Stressztelenül

A stressz a szervezet egészét rombolja, és a bőrön is otthagyja kézjegyét. Védekezzünk! 

 

Egy idő után már az is számít, hogy ki mennyi stresszt él meg – ettől függ ugyanis, hogy az idegrendszerben bejáratódnak-e rossz utak. „Aki például már háromszor átélte ugyanazt a negatív érzést, az negyedszerre már kisebb hatásra is ugyanúgy reagál, ötödszörre pedig már inger sem kell neki a mechanizmus kiváltásához, ami azt jelzi, hogy az idegei egyre gyengébbek lesznek” – magyarázza dr. Erős Erika pszichiáter, hozzátéve hogy szervezetünk alapvetően kétféle reakciót adhat az efféle negatív hatásokra: vagy harcol ellenük, vagy elmenekül előlük.

 

Stressztelenül

Tudta?

A férfiaknál érzékenyebbek a nők, akik már kisebb stresszhatásra is nagyobb reakciót adnak, egyszerűen azért, mert alapvetően az a biológiai funkciójuk, hogy fel tudják nevelni a gyerekeiket. Emiatt viszont szó szerint duplán érzékenynek kell lenniük.

 

Halban a nyugalom?

„A stressz kezelésének az életmódváltás mellett alapvetően kétféle módja van: a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés. A pszichoterápián belül szóba jöhetnek a klasszikus, koncentráltan a tünetekre összpontosító relaxációs gyakorlatok, de alkalmazható olyan dinamikusabb megoldás is, amely alapvetően a személyiséget erősíti meg. Hatásos lehet a pszichoterapeuta által vezetett kognitív terápia is, amely ez esetben a pozitív gondoskodás megerősítését, és a rossz gondolkodási sémák eltüntetését szolgálja, méghozzá úgy, hogy a segít értelmezni és kezelni a különböző pszichés zavarokat. A terápián túl sokat segít az is, ha olyan összetételű táplálékot eszünk, amely felveszi a küzdelmet a nyomasztó érzések ellen: ilyen például az Omega–3-zsírsav, amelyről már bebizonyították, hogy segíti a stressz és a szorongás kivédését és kezelését. Ebből az anyagból naponta 2–3 grammot célszerű elfogyasztani – ennyit általában napi 6 tabletta tartalmaz. A kapszulák szedése helyett, illetve azok részben vagy egészben történő kiváltására érdemes sok tengeri halat, kagylót, rákot fogyasztani, ezek ugyanis szintén gazdag forrásai e zsírsavnak. Aki idegenkedik a halak fogyasztásától, az Omega–3-zsírsavat bőségesen tartalmazó lenmagkészítményekből, így például fermentált lenmagpehelyből is pótolhatja szükségleteit. Ugyancsak sok Omega–3-zsírsavat tartalmaznak a tejkészítmények” – mondja a szakértő.

 

Filterbe vele?

A természetes nyugtatószerek sora ugyancsak hosszú: van közöttük olyan, amely főként csak önmagában, teakánt fogyasztható, de olyan is, amelyre hatékonysága miatt a gyógyszeripar is lecsapott. Ez utóbbira jó példa az orvosi macskagyökér, azaz a valeriána, amelynek hatóanyagai a központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt nyugtatják – a növény kivonatát vagy porított részeit tartalmazó készítmények ezáltal enyhíthetik az alvászavarokat. A növényből tea is készül, rendszerint citromfűvel és komlóval kombinálva. A nyugtató teakeverékek és készítmények harmadik fontos összetevője a citromfű, amely a macskagyökérrel ellentétben kimondottan finom illattal és ízzel rendelkezik. Ugyancsak kellemes aromájú növény a levendula, amely szintén enyhíti a napközbeni feszültséget. A szobanövényként ismerős golgotavirág (Passiflora) is hasonló hatású: ezt a növényt szintén nyugtalanságot enyhítő, kombinált készítményekben alkalmazzák. Stressz esetén jó szolgálatot tehet még az orbáncfű és a barátcserje, de biztatóak az eredmények a ligetszépeolajjal kapcsolatban is. Ezek étrendkiegészítő formájában szerezhetők be a patikákban és drogériákban, de akad köztük olyan is, amely szálas és filteres teaként is fogyasztható, vagy mint például a levendula, illóolajként is párologtatható.

