Oregánó: az élet gyógyfüve

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha, elsősorban az olasz tészták és a pizza klasszikus fűszere.

Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Főleg bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják. Pikáns ízén kívül rendkívül sorétű gyógyhatása miatt közkedvelt növény, a természet antibiotikumának tartják.

Oregánó: az élet gyógyfüve

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ezen kívül a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, illetve élősködők, férgek és gombák ellen is.

Kísérletek azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is, valamint a tüdőfertőzésekért felelős baktériumok ellen.

Igen nagy mennyiségű flavonid található benne, mely kiváló antioxidáns, vagyis védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen.

Az oregánó az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán is.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó pedig az élet három gyógyfüve.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Így fogytak nagymamáink! - Zsírégető örökségünkUgye nehéz elképzelni a törékeny nagyiról, hogy hajdan ő is fogyókúrázott, és különféle módszerekkel próbálta megőrizni vagy visszanyerni karcsúságát? Márpedig több olyan praktikát érdemes megtanulni tőle, ami örökérvényű, hatékony és természetes.
Be vegan!Nem is gondolnánk, hogy már azzal is „szennyezzük” környezetünket, hogy a vasárnapi ebédnél zöldségek helyett a húst részesítjük előnyben! Igen, a veganizmus nem egy táplálkozással kapcsolatos rögeszme, sokkal inkább gondolkodásmód és komplex életvitel egészségünk és bolygónk védelmében.
A szerelem elfújja a polleneketAmikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, ne csodálkozzon azon, ha megszűnnek addigi tünetei. Az euforikus állapot lelkileg és testileg is védelmet nyújthat az allergiás reakciókkal szemben. Nézzük, hogyan!
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.
Generációs szexkörkép – 2011A nők eltérő generációinak szexualitása a rendszerváltás hatására erősödött fel igazán, és azóta is folyamatosan változik. Tabuk nélkül próbálunk keresztmetszetet adni intim szokásainkról.
Sztárok kulisszatitkai - Ahogyan ők csináljákSztárok kulisszatitkai: A megelőzés, mozgás, a jó stressz, szerencse, test és lélek harmóniája, az egészség maga a harmónia

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/