Okok, tünetek, következmények

A daganatos elfajulásokhoz kapcsolódó ismeretek, tapasztalatok, amelyeket a beteg és a hozzátartozói jó, ha tudnak.

 

Női szeméremtest

Időskorban jelentkezik, kiszűrése rendkívül nehéz. Növekedése zavarhatja a beteget az ülésben, a járásban.

 

Pajzsmirigy

Nyakon és a pajzsmirigyben gyakori a jóindulatú daganat, ciszta. Elfajulása a nőknél négyszer gyakoribb. A pajzsmirigydaganatok között akad jóindulatú, amellyel húsz-harminc évet is élhet a beteg, de létezik agresszív változat is – ez esetben azonnali beavatkozás szükséges.

 

Hímvessző

Legtöbbször nem fáj, ezért sokan nem is foglalkoznak vele. Bizonyos méretű tumor zavarhatja a tisztálkodást és a nemi érintkezést. Kezelése egyszerű, korai stádiumban igen kis beavatkozással megoldható.

 

Máj

A nőknél gyakoribb, a májgyulladások néhány fajtája és az alkoholizmus rizikótényező. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, a C ellen nincs. Nem minden fertőzöttnél alakul ki tumor.

 

Vese

Nagyon ritka, az összes daganatos betegségnek két százalékát teszi ki, viszont kialakulhat kisgyermekeknél is.

 Okok, tünetek, következmények

Méh

Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia a méhtest és a méhnyak rákja miatt, ha idejében felfedeznék, ugyanis gyógyítható. Nőgyógyászati rákszűrés és citológiai vizsgálat évente ajánlott, akik megkezdték a nemi életet. A legtöbb nőgyógyászati rákot megelőzi valamilyen egyéb, az intim testrészhez kapcsolódó betegség, gyulladás, bakteriális, gombás vagy vírusfertőzés, méhszájsebek, esetleg szüléskor keletkező sérülések. Sokkal több a HPV-vel fertőződött nő, mint ahányan tudnak róla, mert a tünetek sok esetben nem alakulnak ki. A HPV-fertőződésre jellemző az apró szemölcsök megjelenése. Újabb kutatások bizonyítják, hogy a méhnyakrák és az alkoholfogyasztás is összefügg. A HPV elleni oltás azonban védelmet jelent.

 

Petefészek

Az ötödik leggyakrabban előforduló rák a nők között, csaknem minden esetben nőgyógyászati rutinvizsgálaton fedezik fel.

 

Emlő

A mammográfiai vizsgálat nem fáj, és a már egészen apró daganatot is képes kimutatni. Az emlődaganat kialakulásának veszélye egy a hathoz. Másfélszer nagyobb az esélye az elváltozásra annak, akinek a családjában már előfordult a megbetegedés. Ha már két felmenő beteg volt, az utódnak háromszoros a hajlama, ha pedig hárman, akár négy-, ötszörös is lehet. Minden húsz év feletti nőnek havonta egyszer át kell vizsgálnia a mellét a menstruációs ciklus közepén. Az emlődaganat nem fáj, amikor eléri az egy-másfél centiméteres nagyságot, „öregnek” számít, hiszen előfordulhat, hogy már öt–nyolc éve nő.

 

Bőr

Bőrdaganatok legtöbbször a végtagokon, a törzsön, a háton keresendők. A melanoma malignum az esetek több mint egynegyedé­ben anyajegyből alakul ki, és a leggyakrabban előforduló daganatok listáján már a nyolcadik! Nagyon gyorsan ad áttétet agyba, tüdőbe, májba. Az agresszív bőrrák kialakulásának veszélyét a napozáson túl a szoláriu­mozás is növeli, kialakulása öröklődhet.

 

Fej, nyak

Ha időben szakemberhez fordul az érintett, kiválóan gyógyíthatók. Az apróbbakat fagyasztással vagy lézerrel távolítják el. Az elhanyagolt, mély, esetleg nagy felületűeket operálják.

