A szénhidrátmegvonásban, és a sok fehérje, zöldség illetve olajos magvak fogyasztásában rejlő diéta manapság a legnépszerűbb az USA államaiban. Az Athur Agatston szívgyógyász által kidolgozott étrend három szakaszból áll és egyedül a „szénhidrátfüggők” számára okozhat problémákat. Viszont aktív sport nélkül is látványos eredményeket lehet elérni vele.
A két hétig tartó időszakban a szénhidrátok fogyasztása szigorúan korlátozott. Így a kenyérfélék, a sütemények, a burgonya, a gyümölcsök, az édességek, és az alkohol kerülendő. Ennek eredményeként ez idő alatt 4-6 kg fogyást érhetünk el.
Fogyasztható ételek: sovány vörös- és csirkehús, tojás, hal és olívaolaj. A szénhidrátot zöldségekből, salátákból, olajos magvakból és zsírszegény tejből pótolhatjuk.
Ez a szakasz a kívánt súly eléréséig tart. Elkezdjük visszavezetni étkezésünkbe a szénhidrátokat, de csak módjával! Heti fél kilogramm fogyásra számíthatunk.
Fogyasztható ételek: Az első szakaszban felsorolt ételek mellett már lehet enni gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készített, alacsony GI értékű ételeket.
Ez a teljes életmódváltás időszaka. Ahhoz, hogy meg tudjuk tartani az elért súlyt, a táblázatban foglalt előírások alapján kell összeállítani az étrendünket.
fehér kenyér és pékáru, tésztafélék, zsíros húsfélék, sonka, burgonya, cukros édességek, alkohol
A Hold erősen befolyásolja a Föld élővilágának alakulását, így a szervezetünkben zajló folyamatokat is. Régóta ismert, hogy fogyó Hold idején hatékonyabban fogyhatunk, növekvő Hold alatt pedig vigyáznunk kell, mert hamar felszaladnak a plusz kilók. Amennyiben táplálkozásunkat sikerül a természet rendjéhez igazítani, harmóniába hozni az univerzális energiákkal, akkor sokkal könnyebben érhetjük el ideális testsúlyunkat. Ahhoz, hogy követni tudjuk a Hold „bioritmusát”, szükségünk lesz egy holdnaptárra. Amennyiben ennek megfelelően táplálkozunk, egy év alatt 12-15 kg-tól szabadulhatunk meg, ami nem jön vissza, ha továbbra is folytatjuk a koplalás nélküli táplálkozási módot.
Telihold: Ilyenkor megnő az étvágyunk, így ezen a napon nagyon oda kell figyelni arra, mit fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a megszokottnál nagyobb mértékben tartja vissza a bevitt táplálékot.
Újhold: Az Újholdra virradó nap a legalkalmasabb arra, hogy méregtelenítsünk, tehát léböjtre, vagy zöldség-, gyümölcsnap beiktatására tökéletes. Ezen a napon fogyasszunk a megszokottnál több folyadékot.
Fogyó és növekvő Hold: Nem kell felnéznünk az égre, hogy kitaláljuk, a Hold melyik fázisában van, hiszen a növekvő időszakban jobban kívánunk enni, a fogyó fázisban pedig kevésbé. Kövessük ezt a belső hangot, és fogyókúránkat mindig időzítsük fogyó Hold idejére.
ÉLELMISZEREK |
|||||
CSILLAGJEGYEK |
Zöldség |
Gyümölcs |
Tejtermék |
Hús, hal |
Hüvelyesek |
Föld
|
póréhagyma, burgonya, gomba, répa, retek, cékla, spárga, zeller |
kivi, alma, banán, diófélék |
tej, tejszín, joghurt |
- |
- |
Levegő
|
brokkoli, cukkini, saláta, olivabogyó, karfiol, kelbimbó |
őszibarack, nektarin, sárgadinnye, mangó, diófélék |
- |
- |
- |
Tűz
|
cukkini, tök, karalábé, padlizsán, fokhagyma, vöröshagyma |
alma, körte, banán, eper, málna, citrusfélék, őszibarack, dinnye |
túró, joghurt, parmezán, mozzarella |
szárnyasok, vadak, bárány, hal
|
lencse, bab, borsó |
Víz
|
spenót, padlizsán, karfiol, karalábé, káposzta |
füge, dinnye, szőlő |
- |
tonhal, lazac, kagylók, rákok |
- |
Étkezés után három órával a szervezet tartalékra kapcsol, mert nem tudja, hogy mikor kap legközelebb enni, így biztos, ami biztos, elkezd tartalékolni. Így zsírt sem éget sokat. Viszont, ha megfelelő gyakorisággal étkezünk, felgyorsul az anyagcserénk, és ettől elkezdünk fogyni. Erre a tényre épül a 3 órás diéta. Ha 3 óránként eszünk, a szervezetünk nem akarja mindenáron megőrizi zsírtartalékait, hiszen érzékeli, hogy időről időre élelemhez jut, nyugodtan elégetheti azt a kalóriát, ami bevitelre került. A diéta megalkotója Jorge Cruise fitnesz-szakértő, aki azt vallja, hogy a megfelelően időzített étkezések hatására a szervezet élénkebb lesz, a fogyás pedig elsősorban a has környékéről történik. Ahhoz, hogy látványos fogyást érjünk el, szükséges ügyelni a bevitt táplálék mennyiségére és a kalóriaértékre is. A háromóránkénti evés azért is ideális, mert ilyen gyakorisággal a legtöbben nem is képesek nagy adagokat elfogyasztani. Ráadásul a gyakori étkezés egyensúlyban tartja a vércukorszintet, nem leszünk fáradékonyak, és hetente 1 kilogrammal kevesebbek lehetünk.
