Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellen

 

Bár tény és való, hogy az allergiás megbetegedések robbanásszerű elterjedése a világban a modern kor emberének túlhajszolt életvitelének is köszönhető, korábban is voltak allergiások, igaz, jóval kevesebben. Nekik gyógynövények és népi praktikák segítettek a túlélésben.

 

Az egyik régi gyógymód az asztma és a szénanátha tüneteinek enyhítésére és megszüntetésére a sóterápia. Ezt korábban természetes sóbarlangokban való tartózkodással oldották meg, de sokak számára nem nyújtott tökéletes megoldást a falakon megtelepedő penészgombák miatt. Ahogy azonban a tudomány fejlődött, úgy került a sóbarlang a lakásunk falai közé. Most már használhatunk sótéglákat a fürdőszobánkban, melyek a Himalájából származnak, vagy épp sópipát tarthatunk a zsebünkben a jobb közérzet érdekében. A só belélegzése ugyanis jótékony hatással van szervezetünkre, még akkor is, ha nem vagyunk allergiásak. Ezek a módszerek azonban mégsem tökéletesek, mivel nedves alapúak, tehát párologtatják a sót, amely megtapad a felső légutakon, így főként ott fejti ki jótékony hatását. Egy magyar kutató azonban hosszú kutatómunkával egy olyan szerkezetet hozott létre, amely száraz módon juttatja be a beteg szervezetébe a sórészecskéket. A gép az ionizált sót olyan finomra – 0,5 mikron nagyságúra – darálja, hogy miután az a levegőbe kerül, a belégzés során eljut a legkisebb hörgőkhöz is, ahol elolvad és magához köti a szennyeződéseket. A beteg tüdeje a harmadik-negyedik kezelés után folyamatos köhögéssel az összes lerakódástól megtisztul. Annak, aki allergiás, időről időre részt kell vennie egy emlékeztető kúrán, de ennek már sokkal jobb és kellemesebb a hatása. A módszer hatékonysága gyermekek körében 95 százalékos, míg a felnőttek között is eléri a 90 százalékos gyógyulási rátát. Egy-egy ilyen kúra azoknak sem árt, akik nem allergiások, hiszen a városban élő emberek tüdejében is komoly mennyiségű szennyeződés rakódik le, amelytől sóterápiával könnyedén meg lehet szabadulni.

 Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellen

Édes gyógyszer

A mézet – amellett, hogy nagyon finom – már évszázadok óta jótékony hatásai miatt tartják számon az orvostudományban. Sebgyógyító tulajdonságai a mindennapos sérülések ellátásában, fertőtlenítő, antivirális hatóanyagai pedig főként a légúti, de egyéb más megbetegedésekből való gyógyulást gyorsítja fel – és erősíti az immunrendszert is. Azt azonban sokan nem tudják, hogy az allergia ellen is hatásos gyógymód lehet! A népi gyógyászat szerint a súlyos szezonális allergia megjelenése előtt három hónappal minden étkezésnél egy kanál méz elfogyasztása ajánlott, lefekvéskor pedig egy kanál mézet vízben elkeverve kell meginni. Két héttel az allergia várható megjelenése előtt ezt a módszert ki kell egészíteni két kiskanál almaecet és ugyanennyi méz valamint fél/egy pohárnyi víz keverékének elfogyasztásával reggel és este. E kúra hatását jelentősen erősíti, ha lépes mézet fogyaszt a beteg, persze, ha hozzá tud jutni. A tapasztalatok szerint ez az eljárás hatásosabbnak bizonyulhat, mint a manapság használt injekciós allergiakezelés, hiszen csökkenti az orrfolyást és a szemviszketést, valamint a tüsszögést is. A témában kísérleteket is végeztek, néhány szakember pedig igen érdekes következtetésre jutott. Azt tapasztalták ugyanis, hogy a heti 3-4 alkalommal fogyasztott lépes méz három év alatt megszünteti a makacs allergiát, de ugyanezt a hatást lehet elérni két kiskanál mézzel is minden étkezésnél. Ha az allergia csak mérsékelt, megjelenésének első két napján napi öt adag lépes mézet kell elfogyasztani, majd ezt csökkenteni kell napi 3 adagra addig, míg a tünetek teljesen meg nem szűnnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben a tünetek már a lépes méz elfogyasztása után 10 percen belül jelentősen csökkennek. (Nem tudni, hogy mindenkinél ilyen hatással bír-e a mézkúra, de kipróbálni mindenképpen érdemes, nagy bajt nem okozhat.)

