Emeljük ki vagy rejtsük el!

Bármilyen is az arcunk, biztosan vannak rajta olyan részek, amelyekre büszkék vagyunk – és olyanok is, amelyekre kevésbé. Jó, ha tudjuk, hogy okos sminkeléssel könnyedén kiemelhetjük az előnyös területeket, és elrejthetjük, amire nem szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

„A tiszta, ápolt bőr mindig vonzó, de még ez a látvány is fokozható természetes színeket alkalmazó sminkkel – kezdi Tamás Szilvi sminkszakértő. – A problémás területeken csak azután kezdjünk el korrigálni, hogy felvittük az alapozót az arcra, hiszen ezzel egy viszonylag homogén felületet biztosítunk, amely tökéletes alap, hogy elfedhessük a hibákat, és könnyen tudjunk dolgozni az arcon.”

 

Arcformálás smink segítségével

Léteznek bizonyos trükkök, melyek segítségével optikailag el tudunk fedni valamit az arcon, vagy hozzá tudunk tenni – ezt a megfelelő helyekre felvitt világos, illetve sötét színárnyalatokkal érhetjük el. „Alapszabály, hogy amit szeretnénk eltüntetni, azt sötét tónusokkal tehetjük, a mélyen fekvő területeket pedig világos tónussal tudjuk optikailag kiemelni – mondja Tamás Szilvi. – Ha mindkét tónusra szükségünk van a hibák korrigálásához, akkor minden esetben a világosabb szín felvitelével kezdjük. Ne feledjük, a kevesebb néha több, vagyis inkább többször kevesebb festéket vigyünk fel az arcunkra, nehogy maszkot készítsünk a finom árnyalás helyett.”

 Emeljük ki vagy rejtsük el!

Lépésről lépésre az arcon 

Sminkesünk az arc minden egyes részére szolgál valamilyen tippel, amely segítségével korrigálni tudjuk a megítélésünk szerint problémás területeket.

„Ha homlokunkat túl magasnak találjuk, javaslom, hogy vágassunk frufrut, a hajunk segíthet elrejteni ezt a területet. A széles, lapos homlokot viszont már korrigálhatjuk egy kevés sötét tónusú árnyalással a homlok két oldalán” – állítja a szakember.

Arcunk tökéletességéhez hozzátartozik a szép ívű, természetes szemöldök, melyet elkészíteni nem nagy ördöngösség. „A megformáláshoz hívjunk segítségül két szemceruzát. A természetességre törekedve nagyon jó kiindulási alap a helyes forma kialakításához, ha az egyik ceruzát elhelyezzük a belső szemzug és az orrcimpánk között, majd ott tartva azt, a másik ceruzát a külső szemzug és szintén az orrcimpánk közé helyezzük. Így meghatározhatjuk szemöldökünk hosszát. Vastagságán óvatosan korrigáljunk, és finoman szedjük ki a fölösleges szálakat, mert könnyen túlzásba eshetünk, és elfogyhat a szemöldökünk. Inkább csak a szemhéjra lelógó, kósza szálakat távolítsuk el, de azokat mindenképpen, mert így kölcsönözhetünk nyílt tekintetet. Ha nem elég dús a szemöldökünk, otthon is javíthatunk rajta. Színeinknek megfelelő matt szemhéjpúderrel, vékony ecset segítségével dúsíthatunk rajta – de használhatunk szemöldökceruzát is erre a célra. Óvatosan satírozzuk át a szemöldököt, hogy erőteljesebb formát ölthessen. A rakoncátlan szálakat formázhatjuk átlátszó szempillaspirál segítségével, de segíthet egy kevés hajzselé is. Ha végképp nem találjuk megfelelőnek a formáját, vagy nagyon ritkának ítéljük, megoldást nyújthat számunkra a kozmetikusok által elkészített tetoválás is” – állítja a sminkes.

 

Tökéletes szemek 

Legtöbbször általában a szemünket és a szemkörnyéket sminkeljük, hogy kiemeljük szépségüket, illetve elfedjük az esetleges szemkörnyéki hibákat.