 

Jótékony apróságok

A stressz csökkentését az is segíti, ha a sportolás mellett mindennap legalább negyedórát lelki békénkre fordítunk, és nevetünk legalább napi 10 percet – ez utóbbit ugyan előírásszerűen nem lehet megtenni, de egy-egy jó vígjátékot vagy kabarészámot sokadszorra is meg lehet nézni/hallgatni.

A stressztől, a szorongástól és a depressziótól a nappali fényből az elégséges mennyiség is védeni tud bennünket. Emiatt különösen a téli, amúgy is fényszegény időszakban érdemes kerülni a szobák elsötétítését, a függönyök, redőnyök használatát.

A linalool nevű anyag – amely egy gyakori illóolaj-komponens – ugyancsak segít gátat szabni a szorongásnak. Maga a komponens a bazsalikomban, illetve annak illóolajában is megtalálható, így érdemes otthon párologtatni, illetve pesztó formájában fogyasztani.

A C-vitamin szintén segít csökkenteni a negatív érzések hatását, és támogatja a kortizol nevű stresszhormon normális szintre való visszaállítását. Pótlásáról már csak emiatt is érdemes gondoskodni.

 

Bőrbe jutva

A tartós stressz a legtöbb szervünk működését hosszú távon károsan befolyásolja, és a bőrünket sem kíméli. Ennek oka, hogy a stresszhormonok hatására összehúzódnak a vérerek, ezáltal pedig romlik a keringés. Ennek köszönhetően a bőr kiszárad, hámlik és túlérzékennyé válik. Stresszes állapotban a légzésünk is felületesebb, szaporább lesz, ami rontja az oxigénellátást – ennek hatására a bőr szürkésebb árnyalatú lesz, megfakul, és finom ráncok jelennek meg rajta. Felmérések adatai alapján az ekcémás betegeknek több mint fele a stressznek köszönheti az elváltozásokat, de a psoriasisban szenvedők 80 százaléka és a rosaceás betegek jelenős hányada is ugyanennek a civilizációs betegségnek az áldozata – tudtuk meg dr. Duray Éva bőrgyógyász-kozmetológustól. Azt, hogy az általa fölvázolt probléma mennyire valós, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bőrgyógyászatnak ma már létezik egy speciális ága is, amely a bőrbetegségekhez társuló lelki eltérésekkel foglalkozik. Bőrünk állapotának lélekkel való kapcsolata ugyanis már nemcsak felmérésekkel, hanem tudományosan is bizonyított: egyértelműen kimutatták, hogy az úgynevezett neuropeptidek kétirányú kommunikációt tartanak fent az idegrendszer és a bőr sejtjei között. Ily módon érthető, hogy a stressz képes közvetlen hatást kifejteni a különböző bőrbetegségek esetében.

 

Tipp

Egy-egy feszültséggel teli nap után egy otthoni pakolás is jót tesz. Ennek nem kell különböznie a jól megszokott, bevált készítményektől, mert fő feladata nem a különleges hatóanyagok bőrbe juttatása, hanem az, hogy száradási ideje alatt a testet és a lelket „kényszerpihenőre” tudja küldeni.

 

„Ideges” szabad gyökök

„A stressz a szépség idő előtti elmúlásáért azért felelős, mert az öregedést siettető szabad gyökök kialakulását nemcsak a fő bűnösnek gondolt ultraibolya sugárzás, a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás vagy a túlzottan kimerítő testedzés okozhatja, hanem az erős negatív érzelmi behatás is. Amikor ugyanis a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök árasztják el a testet, és azonnal megkezdik tombolásukat. A szervezet bármely anyagában és szövetében kárt okozhatnak, ám a legkönnyebb és egyben leggyakrabban a test zsírszöveteit érik el, és azt károsítják, ami miatt sérül a bőr szerkezeti szempontból egyik legfontosabb területe. De a bőr felsőbb rétegeiben is károsíthatják a sejtmembránt és a sejtmagot, negatívan befolyásolva a sejtosztódást és -megújulást. A bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztikus rostokat ez a folyamat ráadásul fokozottan érinti – ennek következményét pedig nem kell magyarázni, látjuk magunkon” – avat be a részletekbe a bőrgyógyász.

