A szerelem elfújja a polleneket

Amikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, ne csodálkozzon azon, ha megszűnnek addigi tünetei. Az euforikus állapot lelkileg és testileg is védelmet nyújthat az allergiás reakciókkal szemben. Nézzük, hogyan!

 

Kinek ne lenne ismerős az az érzés, amikor nem tud azonosulni valamivel, amivel szeretne, és egy idő után elkezdi idegesíteni az adott dolog! Rendkívül ingerülten tud reagálni például az, aki folyamatosan küzd a súlyával, miközben a közvetlen környezetében lévők sikeresen szabadulnak meg felesleges kilóiktól. Vagy meglepően furcsa megnyilvánulásai lehetnek annak, aki hosszú ideje hitelek nyomása alatt küszködik, míg ismerősei lubickolnak a pénzáradatban. Nem törvényszerű, hogy a példában szereplő vagy ahhoz hasonló helyzetek impulzusai áttörjék az érintett ingerküszöbét, és valamiféle agresszív reakciót (utálatos viselkedés, elzárkózás a társaságtól, féltékenység, harag) váltsanak ki, de megtörténhet. Nagyon hasonló összefüggés lelhető fel a pollenallergia hátterében, amikor is az ember szervezete a természet szerelmi aktusát – vagyis a növényi hímivarsejtek, azaz a pollenek szétáradását – fokozott ingerként érzékeli, és agresszíven, tehát erős náthába, tüsszögésbe és könnyezésbe torkolló allergiás tünetekkel reagál rá.

A szerelem elfújja a polleneket 

Rejtett ellenállás

A pollenallergiában szenvedőknek nagy valószínűséggel valamilyen rejtett blokkjuk van a szerelmi és szexuális életükkel kapcsolatban. Tudat alatt minden bizonnyal azért vált ki allergiás reakciót – vagyis teljesen felesleges tisztulási folyamatot, hiszen a pollen nem vírus, nem baktérium – belőlük a természet rendje szerinti aktus, mert az szerelemre utaló jellegénél fogva a lélek mélyén elfojtott gócpontra irányítja a belső figyelmet, és előhívja az ezzel kapcsolatos rejtett ellenállást. Nos, innentől kezdve teljesen érthető, hogy amikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, és felszabadulnak az imént említett pszichés gátak, már nem szükségszerű, hogy frusztrálja a szerelmeskedő természet, hiszen már nincs mit provokálni. Legalábbis egy ideig!

 

Hormonális immunerősítő

A szerelem beköszöntekor, a lelki szárnyalás kezdetének idején számtalan felfokozott kémiai folyamat játszódik le a szervezetben, amelyek fizikailag is választ adnak arra, miért tudnak megszűnni a pollenallergiás reakciók ilyenkor. A szerelem hatással van az idegrendszerre, a hormonrendszerre, a teljes immunrendszerre, amelynek fizikai értelemben rendkívüli szerepe van az egészség megőrzésében. A szerelem kezdeti időszakában mindkét nemnél fokozódik a nemi hormonok működése. A férfiaknál napi többszöri tesztoszteronszint-emelkedés figyelhető meg, míg a nőknél az ösztrogén és a progeszteron intenzitása növekszik. Az ebből adódó gyakori szerelmeskedés pedig oxitocint szabadít fel mindkét nem szervezetében, ami az egyik legjobb immunerősítő. Arról nem is beszélve, hogy a kielégítő testi együttlét hatására pedig az örömmámorért felelős dopamin szabadul fel a férfiban és a nőben egyaránt, ami fizikailag és lelki úton is jótékony hatással van az immunműködésre.

 

Kulcs a boldogság

Ám a szervezet idővel megszokja a szerelmet, így mivel az újdonság varázsa által generálódott immunerősítő kémiai folyamatok alábbhagynak, könnyen lecsökkenhet az immunvédelem. Vagyis visszatérhetnek az allergiás reakciók? Nem feltétlenül. Egyrészt ne felejtsük el, ha lelkileg valóban feloldódtak a szerelmi és szexuális élettel kapcsolatos blokkok, akkor az allergia visszatérésének nincs semmi értelme. Hiszen a betegségek legtöbb esetben azért jönnek, hogy felhívják a figyelmünket valami megoldására. Amint ez bekövetkezik, lejár a „küldetésük”. Másrészt, bár a szerelem kezdetén tapasztalható kémiai burjánzás alábbhagy, amennyiben annak a továbbiakban fennmaradó boldog párkapcsolat a folytatása, akkor az immunrendszer a jövőben is támogatottságot élvezhet.

 

Tartósító szer(elem)

A boldog párkapcsolatban, függetlenül attól, mennyi ideje tart, folyamatos az intenzív endorfintermelődés. Az endorfint más néven boldogsághormonnak nevezik, amelyről köztudott, hogy csökkent minden testi és lelki fájdalomérzetet, tompítja a kellemetlen irritációkat. Amikor egy párkapcsolatban az ember mindennap azt érzi, hogy megajándékozza a másik jelenléte, az úgy hat, mint egy végeláthatatlan, naponta többször beadandó endorfininfúzió-kúra. A rendszeres és jó szexuális élet pedig egyfelől azért fontos, mert a testnedvek vegyülésével mindkét fél szervezete plusz immunerősítést kap az egymástól átvett mikroorganizmusokból, másfelől a felszabaduló oxitocin nem csupán immunerősítő, de fokozza az összetartozás érzését a partnerekben.

Aschenbrenner Sándor

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Gyógyító élettérMi köze egészségünknek és vitalitásunknak otthonunk északi, keleti és északkeleti területeihez? Ez nem mindenkinek kérdés. Az indiaiak ősidők óta tudják a választ, és ha megismerjük térrendezésre vonatkozó, több ezer éves bölcsességeiket, könnyebben elkerülhetjük a betegségeket, illetve hamarabb gyógyulhatunk.
Kollagén és hyaluronsav, a feszes bőr titka? Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. E jelentős vízmegkötő tulajdonságú összetett fehérje a bőr struktúrájának nélkülözhetetlen vázanyaga. A napsugárzás, a légszennyezés és az öregedési folyamatok nemtől függetlenül lassítják a kollagén termelést, melynek első jelei a bőr öregedése és megfakulása, a mimikai ráncok megjelenése a csontok mozgását lehetővé tévő porcszerkezet elvékonyodása. A kollagén szájon át történő adása csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, fokozhatja a bőr foly
Kozmetológiai forradalom Új „fegyverek” a hiúság szolgálatábanAz esztétikai bőrgyógyászat hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedben. A korábbi, hosszú felépülési idővel járó beavatkozásokat az egyszerűbb, természetesebb és hatékonyabb módszerek váltották fel.
Ráncba szedett életArcunk egy olyan térkép, amelyen helyet kapnak fontos életeseményeink lenyomatai. Ha megtanulunk olvasni ebben a szimbólumrendszerben, feltárul előttünk az arc mögött álló ember személyisége, életútja, egészségi állapota.
Természetes botox - Keleti gyógymódok nyomábanA keleti nők híresek ápoltságukról és szépségükről, amelyet nem csak a genetikának köszönhetnek. Több évszázados, akár évezredes recepteket és módszereket használnak a mai napig, de szemléletmódjuk is nagyon eltérő a miénktől. 
Alternatív alternatívákRendezd át a lakásod, képzeld el, hogy egészséges vagy, alakítsd át a táplálkozásod – és teljesedj ki, mint a szivárvány. Sokféle hívó szó s még több információ közepette a kérdés egy: hogyan gyógyulhatok meg?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/