 

Tüdő

Férfiaknál a vezető rákhalálozási ok, nőknél a harmadik. Ritkán a vállba sugárzó fájdalom jelzi, és kevesen tudják, a végtagok gyakori visszérgyulladása is korai tünete lehet. Mivel rendkívül nehéz a tüdő és a mellhártya daganatait kellő időben észrevenni, a veszélyeztetetteknél félévente ajánlatos a szűrés. Az esetek kevesebb mint fele operálható, a gyógyulási arány alacsony, ezért van nagy jelentősége az éves tüdőszűrésnek.

 

Vér

A rosszindulatú daganatos megbetegedések három százaléka leukémia. Gyerekek között a leggyakoribb daganatos megbetegedés, több mint nyolcvan százaléka meggyógyul. Az akut leukémia tünetei korán jelentkeznek, míg a krónikusak sokáig tünetmentesek, gyakran rutinvérvétel derít fényt a betegségre.

 

Prosztata

A férfiak között előforduló összes daganat tíz százaléka prosztatarák. Negyven év felett kétévente javasolják az urológusoknál a szűrést, ötven felett évente.

 

Gyomor

A füstölt, sózott élelmiszer fokozott kockázatot jelent, az egészségtudatos táplálkozásról nem lehet eleget beszélni.

 

Hasnyálmirigy

Általában előrehaladt állapotban diagnosztizálják. Gyógyítására viszont csak akkor van esély, ha nagyon korai stádiumban fedezik fel. A legújabb kutatások szerint a sok hús fogyasztása is növelheti kialakulásának kockázatát.

Okok, tünetek, következmények 

Here

Az a szülő, aki azt tapasztalja, hogy hat év körüli gyermekének a heréje nem szállt le, forduljon orvoshoz. A tíz év körüli fiúkat az apjuk vagy a tanáraik – jó esetben – megtanítják e szerv önvizsgálatára. Végezzék ezt ülve, fürdőkádban, ellazulva. Ujjukkal körkörösen kell áttapintani minden centimétert, figyelve a szokatlan göbökre, tömött csomócskákra. A mirigyes állományú szervet kéthavonta önvizsgálattal ellenőrizni kell. Ha az egyik here hirtelen növekedésnek indul, érzékennyé válik, haladéktalanul urológushoz kell fordulni. Nem kell azonban kétségbeesnie annak, aki csomót tapint, mert gyakoriak a here jóindulatú betegségei is. Húsz éve a hererák halálos betegség volt, ma, ha kellő időben felismerik, százszázalékosan gyógyítható.

 

Csont

Másodlagos csontráknak azokat a rosszindulatú folyamatokat nevezik, amelyek más szerv rákja utáni áttétek. Nők esetében az emlő, férfiaknál a prosztata következményei lehetnek. Amennyiben korán felismerik, jól gyógyítható.

 

Hólyag

Igen ritka, egyetlen jellemzője a véres vizelet. A nagy mennyiségű folyadékbevitel, a gyakori vizeletürítés csökkenti kialakulásának veszélyét. A hólyagrák műtéttel jól gyógyítható.

 

Bél

A bélrendszeri tumorok száma az utóbbi harminc évben négy-négy és félszeresére emelkedett. Mindkét nemben ez az egyik leggyakrabban előforduló daganatos halálok. Akinek a családjában találtak ilyen jellegű megbetegedést, ajánlott a fel- és lemenőket megvizsgáltatni, de legalább a székletvizsgálatot elvégeztetni.

 

Gége

A gégerákok több mint nyolcvan százaléka férfiaknál fordul elő.A dohányzás elhagyásával és az alkoholfogyasztás mérséklésével a gégetumorok csaknem fele megelőzhető. Félévente legalább egyszer jó ellenőriztetni a szájüreget, gégét. A garat, a gége és a nyelőcső rákja kapcsolatba hozható a legismertebb vitaminok hiányával, valamint a magnézium, a kalcium, a molibdén, a cink hiányos bevitelével. A nyakon lévő nyirokcsomók duzzanata is jelezhet a gégében zajló rosszindulatú folyamatot. Két hétnél tovább nem lehet késlekedni a tünetek felfedezését követően, orvoshoz kell fordulni.

