Okok, tünetek, következmények

A daganatos elfajulásokhoz kapcsolódó ismeretek, tapasztalatok, amelyeket a beteg és a hozzátartozói jó, ha tudnak.

 

Női szeméremtest

Időskorban jelentkezik, kiszűrése rendkívül nehéz. Növekedése zavarhatja a beteget az ülésben, a járásban.

 

Pajzsmirigy

Nyakon és a pajzsmirigyben gyakori a jóindulatú daganat, ciszta. Elfajulása a nőknél négyszer gyakoribb. A pajzsmirigydaganatok között akad jóindulatú, amellyel húsz-harminc évet is élhet a beteg, de létezik agresszív változat is – ez esetben azonnali beavatkozás szükséges.

 

Hímvessző

Legtöbbször nem fáj, ezért sokan nem is foglalkoznak vele. Bizonyos méretű tumor zavarhatja a tisztálkodást és a nemi érintkezést. Kezelése egyszerű, korai stádiumban igen kis beavatkozással megoldható.

 

Máj

A nőknél gyakoribb, a májgyulladások néhány fajtája és az alkoholizmus rizikótényező. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, a C ellen nincs. Nem minden fertőzöttnél alakul ki tumor.

 

Vese

Nagyon ritka, az összes daganatos betegségnek két százalékát teszi ki, viszont kialakulhat kisgyermekeknél is.

 Okok, tünetek, következmények

Méh

Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia a méhtest és a méhnyak rákja miatt, ha idejében felfedeznék, ugyanis gyógyítható. Nőgyógyászati rákszűrés és citológiai vizsgálat évente ajánlott, akik megkezdték a nemi életet. A legtöbb nőgyógyászati rákot megelőzi valamilyen egyéb, az intim testrészhez kapcsolódó betegség, gyulladás, bakteriális, gombás vagy vírusfertőzés, méhszájsebek, esetleg szüléskor keletkező sérülések. Sokkal több a HPV-vel fertőződött nő, mint ahányan tudnak róla, mert a tünetek sok esetben nem alakulnak ki. A HPV-fertőződésre jellemző az apró szemölcsök megjelenése. Újabb kutatások bizonyítják, hogy a méhnyakrák és az alkoholfogyasztás is összefügg. A HPV elleni oltás azonban védelmet jelent.

 

Petefészek

Az ötödik leggyakrabban előforduló rák a nők között, csaknem minden esetben nőgyógyászati rutinvizsgálaton fedezik fel.

 

Emlő

A mammográfiai vizsgálat nem fáj, és a már egészen apró daganatot is képes kimutatni. Az emlődaganat kialakulásának veszélye egy a hathoz. Másfélszer nagyobb az esélye az elváltozásra annak, akinek a családjában már előfordult a megbetegedés. Ha már két felmenő beteg volt, az utódnak háromszoros a hajlama, ha pedig hárman, akár négy-, ötszörös is lehet. Minden húsz év feletti nőnek havonta egyszer át kell vizsgálnia a mellét a menstruációs ciklus közepén. Az emlődaganat nem fáj, amikor eléri az egy-másfél centiméteres nagyságot, „öregnek” számít, hiszen előfordulhat, hogy már öt–nyolc éve nő.

 

Bőr

Bőrdaganatok legtöbbször a végtagokon, a törzsön, a háton keresendők. A melanoma malignum az esetek több mint egynegyedé­ben anyajegyből alakul ki, és a leggyakrabban előforduló daganatok listáján már a nyolcadik! Nagyon gyorsan ad áttétet agyba, tüdőbe, májba. Az agresszív bőrrák kialakulásának veszélyét a napozáson túl a szoláriu­mozás is növeli, kialakulása öröklődhet.

 

Fej, nyak

Ha időben szakemberhez fordul az érintett, kiválóan gyógyíthatók. Az apróbbakat fagyasztással vagy lézerrel távolítják el. Az elhanyagolt, mély, esetleg nagy felületűeket operálják.

 

Tüdő

Férfiaknál a vezető rákhalálozási ok, nőknél a harmadik. Ritkán a vállba sugárzó fájdalom jelzi, és kevesen tudják, a végtagok gyakori visszérgyulladása is korai tünete lehet. Mivel rendkívül nehéz a tüdő és a mellhártya daganatait kellő időben észrevenni, a veszélyeztetetteknél félévente ajánlatos a szűrés. Az esetek kevesebb mint fele operálható, a gyógyulási arány alacsony, ezért van nagy jelentősége az éves tüdőszűrésnek.

 

Vér

A rosszindulatú daganatos megbetegedések három százaléka leukémia. Gyerekek között a leggyakoribb daganatos megbetegedés, több mint nyolcvan százaléka meggyógyul. Az akut leukémia tünetei korán jelentkeznek, míg a krónikusak sokáig tünetmentesek, gyakran rutinvérvétel derít fényt a betegségre.

 

Prosztata

A férfiak között előforduló összes daganat tíz százaléka prosztatarák. Negyven év felett kétévente javasolják az urológusoknál a szűrést, ötven felett évente.

 

Gyomor

A füstölt, sózott élelmiszer fokozott kockázatot jelent, az egészségtudatos táplálkozásról nem lehet eleget beszélni.

 

Hasnyálmirigy

Általában előrehaladt állapotban diagnosztizálják. Gyógyítására viszont csak akkor van esély, ha nagyon korai stádiumban fedezik fel. A legújabb kutatások szerint a sok hús fogyasztása is növelheti kialakulásának kockázatát.

