A szerelem elfújja a polleneket

Amikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, ne csodálkozzon azon, ha megszűnnek addigi tünetei. Az euforikus állapot lelkileg és testileg is védelmet nyújthat az allergiás reakciókkal szemben. Nézzük, hogyan!

 

Kinek ne lenne ismerős az az érzés, amikor nem tud azonosulni valamivel, amivel szeretne, és egy idő után elkezdi idegesíteni az adott dolog! Rendkívül ingerülten tud reagálni például az, aki folyamatosan küzd a súlyával, miközben a közvetlen környezetében lévők sikeresen szabadulnak meg felesleges kilóiktól. Vagy meglepően furcsa megnyilvánulásai lehetnek annak, aki hosszú ideje hitelek nyomása alatt küszködik, míg ismerősei lubickolnak a pénzáradatban. Nem törvényszerű, hogy a példában szereplő vagy ahhoz hasonló helyzetek impulzusai áttörjék az érintett ingerküszöbét, és valamiféle agresszív reakciót (utálatos viselkedés, elzárkózás a társaságtól, féltékenység, harag) váltsanak ki, de megtörténhet. Nagyon hasonló összefüggés lelhető fel a pollenallergia hátterében, amikor is az ember szervezete a természet szerelmi aktusát – vagyis a növényi hímivarsejtek, azaz a pollenek szétáradását – fokozott ingerként érzékeli, és agresszíven, tehát erős náthába, tüsszögésbe és könnyezésbe torkolló allergiás tünetekkel reagál rá.

A szerelem elfújja a polleneket 

Rejtett ellenállás

A pollenallergiában szenvedőknek nagy valószínűséggel valamilyen rejtett blokkjuk van a szerelmi és szexuális életükkel kapcsolatban. Tudat alatt minden bizonnyal azért vált ki allergiás reakciót – vagyis teljesen felesleges tisztulási folyamatot, hiszen a pollen nem vírus, nem baktérium – belőlük a természet rendje szerinti aktus, mert az szerelemre utaló jellegénél fogva a lélek mélyén elfojtott gócpontra irányítja a belső figyelmet, és előhívja az ezzel kapcsolatos rejtett ellenállást. Nos, innentől kezdve teljesen érthető, hogy amikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, és felszabadulnak az imént említett pszichés gátak, már nem szükségszerű, hogy frusztrálja a szerelmeskedő természet, hiszen már nincs mit provokálni. Legalábbis egy ideig!

 

Hormonális immunerősítő

A szerelem beköszöntekor, a lelki szárnyalás kezdetének idején számtalan felfokozott kémiai folyamat játszódik le a szervezetben, amelyek fizikailag is választ adnak arra, miért tudnak megszűnni a pollenallergiás reakciók ilyenkor. A szerelem hatással van az idegrendszerre, a hormonrendszerre, a teljes immunrendszerre, amelynek fizikai értelemben rendkívüli szerepe van az egészség megőrzésében. A szerelem kezdeti időszakában mindkét nemnél fokozódik a nemi hormonok működése. A férfiaknál napi többszöri tesztoszteronszint-emelkedés figyelhető meg, míg a nőknél az ösztrogén és a progeszteron intenzitása növekszik. Az ebből adódó gyakori szerelmeskedés pedig oxitocint szabadít fel mindkét nem szervezetében, ami az egyik legjobb immunerősítő. Arról nem is beszélve, hogy a kielégítő testi együttlét hatására pedig az örömmámorért felelős dopamin szabadul fel a férfiban és a nőben egyaránt, ami fizikailag és lelki úton is jótékony hatással van az immunműködésre.

 

Kulcs a boldogság

Ám a szervezet idővel megszokja a szerelmet, így mivel az újdonság varázsa által generálódott immunerősítő kémiai folyamatok alábbhagynak, könnyen lecsökkenhet az immunvédelem. Vagyis visszatérhetnek az allergiás reakciók? Nem feltétlenül. Egyrészt ne felejtsük el, ha lelkileg valóban feloldódtak a szerelmi és szexuális élettel kapcsolatos blokkok, akkor az allergia visszatérésének nincs semmi értelme. Hiszen a betegségek legtöbb esetben azért jönnek, hogy felhívják a figyelmünket valami megoldására. Amint ez bekövetkezik, lejár a „küldetésük”. Másrészt, bár a szerelem kezdetén tapasztalható kémiai burjánzás alábbhagy, amennyiben annak a továbbiakban fennmaradó boldog párkapcsolat a folytatása, akkor az immunrendszer a jövőben is támogatottságot élvezhet.

 

Tartósító szer(elem)

A boldog párkapcsolatban, függetlenül attól, mennyi ideje tart, folyamatos az intenzív endorfintermelődés. Az endorfint más néven boldogsághormonnak nevezik, amelyről köztudott, hogy csökkent minden testi és lelki fájdalomérzetet, tompítja a kellemetlen irritációkat. Amikor egy párkapcsolatban az ember mindennap azt érzi, hogy megajándékozza a másik jelenléte, az úgy hat, mint egy végeláthatatlan, naponta többször beadandó endorfininfúzió-kúra. A rendszeres és jó szexuális élet pedig egyfelől azért fontos, mert a testnedvek vegyülésével mindkét fél szervezete plusz immunerősítést kap az egymástól átvett mikroorganizmusokból, másfelől a felszabaduló oxitocin nem csupán immunerősítő, de fokozza az összetartozás érzését a partnerekben.

Aschenbrenner Sándor

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Képzeld el, amit kívánsz és kívánd, amit elképzeltél!A fogyás fejben dől el, mint ahogyan az életben minden változtatás, a cselekvés pedig e döntésnek megfelelően követi az elme utasításait. Aki nem hiszi, járjon utána és próbálja ki mekkora ereje van a gondolatainak. 
Szamócás krémsajt bazsalikommalTestŐr - Szamócás krémsajt bazsalikommal
Fogyásig isszuk magunkatA böjt célja a méregtelenítés, aminek mellékhatása a fogyás. Sokan ez utóbbi miatt kezdenek bele a böjtölésbe, azon belül is valamilyen lékúrába. De mit is takar a léböjt pontosan?
Tégelyben a remény - Mennyire üzlet a szépség?A szépségipar globálisan 7 százalékkal bővül évente, azaz kétszer akkora mértékben nő, mint a fejlett világ GDP-je. A legnagyobb piacot ma Oroszország, Kína és Dél-Korea jelenti, de India is előkelő helyen szerepel, ahol a ránctalanító krémekből évente 40 százalékkal többet adnak el. 
Édes méreg – lassan ölA cukor közel kétezer éves története során leginkább az elmúlt néhány évtizedben jelent valódi problémát az egészségünkre nézve, amely főként a cukorgyártás fejlődésének és annak köszönhető, hogy ma már a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók a fehér kristályszemek. 
Fogyókúra az ayurvéda jegyébenEszünk örömünkben, bánatunkban. A táplálkozás a modern társadalomban már korántsem a létfenntartást szolgálja, sokkal inkább lelki állapotunk ingadozásához igazodik. És minél inkább azon igyekszünk, hogy lefaragjunk a feleslegből, annál nehezebben megy. Ám ha testalkatunkhoz programozzuk a diétát, a siker garantált.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/