Oregánó: az élet gyógyfüve

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha, elsősorban az olasz tészták és a pizza klasszikus fűszere.

Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Főleg bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják. Pikáns ízén kívül rendkívül sorétű gyógyhatása miatt közkedvelt növény, a természet antibiotikumának tartják.

Oregánó: az élet gyógyfüve

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ezen kívül a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, illetve élősködők, férgek és gombák ellen is.

Kísérletek azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is, valamint a tüdőfertőzésekért felelős baktériumok ellen.

Igen nagy mennyiségű flavonid található benne, mely kiváló antioxidáns, vagyis védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen.

Az oregánó az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán is.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó pedig az élet három gyógyfüve.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Kollagén és hyaluronsav, a feszes bőr titka? Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. E jelentős vízmegkötő tulajdonságú összetett fehérje a bőr struktúrájának nélkülözhetetlen vázanyaga. A napsugárzás, a légszennyezés és az öregedési folyamatok nemtől függetlenül lassítják a kollagén termelést, melynek első jelei a bőr öregedése és megfakulása, a mimikai ráncok megjelenése a csontok mozgását lehetővé tévő porcszerkezet elvékonyodása. A kollagén szájon át történő adása csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, fokozhatja a bőr foly
Asztalt gyümölcsös csoda
Pilates – valamiért mindenkinek jóAz egész testet átmozgató, látványosan feszesítő, örömteli mozgásrendszer a minőség, nem a mennyiség tornája. A legjobb edzők azokból lesznek, akik megtapasztalták, mit tesz a testtel.
Gazdi süti a kutyasütitKevesen kezdjük bevásárlásunkat az üzletek állateledeles polcainál. Találomra válogatunk a zacskók és konzervek között, pedig ezt is sokkal tudatosabban kellene!
Emeljük ki vagy rejtsük el!Bármilyen is az arcunk, biztosan vannak rajta olyan részek, amelyekre büszkék vagyunk – és olyanok is, amelyekre kevésbé. Jó, ha tudjuk, hogy okos sminkeléssel könnyedén kiemelhetjük az előnyös területeket, és elrejthetjük, amire nem szeretnénk felhívni a figyelmet.
Sztárok titkai, ahogyan ők csináljákSztárok titkai, ahogyan ők csinálják: Apáti Bence, Czutor Zoltán, Dancs Annamari, Drávucz Rita, Erdélyi Mónika, Onyutha Judit, Ungár Klára

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/