10+1 legfontosabb szűrővizsgálat

Hiába vagyunk tünetmentesek, megeshet, hogy valamilyen betegség már lappang szervezetünkben. Dr. Endes Györgyi háziorvos segítségével összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

 

Koleszterinszint-mérés

A koleszterin a sejtfalak és a sejtmembránok felépítéséhez szükséges zsírfajta, amely a vérben kering. Egyik típusa a HDL, ez segít eltávolítani az erekből a felesleges koleszterint, a májba szállítja, amely végül lebontja azt. A másik, a „rossz” koleszterin az LDL, amely az érfalakban fellépő plakk-képződésért felelős. Amennyiben a vérben túl magas ennek a szintje, felgyorsul az érelmeszesedés folyamata. Károsodik az agy, a perifériás erek, a vese, a szem, emellett számos szív- és érrendszeri problémát okozhat. A vérzsírok harmadik fajtája a triglicerid, amely szintén szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában, ebben a formában raktározódik szervezetünk zsírtartalma.

Miért szükséges a vizsgálat? Az erek falán képződött plakkok idővel egyre nagyobbak lesznek, és leválva, vérrögként teljes érelzáródást eredményezhetnek – szívrohamot vagy szélütést okozva.

Hogyan? Vérvételből, háziorvosi beutalóval a helyi laborban.

Kiknek, mikor ajánlott? 21 éves kortól 3 évente negatív kóranamnézis esetén.

Ideális érték: 5,2 mmol/liter.

 

Vércukorszintmérés

A sejtek egy részének fontos tápanyagot jelent a glükóz, ám ennek túlzott mennyisége is probléma lehet. A cukrok sejtekbe kerüléséhez az inzulin nevű hormon jelenléte szükséges, amelyet a hasnyálmirigy termel. Úgy működik a sejtek felszínén, mint a „kulcs a zárban” megnyitván az utat a cukor (glükóz) számára. Tehát a cukor csak az inzulinnal tud bekerülni a sejtekbe. Cukorbetegség esetében az elfogyasztott cukor jelentős része a véráramban marad, mert a glükóz  nem képes bejutni a sejtekbe, és energiává átalakulni.

Miért szükséges a vizsgálat? A cukorbetegség a legalattomosabb kórkép, hiszen amikor még valaki teljesen panaszmentes, a szervezetben már visszafordíthatatlan érfalkárosodások mennek végbe. A cukorbetegekre leselkedő, halálos kimenetelű szövődmény a heveny szívizomelhalás vagy az agyiér-elzáródás. Az egyik legkomolyabb veszély a veséket fenyegeti. Az érzőidegek károsodnak (elsősorban a lábakon). A szerzett vakság hátterében is leggyakrabban a cukorbetegség áll, az ideghártya károsodásán kívül szürke és zöld hályog kialakulására is hajlamosít.
Hogyan? Vérvételből, háziorvosi beutalóval a helyi laborban, illetve gyakran indítanak szűrőprogramokat, például gyógyszertárban, de kapható otthon alkalmazható készülék is.

Kiknek, mikor ajánlott? 25 éves kortól évente, 45 év felett akár félévente.

Ideális érték: éhgyomorra 4–5,5 mmol/l között (diabéteszesek esetében ez magasabb is lehet).

 10+1 legfontosabb szűrővizsgálat

Vérnyomásmérés

A vérnyomás megmutatja, mekkora nyomás nehezedik az erek falára a vér keringése során.

Miért szükséges a vizsgálat? A magas vérnyomás szív- és érrendszeri betegségeket – gyakran halálos kimenetelű szívinfarktust és agyi érkárosodást – okozhat, amelynek sok esetben tünetei sincsenek. Ez utóbbi betegségnél az erek elzáródhatnak az agyban, így az agy egy része vérellátás nélkül marad és elhal. Ez végtagbénuláshoz, beszédzavarhoz, a tudatállapot visszafordíthatatlan romlásához vezethet. 

Hogyan? Háziorvosi rendelőben vagy otthoni készülékkel.

Kiknek, mikor ajánlott? 20 éves kortól akár minden háziorvosi látogatás esetén szükség van rá.

Ideális érték: 130/80 Hgmm-ig.

 

Bőrrákszűrés

Ha anyajegyeink száma megnövekedett, vagy változásokat tapasztalunk akár egy esetében is, feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Ilyen lehet, ha a méretében, színében, alakjában, felszínében látunk változást, vagy éppen vérezni kezd. Ezzel a vizsgálattal megelőzhető az egyik legveszélyesebb ráktípus, a melanoma és más bőrdaganat is. A világos bőrű és hajszínű emberek közt a leggyakrabb, kialakulásukat a fokozott UV-sugárzás még inkább elősegíti.

Miért szükséges a vizsgálat? A daganatok nagy részénél igaz, hogy minél hamarabb észlelik, annál inkább megakadályozható a terjedése. A melanoma agresszív, gyorsan növekszik, hamar adhat áttéteket (vagyis a daganatból kiszabaduló sejtek a szervezet más részén megtelepedve daganatos elváltozást hozhatnak létre), a bőrrák többi típusa viszont lappang, de ugyanúgy áttétek keletkezhetnek, ezeket lehet megelőzni a szűréssel.