 Stressztelenül

Stresszes hormonok

A külső ingerek testsúlyunkra is hatással vannak – az idegrendszer által vezérelt hormonális rendszerre hatva. Azok, akiknek túlműködik az agyalapi mirigyük vagy mellékvesekérgük, meghízhatnak a mellékvesekéreg kortizol nevű hormonjának felszaporodása következtében. E hormon szintje a mindennapi életben gyakran megemelkedik, különösen akkor, ha rendkívüli idegi terhelések érik az embert. A stressz miatti elhízás hátterében másrészt persze az is meghúzódik, hogy nagyon sokan a külső hatásokra fokozott étvággyal reagálnak: egyszerűen leülnek, és kalóriadús ételekkel, italokkal nyugtatják feszült idegeiket.

 

Korral jár?

Míg a pattanást tipikusan a tinikhez kötjük, az őszülő hajszálak megjelenését pedig a kor előrehaladtának tulajdonítjuk, mindkét jelenséget okozhatja maga a feszültség is. Méghozzá azért, mert…

…a negatív érzések indukálta megváltozott hormontermelés serkenti mind az izzadság-, mind a zsírmirigyek működését. Az emiatt az arcbőrre kerülő faggyú az elhalt sejtekkel és kórokozókkal elegyedve kedvező körülményeket teremt a pattanások kialakulásának, így azok felnőtt korban is megjelenhetnek.

…ugyan egyes betegségekhez is társulhat korai őszülés, melyeknek általában genetikai oka van, a stressz is kiválthat ilyesmit. Egyes vizsgálatok szerint az idegi kimerültség felemészti a szervezet B-vitamin-készletét, ami gyorsítja az öregedési folyamatokat. Ilyen esetben nagy mennyiségű B-vitamin szedése visszafordíthatja vagy megállíthatja az őszülési folyamatot.

 

Sportosra szabva

Köztudott, hogy a mozgás oldja a stresszt, van azonban néhány olyan sport, amely tartósan is csökkenti a feszültséget, és a napirendedbe is könnyedén beiktatható. Ebből a szempontból leginkább olyan mozgásformák jöhetnek szóba, amelyek megemelik a pulzust, így segítik a nyugtató hatású endorfin termelődését, de a szívet azért nem ugrasztják ki a helyéről. Meglepő, de ilyen például a gyors séta. Ugyancsak kiváló stresszűző a laza úszás és a könnyed pingpong, ám a cél érdekében a rendszeres jóga is bevethető.

Szabó Emese

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Peller Mariann anyaotthonba látogatott Ki tudná jobban átérezni az otthonukat elvesztett, gyermekes nők helyzetét, mint egy édesanya. Peller Mariann ezért is állt azon jótékonysági program mellé, melynek keretén belül a szervezők és a műsorvezető házhoz viszik az egészséget. Az immár kétgyermekes édesanya olyan csomaggal érkezik a nehézsorsú édesanyákhoz és gyermekeikhez, amely segítséget jelent az édesanyák egészségének megőrzésében. A kicsik játékot, anyukáik pedig vitaminokat kapnak, illetve az MSD Pharma Hungary Kft. segítségéve
Hová kerüljön a veszélyes hulladék?Nem kell a lomtalanításra várni, hogy a nemkívánatos bútoroktól, hűtőtől, kiégett fénycsőtől és haszontalan társaiktól megszabaduljunk.
Férfiszépség női szemmelA jövő, de már a jelen kozmetikai cégeinek is ugyanolyan célcsoport a férfi, mint a nő. 
Gyógyulás a természet erejével A föld belsejéből feltörő termálvízforrásokat ma már nemcsak azok keresik fel, akik a legkülönbözőbb testi bajoktól szenvednek, hanem olyanok is, akik számára a termálvizes fürdőzés tökéletes megoldás a modern életformával együtt járó stressz oldására is.
Mozzarellás cukkinisalátaTestŐr - recept
Csipetnyi egészségA parajdi sóbánya mintájára Budapesten meglepő helyen, egy légoltalmi helyiségében gyógyító sópincét alakítottak ki, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt enyhülést találjanak krónikus légúti bajaikra. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/