„Világosítással megszabadulhatunk a karikáktól, hiszen a szem alá felvitt világos alapozó és korrektor elhalványítja azokat. A világosítás megoldást jelent a közel ülő szemek problémájára is. Ebben az esetben a belső szemzugot világosítsuk – tanácsolja a szakértő. – Ha világosítással korrigáltuk esetleges hibáinkat ezen a területen, akkor jöhet a szem sminkelése, de a különböző szemformáknál, -típusoknál is bőven van mire figyelnünk.

Ha a felső szemhéj takart, tehát rálóg a szemre, és részben vagy teljesen eltűnik, akkor a festhető rész a szemöldök alatti területre és az alsó szemhéjra korlátozódik. „Ebben az estben csak lágy színekkel fessük, és gondosan figyeljünk arra, hogy ne vigyünk fel túl sok púdert, mert az a nap folyamán összecsomósodhat, megülhet a redőkben. Kontúrozást inkább csak az alsó szemhéjon végezzünk, de spirált nyugodtan használjunk erőteljesen, így nyitjuk a tekintetünket. Ha már látásunkban is zavart okoz a lelógó szemhéj, forduljunk plasztikai sebész szakemberhez, mert ez a probléma nagyon szépen orvosolható, szinte látható, maradandó nyomok nélkül – javasolja a szakértő.
– Ha kicsi a szemünk, ügyeljünk arra, hogy felső héjunkra ne lógjanak le szemöldökszálak, ha mégis előfordulnának, távolítsuk el őket. Ezzel nagyobb felületet kapunk a szem felett. Természetes, lehetőleg világosabb színeket használjuk szemünk színezésére. Jó alapul szolgálhat egy lágy, nem túl sötét barna, mely nem üt el túlságosan a bőr színétől, ezt nyugodtan vigyük fel a szemhéj egész területére. Ezt a formát ne kontúrozzuk feketével, mert ez is kicsinyíti a szemet, viszont a szépen ívelt, festett szempillák vonzzák a tekintetet”

 

Megfelelő orrforma 

Az orrunk az egyik legfeltűnőbb, legjellegzetesebb rész az arcunkon, amely ha nem tökéletes, megkeserítheti életünket. A hibákat azonban lehet korrigálni.

„Ha túl szélesnek találjuk, árnyékolással, sötétítéssel segíthetünk rajta. Vigyük fel a sötét színt az orrcimpánkra, így optikailag keskenyebbé tehetjük. Ha túl hosszúnak ítéljük, akkor a sötét púdert az orrhátra helyezzük fel. Ha krémet használunk, szivaccsal, ha port, akkor lapos ecset segítségével vigyük fel, de mindkét estben figyeljünk arra, hogy gondosan dolgozzuk össze az alapozónkkal – ajánlja Tamás Szilvi. – Az orr és a száj között, az orr-ajak barázda területén, illetve annak környékén kialakult ráncokat világos színnel álcázhatjuk.”

 Emeljük ki vagy rejtsük el!

Csókos száj 

A helyes alapozáshoz hozzátartozik a szájra is felvitt alapozó, ez biztosítja szánk színezésének tartósságát, és tökéletes alapot nyújt abban az esetben is, ha formáján korrigálnunk, változtatnunk szükséges. „Könnyebb a szánkat sminkelni, ha annak felülete sima. Ha bármitől kiszáradt volna, és cserepes, igyunk sok folyadékot, használjunk ajakápoló készítményeket, házi praktikaként pedig pár este vigyünk fel ajkainkra mézet, majd fél óra elteltével töröljük le a felesleget – tanácsolja a sminkes. – Keskeny ajkak esetében óvatosan bánjunk a kontúrceruzával. Amennyire lehet, a szélén húzzuk meg a kontúrvonalat, de semmi esetre se a természetes színén kívül. Kerüljük a sötét színeket mind ceruzában, mind rúzsban, viszont használjunk bátran fényt akár magában, akár a rúzsra kenve, hisz ettől dúsabbnak, teltebbnek tűnik a szánk.
A telt ajkakat ritkán akarjuk kicsinyíteni, ha mégis ezt szeretnénk, akkor kerüljük a szájfényt, amely még inkább felhívja a figyelmet, és inkább részesítsük előnyben a matt színeket. Ezt úgy is elérhetjük, ha a meghúzott kontúrt egy ecset vagy fülpiszkáló segítségével befelé satírozzuk.
Előfordulhat, hogy ajkaink aszimmetrikusak, de helyes kontúrozással ezen is segíthetünk: nagyíthatunk a vékony részeken, vagy elvehetünk a túl teltből. Ha fárasztó naponta elvégeznünk ezt a korrigálást, vagy akkora az eltérés, amelynek kendőzése számunkra már problémát okozz, forduljunk bizalommal kozmetikus szakemberhez, mert ebben az esetben is jól alkalmazható a korrekcióra a sminktetoválás.”