Hogyan? Bőrgyógyász végzi egy speciális nagyítóval, vagy a legújabb digitális videodermatoszkóppal. Amennyiben szükség van rá, az anyajegyet eltávolítják, és szövettani vizsgálatra küldik.

Kiknek, mikor ajánlott? 20 éves kortól évente ajánlott – akkor is, ha nincs panaszunk.

 

Méhnyakrákszűrés

Szexuálisan aktív nők esetében létfontosságú vizsgálat. Egyik okozója lehet a HPV- (Human Papilloma Virus) család, amely a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek. Fontos tudni azonban, hogy a HPV-fertőzés nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával, hiszen a családnak csak néhány típusa okoz daganatot. Az esetek több mint 95 százalékában a szervezet 6–15 hónap alatt legyőzi a fertőzést. Védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt javasolt.

Miért szükséges a vizsgálat? A későn észlelt méhnyakrák a húgyhólyagba és a belekbe adhat áttétet, mely akár komoly műtéti beavatkozást is megkövetelhet.

Hogyan? Nőgyógyászati szakrendelésen végzik.

Kiknek, mikor ajánlott? 25 év felett, évente.

 

Mammográfia (emlőrákszűrés)

Az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jó- és rosszindulatú betegségeit, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. Jó tudni, hogy a mellönvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. Erre a legalkalmasabb időpont a menstruációt követő második-harmadik nap. Állva, karokat felemelve és leengedve egyaránt, tükör előtt kell végezni tapintással. De ez a szakorvosi vizsgálatot és a mammográfiát nem helyettesítheti, ugyanis utóbbival olyan apró elváltozások is észlelhetők, amelyek kézzel nem kitapinthatók. Rizikófaktort jelent egy hormonális kezelés, késői terhesség, késői menopauza és a genetikai faktorok. Ritkán még férfiak esetében is előfordulhat. Implantátum esetén is alkalmazható, ugyanis egy speciális beállításnak köszönhetően sem a nyomás, sem a röntgensugár nem károsítja. De ilyen esetben ezt a vizsgálatot ki kell egészíteni ultrahang- és akár mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRI) is. A legújabb CT-lézertechnológiával akár fiatal vagy terhes nőket is lehet vizsgálni, a lézerfény ugyanis egyáltalán nem ártalmas az egészségre, és mivel fekvő helyzetben történik a vizsgálat, még emlőkompresszió sem jelentkezik. Ez a módszer az esetleges elváltozás környezetében kialakuló érképződést mutatja be, míg a hagyományos mammográfia a struktúraváltozást jelzi.

Miért szükséges a vizsgálat? A mellrák a csontokba, a tüdőbe, a nyirokcsomókba, a májba vagy akár az agyba is adhat áttétet.

Hogyan? Speciális műszeres vizsgálat, bejelentkezés szükséges a helyileg illetékes mammográfiás szűrést végző központban.

Kiknek, mikor ajánlott? 45 év felett kétévente, közben pedig nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat.

 

Urológiai szűrés (prosztatavizsgálat)

A prosztatarák előfordulása egyre gyakoribb, de viszonylag hamar kiszűrhető. Hormonális hatások, valamint táplálkozási tényezők is előidézhetik. Veszélyes, ugyanis nagyon lassan, tünetek nélkül fejlődik ki. Még az is előfordul, hogy csak a halál beállta után, boncoláskor veszik észre.

Miért szükséges a vizsgálat? Az ilyen típusú daganat gyakran a csontokba adhat áttétet.

Hogyan? Urológiai szakrendelésen végzik a szűrést, nem szükséges beutaló hozzá. A vérvizsgálatot követően végbélen keresztüli tapintást (RDV-t – rectalis digitalis vizsgálatot), majd ultrahangot végeznek.

Kiknek, mikor ajánlott? 40 év feletti férfiaknak kétévente.

 10+1 legfontosabb szűrővizsgálat

Tüdőszűrés

Elsősorban a TBC szűrésére fejlesztették ki, de a tüdőben lappangó gyulladásos gócokat, daganatokat is megmutatja. A baj az, hogy mire bebizonyosodik a tüdőrák megléte, tehát látható lesz az elváltozás a röntgenfelvételen, addigra a betegség már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy szinte mindig áttétek képződnek, így sajnos csak nehezen vagy nem kezelhető. A tuberkulózis szűrésére viszont kiválóan alkalmas a módszer.

Miért szükséges a vizsgálat? Mivel a TBC felismerése az elsődleges cél, fontos, hogy a fertőző betegség terjedését minél inkább meg tudják akadályozni.

Hogyan? Mellkasi röntgent készítenek a helyi tüdőszűrő állomáson, kistelepüléseken időnként szűrőbuszokat helyeznek ki.

Kiknek, mikor ajánlott? 40 év felett évente kötelező (kiküldik a „behívót”), 30 év alatt fizetni kell érte.

