Használt étolajból bioüzemanyag

A legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.

 

Szerencsésnek mondható, hogy az utóbbi években a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát egyre inkább felismerte a hazai lakosság, sőt egyre több olyan területen jelennek meg az ufónak becézett gyűjtőszigetek, ahol korábban megkérdőjelezhető volt azok létjogosultsága – részben a környezettudatosság hiánya, részben a háztartásban keletkező hulladék teljes mértékben történő felhasználása miatt (pl. eltüzelték). „A használt étolaj begyűjtése kedvező fogadtatásra talált a lakosság részéről. Ez a társadalmi igény sokszor egybeesik egyfajta környezetvédelmi elvárással is, ám könnyen előfordulhat, hogy sokan még nem ismerték fel ennek jelentőségét, kényelmi szempontból mégis érdeklődtek a töltőállomásokon megtalálható, újdonságnak számító lehetőségről” – mondta Pánczél Andrea. A magyarországi kommunikációs igazgató kiemelte, hogy július 20-ig több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott el a programban részt vevő kutakon, és közel tízezer kilogramm használt sütőolajat adtak le a töltőállomásokon. Szerencsére az érdeklődés a ma sem csökkent, amiből látszik, hogy mára már egyre több családot foglalkoztat környezetünk védelme.

 

A cél az újrafelhasználás

Az elmúlt hónapokban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a program szemléletformáló hatású, és a begyűjtött mennyiség növekedésével jótékonyan hat majd a környezetre is. A legkisebb mennyiség is számít, egy csepp használt étolaj körülbelül ezer liter vizet tud elszennyezni. Ez elég ijesztően hangzik, ezért gondoljuk csak bele, ha egy kétszázezer lakosú városban csak kétezer háztartás szabadul meg legális módon a feleslegessé vált étolajtól, máris felbecsülhetetlen mennyiségű élővizet védtünk meg. Ráadásul a begyűjtött sütőolaj több iparágnak biztosít nyersanyagot. „A Rossi Biofuel komáromi üzemében a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. Az olaj tisztítása után visszamaradó szennyeződések, például a prézli és a különböző ételmaradékok – a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt – kiváló alapanyagként szolgálnak biogáz előállításához. Ez a példa is remekül szemlélteti, hogy ezzel a megoldással a sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz” – részletezi Pánczél Andrea.

 

A melléktermék is hasznos

A technológia leegyszerűsítve a következőképpen néz ki. Elsőként begyűjtik a kutakról a leadott használt sütőolajat, majd szűréssel megtisztítják. Az előmelegített olajhoz két lépésben metanolt kevernek, ami egy katalizált folyamaton keresztül az olajjal reagálva eredményezi a bioüzemanyagot. A termékszabványnak megfelelő biodízelt végül finomítókban keverik be a fosszilis eredetű gázolajba. A glicerint, mint a gyártás egyik melléktermékét – amellett, hogy jellemzően más iparágak használják fel – biogáz-alapanyagként is hasznosítható a szintén melléktermékként keletkező szappanos vízzel együtt.

Az Európai Unió megújuló energia irányelvének (2009/28/EK) közlekedésre vonatkozó pontjai 2011. január 1-vel hatályba léptek. Az irányelv jelentős szerepet tulajdonít azoknak a bioüzemanyag célú alapanyagoknak, amelyek a hulladék – ebben az esetben a használt sütőolaj – mennyiségét csökkentik az újrafelhasználás ösztönzésével. A hulladékudvarokban leadott sütőolaj esetében ugyanazt a technológiát alkalmazzák, vagyis bioüzemanyag készül belőle, a melléktermékeket pedig más iparágak hasznosítják.

 

Tudta?

Az olaj rendkívül környezetszennyező hulladék

Ha bekerülnek a csatornahálózatba, a használt sütőolajok és zsiradékok a vízfelszínen maradnak, és meggátolják az oxigén bejutását, így megakadályozzák a szennyező anyagok lebomlását, ami növeli a szennyvíztisztítók terhelését és csökkentik a tisztítás hatásfokát. Értelemszerűen a vízi élővilágra is károsan hatnak, mivel megakadályozzák az életet jelentő oxigénhez való hozzájutást. Amennyiben a talajba jut, a növények pusztulását okozhatja. Egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz tönkre, ami egy felnőtt ember tizennégy évre elengedő ivóvízszükségletének felel meg.

 

Bővül az átvevőhelyek száma

A környezetvédelem hosszú távon akár megtérülő beruházás is lehet, ám ebben az esetben inkább egy környezetvédelmi programról van szó, amelyben a lakosság tudatosságára számítanak. Bár nem a haszonszerzés az elsődleges szempont, a kezdeményezés a társaság számára idővel profitot is hozhat, amennyiben nagy mennyiségben tud hulladék alapú bioüzemanyagot gyártani. Ez a kampány egy környezetvédelmi problémára kínál megoldást azzal, hogy kiépített egy logisztikai és technológiai folyamatot, amely később alapja lehet egy komolyabb struktúrának. Ez azért van így, mert jelentős mennyiség begyűjtése csak évek múlva várható, így a befektetett költségek megtérülésével is csak jóval később számolnak, azonban nem ez az elsődleges célja a kezdeményezésnek. A lakosság aktivitásának köszönhetőenősztől ötvennégy benzinkút lép be a rendszerbe, azaz 161 állomáson lehet majd leadni a használt sütőolajat. A rendszert folyamatosan fejlesztik, például további lehetőségeket vizsgálnak meg, hogy miként lehet még több helyen még könnyebbé tenni a használt sütőolaj leadását. Ezzel párhuzamosan iskolai programokat is indulnak a tanulók környezettudatosságának növelésére.

 

Használt étolajból bioüzemanyag

A jövő üzemanyaga?

Mindemellett Közép-Európa egyik legnagyobb olajtársasága további lépéseket tervez a megújuló energiaforrások felhasználására. A szakértők készítettek egy tanulmányt arról, hogy az úgynevezett dekarbonizált (alacsony szén-dioxid-kibocsátású) gazdaságba való átmenet milyen lehetőségeket és veszélyeket rejt.

Ebben az évtizedben szeretnének geotermikus energiát hasznosító erőműveket létrehozni, vizsgálják a biogáz integrálásának lehetőségét a finomítói technológiába, valamint az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban folytatni a hatékonyabb és fenntarthatóbb bioüzemanyagok fejlesztését. Mindeközben az energiahatékonyság javítása természetesen továbbra is központi kérdés marad.

 

Sütőolaj, ide vele!

A használt étolaj begyűjtése mellett további cél, hogy a fenntarthatóság az üzleti működés alapja legyen. Az elkövetkező időszakra a társaság a következő hat területen határozta meg célkitűzéseit: klímaváltozás, környezet, egészség és biztonság, közösségek, munkavállalók és gazdasági fenntarthatóság. A célok elérésében valamennyi üzleti és funkcionális terület közreműködik. A célok mind a negyven országban, ahol a társaság megtalálható, egyaránt érvényesek.

13 hét alatt országszerte közel 10.000 háztartás csatlakozott a „Kisütöttük: ide vele!” használtsütőolaj-gyűjtő akciójához. Budapesten 2400 háztartásból hoztak vissza sütőolajat, és a vidéki nagyvárosokban is nagyon sikeres az akció.

Aschenbrenner Sándor

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/