 

Nyelőcső

Férfiaknál hétszer gyakoribbak a nyelőcső daganatos megbetegedései. A túl forró és erős ételek és italok rendszeres fogyasztása rizikófaktor. A nyelőcsődaganat előrehaladott stádiumban nehezen vagy egyáltalán nem operálható, gyorsan képez áttétet.

 

Agy

Az agy, a gerincvelő és az idegek daganatai időben felismerve viszonylag jól operálhatók.

 

Nyirokrendszer

Nyirokcsomó-duzzanat kísérhet számtalan betegséget, influenzát, gyulladásokat és egyéb fertőzéseket. Nem kell azonnal rossz­ra gondolni, ha megnagyobbodott nyirokcsomót észlelünk a testünkön, de érdemes figyelni a változásait, és adott esetben orvoshoz fordulni.

 

Száj

Tükör előtt havonta ajánlott a szájüregszűrés. Ha az ajakpír, repedés, apró seb tíz–tizennégy nap után sem múlik el, a nyelven hosszabb ideig repedések, elszíneződött fehéres, sötétvörös, netán barnás folt van, a pofarészen fehér, faágszerűen elágazó, esetleg sötétvörös elszíneződés, szigetekben jelentkező sárgás folt látható, fogorvoshoz kell fordulni. A fogak és az íny határát sem szabad kihagyni az ellenőrzésből. A szájüregben minden kinövést veszélyesnek kell tekinteni. Az időben felfedezett tumorok nyolcvan százaléka gyógyítható.

Árvai Magdolna

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Minden nő lehet szépA szépségápolás egyik ikonja, a 2004 áprilisában elhunyt Estée Lauder örökre megváltoztatta a kozmetikai ipar működését. Ma nők millió gondolnak hálás szívvel a magyar származású kreátorra. 
Képzeld el, amit kívánsz és kívánd, amit elképzeltél!A fogyás fejben dől el, mint ahogyan az életben minden változtatás, a cselekvés pedig e döntésnek megfelelően követi az elme utasításait. Aki nem hiszi, járjon utána és próbálja ki mekkora ereje van a gondolatainak. 
Arcra fel!Mit tegyünk, ha nem szeretünk tükörbe nézni? A teljes plasztikai műtétek visszahozhatják veszni látszó önbizalmunkat, de olyan változásokat is eredményezhetnek, amely komoly személyiségátalakulást követel.  
Új élet egy új módszerrelA hosszú ideje húzódó deréksajgásra vagy az évenkénti több becsípődésre ma már a hagyományos orvosláson alapuló, modern gyógyászati eljárások is megoldást kínálnak. 
Mindegy, csak színes legyenA rákról sokáig úgy gondolták, hogy genetikai eredetű betegség, mára bebizonyosodott, hogy az érintettek alig ötödénél bizonyítható ez, vagyis a hátterben – persze a genetika is, de – elsősorban a helytelen életmód áll.
Genetikailag is hordozhatunk tüdőbetegségetA dohányzás számos tüdőbetegséget okozhat, de vannak olyan nehezen felismerhető betegségek, amelyeket születésünktől fogva hordozhatunk magunkban. Ezek a betegségek olykor már túl későn kerülnek az orvosok látószögébe, és a tüdő transzplantáció elkerülhetetlen. Az az Alpha-1 antitripszin hiány diagnosztikájában első és legfontosabb, hogy gondoljunk rá! Sajnos sok gyerek születik Alpha-1 antitripszin hiányos genetikai betegséggel, sajnos ezeknek a gyerekeknek a fele nem éri meg a felnőttkort az e

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/