Stressztelenül

A stressz a szervezet egészét rombolja, és a bőrön is otthagyja kézjegyét. Védekezzünk! 

 

Egy idő után már az is számít, hogy ki mennyi stresszt él meg – ettől függ ugyanis, hogy az idegrendszerben bejáratódnak-e rossz utak. „Aki például már háromszor átélte ugyanazt a negatív érzést, az negyedszerre már kisebb hatásra is ugyanúgy reagál, ötödszörre pedig már inger sem kell neki a mechanizmus kiváltásához, ami azt jelzi, hogy az idegei egyre gyengébbek lesznek” – magyarázza dr. Erős Erika pszichiáter, hozzátéve hogy szervezetünk alapvetően kétféle reakciót adhat az efféle negatív hatásokra: vagy harcol ellenük, vagy elmenekül előlük.

 

Stressztelenül

Tudta?

A férfiaknál érzékenyebbek a nők, akik már kisebb stresszhatásra is nagyobb reakciót adnak, egyszerűen azért, mert alapvetően az a biológiai funkciójuk, hogy fel tudják nevelni a gyerekeiket. Emiatt viszont szó szerint duplán érzékenynek kell lenniük.

 

Halban a nyugalom?

„A stressz kezelésének az életmódváltás mellett alapvetően kétféle módja van: a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés. A pszichoterápián belül szóba jöhetnek a klasszikus, koncentráltan a tünetekre összpontosító relaxációs gyakorlatok, de alkalmazható olyan dinamikusabb megoldás is, amely alapvetően a személyiséget erősíti meg. Hatásos lehet a pszichoterapeuta által vezetett kognitív terápia is, amely ez esetben a pozitív gondoskodás megerősítését, és a rossz gondolkodási sémák eltüntetését szolgálja, méghozzá úgy, hogy a segít értelmezni és kezelni a különböző pszichés zavarokat. A terápián túl sokat segít az is, ha olyan összetételű táplálékot eszünk, amely felveszi a küzdelmet a nyomasztó érzések ellen: ilyen például az Omega–3-zsírsav, amelyről már bebizonyították, hogy segíti a stressz és a szorongás kivédését és kezelését. Ebből az anyagból naponta 2–3 grammot célszerű elfogyasztani – ennyit általában napi 6 tabletta tartalmaz. A kapszulák szedése helyett, illetve azok részben vagy egészben történő kiváltására érdemes sok tengeri halat, kagylót, rákot fogyasztani, ezek ugyanis szintén gazdag forrásai e zsírsavnak. Aki idegenkedik a halak fogyasztásától, az Omega–3-zsírsavat bőségesen tartalmazó lenmagkészítményekből, így például fermentált lenmagpehelyből is pótolhatja szükségleteit. Ugyancsak sok Omega–3-zsírsavat tartalmaznak a tejkészítmények” – mondja a szakértő.

 

Filterbe vele?

A természetes nyugtatószerek sora ugyancsak hosszú: van közöttük olyan, amely főként csak önmagában, teakánt fogyasztható, de olyan is, amelyre hatékonysága miatt a gyógyszeripar is lecsapott. Ez utóbbira jó példa az orvosi macskagyökér, azaz a valeriána, amelynek hatóanyagai a központi és a vegetatív idegrendszert egyaránt nyugtatják – a növény kivonatát vagy porított részeit tartalmazó készítmények ezáltal enyhíthetik az alvászavarokat. A növényből tea is készül, rendszerint citromfűvel és komlóval kombinálva. A nyugtató teakeverékek és készítmények harmadik fontos összetevője a citromfű, amely a macskagyökérrel ellentétben kimondottan finom illattal és ízzel rendelkezik. Ugyancsak kellemes aromájú növény a levendula, amely szintén enyhíti a napközbeni feszültséget. A szobanövényként ismerős golgotavirág (Passiflora) is hasonló hatású: ezt a növényt szintén nyugtalanságot enyhítő, kombinált készítményekben alkalmazzák. Stressz esetén jó szolgálatot tehet még az orbáncfű és a barátcserje, de biztatóak az eredmények a ligetszépeolajjal kapcsolatban is. Ezek étrendkiegészítő formájában szerezhetők be a patikákban és drogériákban, de akad köztük olyan is, amely szálas és filteres teaként is fogyasztható, vagy mint például a levendula, illóolajként is párologtatható.

 

Jótékony apróságok

A stressz csökkentését az is segíti, ha a sportolás mellett mindennap legalább negyedórát lelki békénkre fordítunk, és nevetünk legalább napi 10 percet – ez utóbbit ugyan előírásszerűen nem lehet megtenni, de egy-egy jó vígjátékot vagy kabarészámot sokadszorra is meg lehet nézni/hallgatni.

A stressztől, a szorongástól és a depressziótól a nappali fényből az elégséges mennyiség is védeni tud bennünket. Emiatt különösen a téli, amúgy is fényszegény időszakban érdemes kerülni a szobák elsötétítését, a függönyök, redőnyök használatát.

A linalool nevű anyag – amely egy gyakori illóolaj-komponens – ugyancsak segít gátat szabni a szorongásnak. Maga a komponens a bazsalikomban, illetve annak illóolajában is megtalálható, így érdemes otthon párologtatni, illetve pesztó formájában fogyasztani.

A C-vitamin szintén segít csökkenteni a negatív érzések hatását, és támogatja a kortizol nevű stresszhormon normális szintre való visszaállítását. Pótlásáról már csak emiatt is érdemes gondoskodni.

