coaching, követem őket, mindenféle probléma, kérdés esetén visszajöhetnek. Most kezdek hírleveleket írni a nálam végzett edzőknek, hogy kicsit összefogjam és -tartsam a csapatokat” – mondja Simonfi Ági. Arra is figyelmeztet, nem mindenhol a Joseph Pilates által kifejlesztett és tanított szemléletű pilatest oktatják, van, ahol teljesen szétszedték ezt a rendszert, nem tudni, miért. „A gyakorlatok hasonlítanak, csak a lelke vész így el. Vannak másfél-, kétnapos kurzusok is, megdöbbent, hogy vannak, akik mernek ezzel a felkészültséggel vagy inkább felkészületlenséggel emberekkel foglalkozni. Bajt is lehet okozni, ha nem tudjuk az anatómiát, nem látjuk át a folyamatokat, nem a testet tanítjuk. Magyarországon az amerikai Peak Pilates-iskola programja az egyetlen klasszikus képzés, mi vagyunk az egyetlen klasszikusoktató-képző iskola. Egy évben egy, legfeljebb két első szintű tanfolyamot indítunk, ez nem tömegképzés, azt szeretném, hogy érték legyen, ha ezt valaki elvégezi” – hangsúlyozza Simonfi Ági.

 

Ági története 

„Fiatal felnőttkoromig kézilabdáztam, huszonnégy éves koromban derült ki, hogy csigolyaszakadásom, több porckorongsérvem is van, néha sírni tudtam volna a derék- és hátfájdalmaimtól. Tudatosan kezdtem keresni olyan mozgásformát, amely segíthet a bajomon. 2003-ban – akkor már aerobik- és személyi edzőként – találtam rá a pilatesre, amelynek hatására mintha elvágták volna a fájdalmaimat. Ezt mindenképp tovább szerettem volna adni másoknak is. Amikor nagyjából két éve húsz kilót híztam a harmadik terhességemnél, már tudtam, nem kell aggódnom, mert ezzel rövid időn belül sikerül visszaszereznem a régi formámat. Már csak egy kiló plusz van rajtam, feszes a hasam, a fenekem.”

 

Joseph Pilates híres mondása: ”Annyi idős vagy, amennyi a gerincoszlopod.” Hatvanévesen is lehetünk ruganyosak, fiatalosak, ha karbantartjuk, viszont harmincévesen is válhatunk merev, mozdíthatatlan „betontömbbé”, ha elhanyagoljuk gerincünket.

Barabás Júlia

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Testkezelés a jövőből - Vadonatúj zsírbontó technikákA kozmetikai gépek testformáló hatékonysága nem vitatott. Már csak az a kérdés, hogyan válasszunk az ufóra vagy éppen tappancsos polipra hasonlító gépek közül. Ebben segítünk összeállításunkkal. 
Be vegan!Nem is gondolnánk, hogy már azzal is „szennyezzük” környezetünket, hogy a vasárnapi ebédnél zöldségek helyett a húst részesítjük előnyben! Igen, a veganizmus nem egy táplálkozással kapcsolatos rögeszme, sokkal inkább gondolkodásmód és komplex életvitel egészségünk és bolygónk védelmében.
Fogyásig isszuk magunkatA böjt célja a méregtelenítés, aminek mellékhatása a fogyás. Sokan ez utóbbi miatt kezdenek bele a böjtölésbe, azon belül is valamilyen lékúrába. De mit is takar a léböjt pontosan?
Intimkozmetika nem csak nőknekHa a férfiakról és a gyantázásról beszélünk, a két szó együtt még mindig paradoxonnak hat, pedig nem muszáj meghagyni a nőknek ezt a kiváltságot, mivel a gyantázás és a sikeresség között szorosabb az összefüggés, mint azt korábban gondoltuk volna.
TúlSúlyos lélek A legkönnyebb azt mondani egy kövér embernek, hogy egyen kevesebbet, és mozogjon többet. Az elhízott emberek 85–90 százaléka esetében rossz környezeti minták és szokások, valamint kommunikációs és önérvényesítési problémák állnak a túlsúly hátterében!
StressztelenülA stressz a szervezet egészét rombolja, és a bőrön is otthagyja kézjegyét. Védekezzünk! 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/