 

Rózsás arc

A tökéletes arcbőr és arcszín érdekében a legjobb trükk a pirosító használata. A jól elhelyezett arcpír nemcsak üde, egészséges hatást kölcsönöz, de formálhat is. A pirosító sötétebb az alapozónál és arcunk alapszínénél, így mélyíti a vonásainkat, és hangsúlyossá teszi a pirosított területet.

„A pirosítót az arccsont alsó vonalára és az alá, az orcára helyezzük fel – hogy könnyebben megtaláljuk ezt a területet, csücsörítsünk szánkkal, és a keletkezett kis horpadásba vigyük fel a pírt. Ügyeljünk arra, hogy ez ne egy konkrét vonal legyen, mindig dolgozzuk el teljesen a pirosítót – tanácsolja a sminkes. – Ha a halántékig elhúzzuk a pirosítást, majd onnan egy picit felkanyarodunk a homlok külső szélére egy V alakot formálva, nyújthatjuk a kerekebb arcformát. A szögletes forma kerekebbnek, lágyabbnak látszik, ha a pirosítót az arccsonton az orr felé oszlatjuk szét. A pirosításnál is ügyeljünk a természetességre, a harmóniára mind színben, mind erősségben.”
Ha túl hegyes vagy széles az állunk, igyekezzünk ne hangúlyozni, inkább fedjük el kevés világosabb púderrel, hogy ne vonzza annyira a tekintetet. Sötét szín használatával pedig az esetleges tokát is eltüntethetjük.

 Emeljük ki vagy rejtsük el!

Szeplőkkel vagy nélkülük?

Akiknek nincs, azok bájosnak tartják, akiknek van, általában nem kedvelik a szeplőket. Eltüntetni nem lehet őket, de helyes sminkeléssel elterelhetjük róluk a figyelmet. „Fontos, hogy ne akarjuk smink alá rejteni a szeplőinket, mert ha nem elég vastag a púderünk, piszkos hatást kelthet, ha viszont olyan vastag alapozást használunk, amely elfedi őket, maszkként fog hatni az arcunkon. Figyeljünk inkább arra, hogy ne használjunk sminkünk elkészítésekor túl erős színeket, mert keménynek tűnhetnek tőlük a vonásaink” – javasolja a szakértő.

 

 

Szemüvegesen 

Nem könnyű eltalálni, hogyan fessük a szemünket, ha szemüveget viselünk. Távollátó szemüvegünk nagyítja a szemünket, ezért ebben az esetben elfelejthetjük az alapszabályt, miszerint a sötét színekkel háttérbe szorítjuk az így árnyalt területeket, mert a nagyító szemüveg semlegesíti ezt a hatást.

Ebben az esetben használjunk pasztellárnyalatokat szemhéjunk színezéséhez, ha pedig mindenképpen sötéttel szeretnénk satírozni, tegyük barnával, esetleg szürkével.

A közellátók a szemüket kisebbnek láthatják a szemüveg mögött, alapesetben kicsi szemeknél a világos színek javasoltak, ám a szemüveg mögött világosra sminkelt szem még kisebbnek látszana.

A szakértő azt javasolja, hogy használjanak erős, sötétebb színeket, de ne határozott vonalakat húzzanak, inkább szépen oszlassák el a festéket a szemhéj felületén.

 

Hogy a felsorolt praktikákkal valóban ki tudjuk emelni arcunk szépségét, és el tudjuk kendőzni, amit nem szeretnénk láttatni, gyakoroljuk minél többet a tükör előtti sminkelést, tapasztaljuk meg, milyen színek, milyen sminkszerek a megfelelők számukra – ha pedig nem vagyunk elég bátrak, forduljuk sminkeshez, aki megtaníthat minket a nekünk való fortélyokra. 

Virág Dorka és Tamás Szilvi sminkes

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/