Főétkezéskor a zsiradékot, a fehérjét és a szénhidrátot együtt fogyaszthatjuk.
Tanácsos levenni az étlapunkról a cukrot, csokit, sütit, üdítőitalokat.
Szénhidrátot elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákból, olajos magokból, zöldségekből és gyümölcsökből vegyünk magunkhoz.
Reggelizzünk a felkeléstől számított egy órán belül, hogy hamar beinduljon az anyagcserénk.
Vacsora után még lehet nassolni, de fontos, hogy három órával lefekvés előtt már ne együnk semmit.
Reggeli: teljes magvas müzli banánnal és tejjel
Tízórai: sajt és dió
Ebéd: grillcsirke salátával
Uzsonna: meggyes muffin, tejeskávé
Vacsora: mozzarella paradicsommal és rozsos pirítóssal
Desszert: túrós palacsinta
Végre egy diéta azok számára, akiknek fogyókúráik eddig azért fulladtak kudarcba, mert nem tudták az ízek iránti vágyukat elfojtani. Nagyon fontos ugyanis, hogy megadjuk magunknak az ízek élvezetét, mert ennek megvonása, komoly feszültséget okozhat mindennapjainkban. Az ízpont diéta során minden nap egyféle ízvilágú ételt ehetünk, és ez kielégíti az ízek élvezet iránti vágyunkat. Megfigyelhető, hogy ha így teszünk, nagyon hamar kielégítjük az adott íz utáni vágyunkat és nem fogunk az adott ételből sokat fogyasztani.
Dr. David Katz táplálkozás szakértő, a módszer kidolgozása alatt rájött, hogy ha a nap folyamán különböző ízű ételeket fogyasztunk, akkor az egyes aromák elnyomják egymás hatását. Ha azonban azonos ízű ételeket eszünk, az intenzitásnak köszönhetően agyunk rövid időn belül csökkenti az evés iránti vágyat, hiszen az ízélményt megkapta. Ennek következtében, kisebb adagoktól is jóllakottnak érezzük magunkat. A szakértő azt is megfigyelte, hogy akik Ízpont elven táplálkoznak, mindenféle megszorítások nélkül egy nap csak 1300-1500 kcal-t visznek be szervezetükbe. Ez egyrészt már önmagában fogyókúrás mennyiségnek számít, másrészt a szervezet könnyebben feldolgozza az egyféle táplálékot, így nem halmoz fel felesleget, tehát a fogyás automatikusan bekövetkezik. Ízpont diétával másfél hónap alatt, koplalás nélkül 10 kilogrammot adhatunk le.
Az alapötlet nagyon egyszerű: ahhoz, hogy fogyni tudjunk, serkenteni kell az emésztésünket. De hogyan lehet ezt a leghatékonyabban megtenni? Erre a kérdésre Dr. Howard Hay amerikai orvos találta meg a választ. Az ő módszerével egy hónap alatt körülbelül 8 kilót lehet leadni.
Először is társítsuk helyesen az elfogyasztott ételeket. Elsősorban a szénhidrátokat és a fehérjéket kell szétválasztani egymástól, mert ha egyszerre fogyasztjuk az emésztési idő megsokszorozódik. A lassú anyagcsere, az emésztetlen maradék pedig méreganyaggá alakul, az értékes alkotóelemek pedig nem tudnak felszívódni a szervezetünkben. Következmény: gyarapodik a testsúly, kialakul a cellulitiszos bőr és fáradékonyság is felléphet. Zöldségfélét viszont mindenhez fogyaszthatunk, de gyümölcsöt csak önmagában együnk és soha ne főétkezések után, inkább délelőtt éhgyomorra.
A jó emésztéshez, hatékony méregtelenítéshez, optimális anyagcseréhez és kellő mértékű zsírégetéshez arra van szükség, hogy a szervezet ne legyen elsavasodva. Az elsavasodás ráadásul a beérkező hatóanyagokat felvételét is megakadályozza. Ha a szervezet savbázis egyensúlya rendben van, a savak közömbösítése nem von el létfontosságú tápanyagokat a testtől, és a savas táplálékok anyagcsere-termékei sem rakódnak le. Ha összhangba kerül az emésztés és a kiválasztás, helyreállnak az anyagcsere folyamatok és beindul a fogyás.
Lúgosító ételek: zöldségek, feldolgozatlan gabonafélék (pl. árpa, hajdina, zab, barna rizs) csírák, magvak.
Savképző ételek: húsok, tejtermékek, állati fehérjék, valamint a finomított szénhidrátok (pl. finomliszt, cukor).