Arcra fel!

Mit tegyünk, ha nem szeretünk tükörbe nézni? A teljes plasztikai műtétek visszahozhatják veszni látszó önbizalmunkat, de olyan változásokat is eredményezhetnek, amely komoly személyiségátalakulást követel.

 

Ha tetszik, ha nem, arcunk körülbelül negyvenéves korunkra hűen tükrözi addigi életünket, és ez a tüköreffektus eltart egészen életünk végéig. Nagyon sokan azok közül, akik elégedetlenek életükkel, plasztikai eljárásokhoz folyamodnak, hogy eltüntessék az élet által írt nyomokat. Természetesen ez a megoldás nem fogja kiradírozni a lelki szinten őrzött barázdákat. Ám tény, hogy lehetnek túlzott mértékűvé vált nyomok – amelyek egy része az arckarakter adottságából fakad –, melyre rájátszanak az életesemények. Ilyen például a nagyon erős tokásodás vagy az orr mellett induló és az áll felé futó ráncok, úgynevezett száj-orr redők fokozott bemélyedése, illetve az eleve lefelé ívelő száj tovább konyulása. Utóbbi két elváltozás például erős komorságot, keserűséget ad a karakternek, míg a lógó toka nem túl esztétikus látványa elvonja a figyelmet az egyébként akár szép arcról. Vannak indokolt esetek, amikor célszerű lehet arcplasztikához folyamodni, és ez valóban megoldást tud jelenteni a problémára.

 

Visszatér az önbizalom, vagy elvész a személyiség?

Többféle plasztikai vagy plasztikai jellegű beavatkozást lehet végezni például a szemhéjon, a homlokráncokon, az orron, a fülön, az ajkakon, ám a teljes arcplasztika nem e kisebb eljárások összességét jelenti, hanem arcfelvarrást, vagyis nemzetközi szóhasználatban face liftinget. Ez a beavatkozás egy komoly sebészeti operáció, amely a bőrt, az alatta lévő speciális anatómiai réteget, a kötőszöveteket érinti, így megoldást jelenthet az arc középső és alsó részének, valamint a nyak problémáinak megszüntetésére. Az arcplasztikához pedig külön hozzá lehet venni az előbbiekben felsorolt arcrészek alakítását, ami szerencsés esetben egy kalap alatt elvégezhető. Az arcplasztikának két változata van.

Átalakító műtét: az átalakító műtét az arckaraktert erősen meghatározó vonásokat lágyítja, szünteti meg, ami komoly kihívást jelenthet a későbbiek során, hiszen a személyiség nem találja önmagát, amikor belenéz a tükörbe. Az ilyen beavatkozásokat nagyon meg kell gondolni, hacsak nem baleset indokolja a totális átalakítást.

Arcra fel!

Fiatalító műtét: az idő előrehaladtával a bőr, öregedésének köszönhetően, egyre ernyedtebbé és vízhiányosabbá válik, ennek következtében megereszkedik – csakúgy, mint a bőr alatti mélyebb rétegek. Mindez látványos változásokat okozhat az arcon, elsősorban petyhüdtség és ráncosodás tekintetében. Az arcfiatalító plasztikai beavatkozások a bőr, illetve az alatta lévő kötőszövetek megfeszítésével, valamint a megsüllyedt izomrétegek helyreemelésével és az arc zsírszöveteinek újraformázásával érnek célt. A beavatkozás után azonban nem változik meg az arc jellegzetessége, csupán fiatalosabbá válik. A klasszikus fiatalító arcplasztika a szemhéjat és homlokráncokat nem érinti, ezek átalakításához további eljárásra van szükség. Valamint fontos tudni, hogy az arc nevetőráncait nem lehet teljesen eltüntetni, illetve a szarkalábakat sem, de talán nem is érdemes mindentől megszabadulni, ami az arcunkat a sajátunkévá hitelesíti.

 

A szépségért szenvedni… 

A 2–4 órán át tartó fiatalító arcplasztikai műtéteket általában altatásban végzik – elkerülve ezzel az eljárás közbeni fájdalmat. Maga a fájdalom azonban nem teljesen úszható meg, mert az altatásból való felébredést követő két hétben sajnos jelen lesz az illető életében. Erre természetesen nagyon jó fájdalomcsillapító eljárások állnak rendelkezésre. A hajas fejbőrön, a halántékon, a fül mögött, illetve a tarkón ejtett műtéti metszések idővel teljesen elhalványulnak, ideális esetben abszolút láthatatlanná válnak. Így a beavatkozás ténye akár egy életen át eltitkolható. Ehhez azonban a műtét után szükséges egy speciális kötést, úgynevezett kompressziós fejpántot viselni körülbelül két héten keresztül. A beavatkozás után jelentkező, akár ijesztőnek ható bőrelszíneződések, véraláfutások, duzzanatok a normál folyamat részei, nem kell tőlük megrémülni. Mivel az arc az egyik legjobb vérkeringésű testfelület, a rajta ejtett sebek jól és gyorsan gyógyulnak. S mindennek a bátorságnak és kitartásnak az eredménye egy fiatalos, pihent és szép arc, amelynek végleges kialakulásához azonban körülbelül egy év türelemre van szükség. Viszont az eredmény hat–tizenkét évig kitart, és a későbbiekben, igény szerint, még néhányszor megismételhető az eljárás.

 

Arcra fel!

Hiú férfiak

Amerikában a férfiak körében közel olyan gyakori a fiatalító arcplasztikai beavatkozás, mint a nőknél. Nálunk ez az arány egyelőre erősen a nők javára tolódik el.

 

A dohányosok esélyei rosszabbak

Az erős dohányzás rendkívül rontja a szervezet, így az arc jó vérkeringését, ami elengedhetetlen feltétele a műtét sikerének és a megfelelő gyógyulásnak. Ezért a dohányosoknak fontos a beavatkozás előtt legalább néhány hónappal leszokniuk a cigarettáról a várt eredmény elérése érdekében. Fontos tudni, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség is kockázati tényezőként van jelen az arcplasztika sikeres kimenetelében.

 

Miniben

Létezik klasszikus és miniarcplasztika. Ez utóbbi (eredeti nevén Minimal Access Cranial Suspension Lift, vagyis MACS lift) műtéti hege kisebb, gyógyulása rövidebb ideig tart, kevesebb kellemetlenséggel és esetleges szövődménnyel jár, és nagyon sok esetben, főleg a fiatalabb korosztálynál, éppen elegendő.

 

Esetleges szövődmények

Nagyon ritka, hogy arcplasztikai műtét után súlyos szövődmények jelentkezzenek. Amennyiben mégis – előfordulhat utóvérzés, érzészavar, bőrelhalás, duzzanat, ödéma, hegképződés, hajhullás, arcidegsérülés –, utókezeléssel, kisebb beavatkozásokkal, utókorrekciókkal helyrehozhatók. 

Sziebig Tímea

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/