Együnk több halat

Sokan nem tudják, hogy a halak nem csak a rendkívül magas fehérje és alacsony kalóriatartalmuk miatt olyan egészségesek, hanem olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, melyeket máshonnan nem igazán tudunk bevinni a szervezetünkbe. Igaz, például a lenmagolaj és a zöld levelű zöldségek többsége is tartalmazza ezeket a zsírsavakat, de a legjobb forrásuk mégis a hal. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget.

Együnk több halat

Elsősorban az omega-3 zsírsavaknak óriási szerepük van többek között a szív és érrendszeri problémák, vagy a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, ezen kívül mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, valamint segítik az izomtömeg növekedését és regenerálódását, és az anyagcserét is, ami nem elhanyagolható szempont, hogyha valaki éppen fogyni vagy formálódni szeretne. A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket is, ezáltal is csökkenthet például a rák vagy a tüdőbetegségek kialakulásának az esélye. A legtöbb hal B12-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban jódot, vasat és cinket tartalmaznak.

Törekedjünk arra, hogy a halakat frissen, elsősorban párolva vagy grillezve fogyasszuk, de emellett az is igaz, hogy esszenciális zsírsavakban gazdag halolajat nem csak a friss halak, hanem a feldolgozott haltermékek is tartalmaznak.

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. A felmérések szerint az idei évben nőtt hazánkban a halfogyasztás, de az uniós 22 kg/fő/év átlagot sajnos még mindig messze nem érjük el.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Miből vegyünk biot? Bevásárló-lista tudatos fogyasztóknak Ha minden élelmiszerből csakis bio-termelésűt teszünk a bevásárlókosárba, a számla sem lesz alacsony. De van mód arra, hogy ésszerűen és takarékosan válasszunk, mégis egészségesen táplálkozzunk.
Gyógyító élettérMi köze egészségünknek és vitalitásunknak otthonunk északi, keleti és északkeleti területeihez? Ez nem mindenkinek kérdés. Az indiaiak ősidők óta tudják a választ, és ha megismerjük térrendezésre vonatkozó, több ezer éves bölcsességeiket, könnyebben elkerülhetjük a betegségeket, illetve hamarabb gyógyulhatunk.
Divatos diétákEgy diéta hamar kedvelt lesz, ha hatékony fogyást eredményez, és mindemellett még éhezni sem kell. Ha még némi spirituális töltetet is magában hordoz, nagy eséllyel számíthat közkedveltségre. Az alábbi módszerek ilyenek.
Az élettartam megjósolható és növelhetőTesttartásból a várható életkor is meghatározható, ha pedig belső óránkat rosszul állítjuk be, akár 10 évvel is kevesebbet élhetünk.  
A bio nem elég!A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4–1,6 négyzetmétert tesz ki. Azt már ki sem mernénk számolni, ekkora területen mennyi méreg felvételére képes, ha rákényszerítjük. Éppen ezért egy magára valamit is adó TestŐr nem ken akármit a bőrére!
Édes méreg – lassan ölA cukor közel kétezer éves története során leginkább az elmúlt néhány évtizedben jelent valódi problémát az egészségünkre nézve, amely főként a cukorgyártás fejlődésének és annak köszönhető, hogy ma már a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók a fehér kristályszemek. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/