 

Bőrbe jutva

A tartós stressz a legtöbb szervünk működését hosszú távon károsan befolyásolja, és a bőrünket sem kíméli. Ennek oka, hogy a stresszhormonok hatására összehúzódnak a vérerek, ezáltal pedig romlik a keringés. Ennek köszönhetően a bőr kiszárad, hámlik és túlérzékennyé válik. Stresszes állapotban a légzésünk is felületesebb, szaporább lesz, ami rontja az oxigénellátást – ennek hatására a bőr szürkésebb árnyalatú lesz, megfakul, és finom ráncok jelennek meg rajta. Felmérések adatai alapján az ekcémás betegeknek több mint fele a stressznek köszönheti az elváltozásokat, de a psoriasisban szenvedők 80 százaléka és a rosaceás betegek jelenős hányada is ugyanennek a civilizációs betegségnek az áldozata – tudtuk meg dr. Duray Éva bőrgyógyász-kozmetológustól. Azt, hogy az általa fölvázolt probléma mennyire valós, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bőrgyógyászatnak ma már létezik egy speciális ága is, amely a bőrbetegségekhez társuló lelki eltérésekkel foglalkozik. Bőrünk állapotának lélekkel való kapcsolata ugyanis már nemcsak felmérésekkel, hanem tudományosan is bizonyított: egyértelműen kimutatták, hogy az úgynevezett neuropeptidek kétirányú kommunikációt tartanak fent az idegrendszer és a bőr sejtjei között. Ily módon érthető, hogy a stressz képes közvetlen hatást kifejteni a különböző bőrbetegségek esetében.

 

Tipp

Egy-egy feszültséggel teli nap után egy otthoni pakolás is jót tesz. Ennek nem kell különböznie a jól megszokott, bevált készítményektől, mert fő feladata nem a különleges hatóanyagok bőrbe juttatása, hanem az, hogy száradási ideje alatt a testet és a lelket „kényszerpihenőre” tudja küldeni.

 

„Ideges” szabad gyökök

„A stressz a szépség idő előtti elmúlásáért azért felelős, mert az öregedést siettető szabad gyökök kialakulását nemcsak a fő bűnösnek gondolt ultraibolya sugárzás, a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás vagy a túlzottan kimerítő testedzés okozhatja, hanem az erős negatív érzelmi behatás is. Amikor ugyanis a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök árasztják el a testet, és azonnal megkezdik tombolásukat. A szervezet bármely anyagában és szövetében kárt okozhatnak, ám a legkönnyebb és egyben leggyakrabban a test zsírszöveteit érik el, és azt károsítják, ami miatt sérül a bőr szerkezeti szempontból egyik legfontosabb területe. De a bőr felsőbb rétegeiben is károsíthatják a sejtmembránt és a sejtmagot, negatívan befolyásolva a sejtosztódást és -megújulást. A bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztikus rostokat ez a folyamat ráadásul fokozottan érinti – ennek következményét pedig nem kell magyarázni, látjuk magunkon” – avat be a részletekbe a bőrgyógyász.

 Stressztelenül

Stresszes hormonok

A külső ingerek testsúlyunkra is hatással vannak – az idegrendszer által vezérelt hormonális rendszerre hatva. Azok, akiknek túlműködik az agyalapi mirigyük vagy mellékvesekérgük, meghízhatnak a mellékvesekéreg kortizol nevű hormonjának felszaporodása következtében. E hormon szintje a mindennapi életben gyakran megemelkedik, különösen akkor, ha rendkívüli idegi terhelések érik az embert. A stressz miatti elhízás hátterében másrészt persze az is meghúzódik, hogy nagyon sokan a külső hatásokra fokozott étvággyal reagálnak: egyszerűen leülnek, és kalóriadús ételekkel, italokkal nyugtatják feszült idegeiket.

 

Korral jár?

Míg a pattanást tipikusan a tinikhez kötjük, az őszülő hajszálak megjelenését pedig a kor előrehaladtának tulajdonítjuk, mindkét jelenséget okozhatja maga a feszültség is. Méghozzá azért, mert…

…a negatív érzések indukálta megváltozott hormontermelés serkenti mind az izzadság-, mind a zsírmirigyek működését. Az emiatt az arcbőrre kerülő faggyú az elhalt sejtekkel és kórokozókkal elegyedve kedvező körülményeket teremt a pattanások kialakulásának, így azok felnőtt korban is megjelenhetnek.

…ugyan egyes betegségekhez is társulhat korai őszülés, melyeknek általában genetikai oka van, a stressz is kiválthat ilyesmit. Egyes vizsgálatok szerint az idegi kimerültség felemészti a szervezet B-vitamin-készletét, ami gyorsítja az öregedési folyamatokat. Ilyen esetben nagy mennyiségű B-vitamin szedése visszafordíthatja vagy megállíthatja az őszülési folyamatot.

 

Sportosra szabva

Köztudott, hogy a mozgás oldja a stresszt, van azonban néhány olyan sport, amely tartósan is csökkenti a feszültséget, és a napirendedbe is könnyedén beiktatható. Ebből a szempontból leginkább olyan mozgásformák jöhetnek szóba, amelyek megemelik a pulzust, így segítik a nyugtató hatású endorfin termelődését, de a szívet azért nem ugrasztják ki a helyéről. Meglepő, de ilyen például a gyors séta. Ugyancsak kiváló stresszűző a laza úszás és a könnyed pingpong, ám a cél érdekében a rendszeres jóga is bevethető.

Szabó Emese

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/