 

Osteoporosis (csontritkulás-vizsgálat)

Csontritkulás elsősorban nőknél fordul elő a menopauza után, és az ösztrogén hiánya okozza. Ez az egyik fő női hormon, mely szabályozza a kalcium beépülését a csontokba. Tünete lehet az állandó gerincfájdalom, emellett a gyakori törések utalhatnak a betegségre. Sokszor már egy apró ütéstől eltörik a csont, vagy előfordulhat, hogy egy köhögéstől, tüsszentéstől, esetleg spontán történik. Osteoporosis következménye lehet a combnyaktörés is, amely a kalciumhiány és a mozgásszegény életmód következtében fordulhat elő. 

Miért szükséges a vizsgálat? Az időben felfedezett csontritkulást gyógyszeres kezeléssel kordában lehet tartani.

Hogyan? Fájdalommentes DEXA-vizsgálattal történik. Megmérik a csontsűrűséget a lábon vagy a karon.

Kiknek, mikor ajánlott? Nők esetében menopauza után évente, férfiaknál 70 éves kortól.

Ideális érték: 1 SD (a csontsűrűség mértékegysége) még megfelelő, –2,5 SD alatti eredmény csontritkulásnak számít.

 

Vastag- és végbélrákszűrés

A jóléti államokban ez az egyik legpusztítóbb daganattípus. Kialakulásában szerepet játszik a genetika, de környezeti és életmódbeli tényezők is befolyásolják. A rák felismerése mellett a vizsgálat a még jóindulatú polipokat is megmutatja. Egyes gyulladásos bélbetegségek és a családi halmozódás különös kockázatot jelentenek.

Miért szükséges a vizsgálat? Ha már kifejlődött daganatot találnak, akkor azt minél előbb kezelni kell, mert gyakran ad áttétet a májba és/vagy a tüdőbe.

Hogyan? Széklet laboratóriumi vizsgálatával történik, amelyben ha nincs vér, akkor nincs további teendő. Ha mégis, akkor ujjal történő és műszeres vizsgálatok következnek a gasztroenterológián, beutaló szükséges hozzá.

Kiknek, mikor ajánlott? 45 év feletti férfiaknak és nőknek kétévente, vagy ha valamilyen elváltozást tapasztalnak.

 

Szájüregi daganatok szűrése

A férfiak között aránytalanul nagy az előfordulás. Ide tartozik az ajak, a szájüreg és a garat daganatos megbetegedése is. Keletkezésében a dohányzás és az alkoholfogyasztás egyaránt szerepet játszik, valamint a szájüregi higiénia elhanyagolása. Szakember számára könnyen felismerhetők a nyálkahártya rák előtti állapotai, az ún. leukoplakiák, amelyekben gyakrabban fejlődik ki daganat, mint az ép nyálkahártyában.

Miért szükséges a vizsgálat? A szájüregi rák áttétet adhat a nyirokcsomókba és a nyakra, sőt ha már nagyon előrehaladott stádiumban van, akkor az agyba, a tüdőbe és a májba is.

Hogyan? Általában a fogorvos egyszerűen átnézi a szájüreget. Háziorvos is végezheti, aki ilyenkor a környéken lévő nyirokcsomókat is megtapintja. Emellett szájsebészeten és onkológián is végeznek szűrést.

Kiknek, mikor ajánlott? 40 év felett évente.

 

HIV-teszt

Az AIDS-betegség (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) kiváltója a HIV-vírus, mely olyan mértékig legyengíti a szervezetet, hogy az képtelen bármilyen fertőzésnek ellenállni. Az első időszakban nincsenek tünetei, sőt akár hosszú évekig is lappanghat. Ezért fontos, hogy ha akár csekély esély is van rá, hogy megfertőződött valaki, azonnal kivizsgáltassa magát. Jelenleg gyógyítani nem lehet, de gyógyszerekkel, kezelésekkel lassítani tudják a folyamatot.

Miért szükséges a vizsgálat? Vérrel, nyállal, ondóval, testnedvvel terjedő vírus, elég hozzá egy kisebb hámsérülés, amelyen keresztül bejut a szervezetbe. Ha letelik a vírus nyugalmi időszaka (akár több év is lehet), agresszíven kezdi rombolni az immunrendszert, és a betegségek ellen védtelenné válik a szervezet.

Hogyan szűrik? Vérvétellel jár, melynek során antitestet keresnek. Ha pozitív eredményt hoz, újra ellenőrzik több vizsgálattal, és csak ez után adnak ki végleges eredményt. Bizonyos kórházakban (pl. a Szent László kórház ambulanciáján), az ÁNTSZ intézeteiben, bőr- és nemibeteg-gondozó intézetekben végzik a szűrést. Ingyenes, és anonim teszt is kérhető.

Kiknek, mikor ajánlott? Mindenkinek, aki gyakran váltogatja partnereit, és/vagy nem megfelelően védekezik, intravénásdrog-használó, vagy azt gyanítja, hogy fertőzött emberrel került kapcsolatba.

Kis Adrienn

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/