Együnk több halat

Sokan nem tudják, hogy a halak nem csak a rendkívül magas fehérje és alacsony kalóriatartalmuk miatt olyan egészségesek, hanem olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, melyeket máshonnan nem igazán tudunk bevinni a szervezetünkbe. Igaz, például a lenmagolaj és a zöld levelű zöldségek többsége is tartalmazza ezeket a zsírsavakat, de a legjobb forrásuk mégis a hal. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget.

Együnk több halat

Elsősorban az omega-3 zsírsavaknak óriási szerepük van többek között a szív és érrendszeri problémák, vagy a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, ezen kívül mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, valamint segítik az izomtömeg növekedését és regenerálódását, és az anyagcserét is, ami nem elhanyagolható szempont, hogyha valaki éppen fogyni vagy formálódni szeretne. A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket is, ezáltal is csökkenthet például a rák vagy a tüdőbetegségek kialakulásának az esélye. A legtöbb hal B12-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban jódot, vasat és cinket tartalmaznak.

Törekedjünk arra, hogy a halakat frissen, elsősorban párolva vagy grillezve fogyasszuk, de emellett az is igaz, hogy esszenciális zsírsavakban gazdag halolajat nem csak a friss halak, hanem a feldolgozott haltermékek is tartalmaznak.

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. A felmérések szerint az idei évben nőtt hazánkban a halfogyasztás, de az uniós 22 kg/fő/év átlagot sajnos még mindig messze nem érjük el.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Fűből, fáról, tengerből - Bőrfeszesítő csodakencékFogyókúra közben könnyedén előfordulhat, hogy a bőr veszít rugalmasságából. Ám számos speciális készítmény közül választhatunk már, amelyek feszesítő, kötőszövet-erősítő hatóanyagokat tartalmaznak. 
Vegyszermentes mindennapokNincs olyan életterületünk, ahol ne használnánk töméntelen mennyiségű vegyszert – feleslegesen. Egy kertben vagy éppen a rovarok elleni hadjáratban rengeteg olyan természetes anyag lehet a segítségünkre, amellyel ugyanazt a hatást érjük el, mint a kemikáliákkal, csak sokkal kíméletesebben. Összeállításunkban olyan módszereket mutatunk be, amelyekkel házon belül és kívül is környezettudatosak lehetünk.
Be vegan!Nem is gondolnánk, hogy már azzal is „szennyezzük” környezetünket, hogy a vasárnapi ebédnél zöldségek helyett a húst részesítjük előnyben! Igen, a veganizmus nem egy táplálkozással kapcsolatos rögeszme, sokkal inkább gondolkodásmód és komplex életvitel egészségünk és bolygónk védelmében.
Tégelyben a remény - Mennyire üzlet a szépség?A szépségipar globálisan 7 százalékkal bővül évente, azaz kétszer akkora mértékben nő, mint a fejlett világ GDP-je. A legnagyobb piacot ma Oroszország, Kína és Dél-Korea jelenti, de India is előkelő helyen szerepel, ahol a ránctalanító krémekből évente 40 százalékkal többet adnak el. 
Fehérnemű-etikett A láthatatlan erotikus vértezetNincs két egyforma nő. Sőt még egyetlen mindig ugyanolyan nő sincs, hiszen annyi átalakulásra képes: házi tündérből szexistennő tud lenni, vagy éppen határozott üzletasszonyból melegszívű édesanya. Ekkora változékonyságnál természetes, ha az is ezerféle van, ami akkor is tud finomságot, izgalmat, érzékiséget sugározni, ha senki sem látja: a fehérnemű.
Együnk tésztát!Egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy táplálkozásunk is egészséges legyen, kiegyensúlyozott, tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étkezést folytassunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/