Okok, tünetek, következmények 

Here

Az a szülő, aki azt tapasztalja, hogy hat év körüli gyermekének a heréje nem szállt le, forduljon orvoshoz. A tíz év körüli fiúkat az apjuk vagy a tanáraik – jó esetben – megtanítják e szerv önvizsgálatára. Végezzék ezt ülve, fürdőkádban, ellazulva. Ujjukkal körkörösen kell áttapintani minden centimétert, figyelve a szokatlan göbökre, tömött csomócskákra. A mirigyes állományú szervet kéthavonta önvizsgálattal ellenőrizni kell. Ha az egyik here hirtelen növekedésnek indul, érzékennyé válik, haladéktalanul urológushoz kell fordulni. Nem kell azonban kétségbeesnie annak, aki csomót tapint, mert gyakoriak a here jóindulatú betegségei is. Húsz éve a hererák halálos betegség volt, ma, ha kellő időben felismerik, százszázalékosan gyógyítható.

 

Csont

Másodlagos csontráknak azokat a rosszindulatú folyamatokat nevezik, amelyek más szerv rákja utáni áttétek. Nők esetében az emlő, férfiaknál a prosztata következményei lehetnek. Amennyiben korán felismerik, jól gyógyítható.

 

Hólyag

Igen ritka, egyetlen jellemzője a véres vizelet. A nagy mennyiségű folyadékbevitel, a gyakori vizeletürítés csökkenti kialakulásának veszélyét. A hólyagrák műtéttel jól gyógyítható.

 

Bél

A bélrendszeri tumorok száma az utóbbi harminc évben négy-négy és félszeresére emelkedett. Mindkét nemben ez az egyik leggyakrabban előforduló daganatos halálok. Akinek a családjában találtak ilyen jellegű megbetegedést, ajánlott a fel- és lemenőket megvizsgáltatni, de legalább a székletvizsgálatot elvégeztetni.

 

Gége

A gégerákok több mint nyolcvan százaléka férfiaknál fordul elő.A dohányzás elhagyásával és az alkoholfogyasztás mérséklésével a gégetumorok csaknem fele megelőzhető. Félévente legalább egyszer jó ellenőriztetni a szájüreget, gégét. A garat, a gége és a nyelőcső rákja kapcsolatba hozható a legismertebb vitaminok hiányával, valamint a magnézium, a kalcium, a molibdén, a cink hiányos bevitelével. A nyakon lévő nyirokcsomók duzzanata is jelezhet a gégében zajló rosszindulatú folyamatot. Két hétnél tovább nem lehet késlekedni a tünetek felfedezését követően, orvoshoz kell fordulni.

 

Nyelőcső

Férfiaknál hétszer gyakoribbak a nyelőcső daganatos megbetegedései. A túl forró és erős ételek és italok rendszeres fogyasztása rizikófaktor. A nyelőcsődaganat előrehaladott stádiumban nehezen vagy egyáltalán nem operálható, gyorsan képez áttétet.

 

Agy

Az agy, a gerincvelő és az idegek daganatai időben felismerve viszonylag jól operálhatók.

 

Nyirokrendszer

Nyirokcsomó-duzzanat kísérhet számtalan betegséget, influenzát, gyulladásokat és egyéb fertőzéseket. Nem kell azonnal rossz­ra gondolni, ha megnagyobbodott nyirokcsomót észlelünk a testünkön, de érdemes figyelni a változásait, és adott esetben orvoshoz fordulni.

 

Száj

Tükör előtt havonta ajánlott a szájüregszűrés. Ha az ajakpír, repedés, apró seb tíz–tizennégy nap után sem múlik el, a nyelven hosszabb ideig repedések, elszíneződött fehéres, sötétvörös, netán barnás folt van, a pofarészen fehér, faágszerűen elágazó, esetleg sötétvörös elszíneződés, szigetekben jelentkező sárgás folt látható, fogorvoshoz kell fordulni. A fogak és az íny határát sem szabad kihagyni az ellenőrzésből. A szájüregben minden kinövést veszélyesnek kell tekinteni. Az időben felfedezett tumorok nyolcvan százaléka gyógyítható.

Árvai Magdolna

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Update Illatos-omlós csirkemell, zöldséges sült update tésztával Update Illatos-omlós csirkemell, zöldséges sült update tésztával                         
A legérzékibb filmek - Csók és (mű)könnyRengeteg kritika éri a romantikus filmeket (főleg a férfiaktól), mondván: közhelyesek, kiszámíthatók, nyálasak és túl sok bennük a rózsaszín… A lelkünk mélyén tudjuk, hogy ezeknek van is némi alapja, de kit érdekel?! A nők többsége ugyanis imádja az ilyen filmeket, a csókokat és a könnyeket – még akkor is, ha mi sírunk a végén.
Kozmetológiai forradalom Új „fegyverek” a hiúság szolgálatábanAz esztétikai bőrgyógyászat hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedben. A korábbi, hosszú felépülési idővel járó beavatkozásokat az egyszerűbb, természetesebb és hatékonyabb módszerek váltották fel.
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.
Kis lábon, nagykanállalKörnyezettudatos nyaralásunk fejben kezdődik, itthon folytatódik és nyaralás közben sem ér véget. Hol és hogyan hagyjuk magunk után a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot utazásunk során?
Medvehagyma-krémleves

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/