 

Allergénnel az allergia ellen

A parlagfű sokaknak megkeseríti az életét, de a bölcs öregek szerint épp azzal lehet kezelni az allergiát, ha a beteg olyan kecske tejét issza rendszeresen, amelyik parlagfűvel fertőzött legelőn rágcsálja a füvet. Ezzel a módszerrel a szervezetet hozzá lehet szoktatni az allergén anyaghoz, így ha mondhatjuk, ez nem más, mint az immunterápia népies változata.

 

A halak kincse

Az Ómega–3-zsírsavat a tőkehal májából, illetve lazachúsból vonják ki. A-vitaminban gazdag, amely erősíti a szöveteket, de gyulladáscsökkentő hatásával fellép az allergia nyálkahártyákat érintő tüneteivel szemben is.

 

Azok a csodás vitaminok!

Télen mindenki számára természetes, hogy C-vitamint szed immunrendszere erősítésének érdekében. Antioxidáns hatásának segítségével a szervezet könnyebben felveszi a harcot a káros szabad gyökök ellen. A B5-vitamin is az allergiás tünetek ádáz ellenfele, az orrdugulás hatékony ellenszere. Érdemes naponta 500 milligrammot bevenni.

 

Orvosság fűből, fából, gyümölcsből

Az orvostudomány már a kezdetektől sokat tanult a népi gyógyászatból, a gyógynövények ma is a modern orvoslás részei. Az allergiás tünetek ellen is többféle növény vethető be. A gyulladást gátló hatásáról ismert kamilla például jó szolgálatot tesz a viszkető szemre, de a fokhagyma is csillapítja az allergiás reakciókat. Teának elkészítve kortyolgatható az ánizs, a gyömbér, illetve a borsmenta, de a csalán is a beteg segítségére lehet. A bogyós gyümölcsök is rejtenek olyan anyagot, amely felveszi a harcot az allergia tüneteivel, ez a kvercetin. A vegyület a hisztamin termelődését gátolja, így szedésével megelőzhető a betegség kialakulása.

Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellen 

Gyógynövények az allergiás tünetek ellen

Gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, fertőtlenítő, energetizáló hatásukkal javítják a betegek életminőségét, elviselhetőbbé teszik a mindennapokat az allergiaszezonban.

 

Apróbojtorján: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő. Javítja az emésztést, regenerálja a gyomor- és a bélnyálkahártyát.

Bíbor kasvirág: optimalizálja az immunrendszer működését.

Cickafark: emésztésjavító hatásával megakadályozza az allergén anyagok túlzott felszívódását, ahogy a körömvirág is.

Fokhagyma: immunerősítő, antibakteriális és nyákoldó hatású. Magas B-, C-vitamin- és flavonidtartalmú, de csak nyersen fogyasztva hatékony. 

Ginszeng: stresszcsökkentő, energetizáló.

Gyömbér: javítja a tüdő és az emésztőrendszer működését.

Hársvirág: köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, feszültségoldó.

Lándzsás útifű: gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögési ingert csökkentő hatású.

Roiboos tea (más néven vörös tea): koffeint és teint egyáltalán nem tartalmaz, csersavakban szegény. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, fluort, rezet, cinket, vasat, flavonidokat, rutint és kvercetint tartalmaz. Erős antioxidáns, immunerősítő és érvédő hatású.

Szemvidítófű: nyákoldó és érösszehúzó hatású. Ideális borogatószere a gyulladt kötőhártyának.

 

Apró, de hatásos trükkök

 

Van néhány olyan dolog, amely ugyan nem gyógyítja az allergiát, viszont nagyban megkönnyítheti az életet. Ráadásul nem is nagy kihívás megtenni ezeket, csak egy kis odafigyelést igényelnek. Ilyen például az autó pollenszűrőjének tisztán tartása és az ágynemű cseréje és mosása forró vízben – hetente. Mivel a pollenek remekül megtapadnak a hajon, az allergiás szezonban ajánlott minden este leöblíteni azt, a tiszta víz is tökéletesen megfelel a szemcsék eltávolítására, nem kell minden alkalommal samponozni, mert kiszárítja a hajat és a fejbőrt. Ha a poratka élete megkeserítője, jobb, ha megszabadul a szőnyegektől, és olyan bútorhuzatot vásárol, amely mosható.

 

Kijutott a babonából is

Régen a kisgyereknél a súlyos allergiás tünetek és az asztma megjelenését azzal magyarázták, hogy amikor az édesanyja még várandós volt, átlépett vagy arrébb lökött egy pihenő állatot. A hiedelem szerint ez nem hagyja levegőt venni a babát a születése után, mert bosszút áll rajta, és „ráül” a mellkasára. Ugyanilyen babona az is, hogy ha a kismama nem eszik meg bizonyos élelmiszereket, akkor a baba nem lesz azokra allergiás. Ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert az anyai szervezet semleges elemekre bontja le a bevitt tápanyagokat.

Tóth Tímea

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/