Mindegy, csak színes legyen

A rákról sokáig úgy gondolták, hogy genetikai eredetű betegség, mára bebizonyosodott, hogy az érintettek alig ötödénél bizonyítható ez, vagyis a hátterben – persze a genetika is, de – elsősorban a helytelen életmód áll.

A mozgás mellett a tudatos táplálkozás a legjobb megelőzési mód.
A zsírban gazdag ételek feldolgozásakor például savat termel szervezetünk, amennyiben az ilyen ételek rendszeresen részét képezik táplálékunknak, testünk elsavasodhat. Ez ellen – bár ezt nehány tudományos értekezés cáfolja – tudatos lúgosítással védekezhetünk. Egészen pontosan zöldségek rendszeres és átgondolt fogyasztásával. A zöld és piros színű növényekből készült ételek táplálkozásunkba építésével akár negyven százalékkal csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét!

 

A zöld dicsérete

Biztosan gondol a jövőjére, akinek gyakran kerül az asztalára a keresztesvirágú zöldségekből, ugyanis számtalan kutatás azt bizonyítja, hogy ezek a zöldségfélék majdnem kétharmadára csökkentik bizonyos ráktípusok kialakulását. Különösen igaz ez az emlő esetén, de a betegség kiújulásának valószínűsége harmincöt százalékkal alacsonyabb, amennyiben több karfiolt, káposztát és kelt fogyasztunk.

Mindegy, csak színes legyen

Sokan a brokkolit tartják az egyik leghatékonyabb rákellenes élelmiszernek, azonban legalább ennyire hathatós a káposztafélék családjának szinte mindegyik tagja. Népszerűségének oka, hogy laboratóriumi vizsgálatok során ennél a növénynél mutatták ki először az indol-3-karbinol és a szulforafán nevű anyagot mint hatékony ráksejtpusztítót. Utóbbi segítségével a szervezet hatékonyabban képes kiüríteni a felhalmozódott káros anyagokat, valamint rákellenes enzimek termelésére ösztönzi a szervezetet. Polifenol-tartalma csökkenti az emlő-, a gyomor- és bélrendszeri, valamint a tüdődaganatok kialakulásának kockázatát. A benne lévő folsav csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét, magas fitovegyület-tartalma miatt segíti a szervezet védekező mechanizmusait, ugyanakkor a benne található béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket. 

A tenger zöldje, vagyis az alga interferon-tartalma hozzájárul a szervezet sejtjeinek építéséhez, és fokozza az úgynevezett makrofágok működését, amelyek a kórokozók bekebelezéséért felelősek. Nemrég sikerült bizonyítani, hogy a vízitorma (wasabi) csökkenti a leukémia kialakulásának valószínűségét, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben található antioxidánsok hatékonyabban vegyék fel a harcot a hibás sejtekkel.

A zöld teáról köztudott, hogy hatékony a daganatos betegségek megelőzősében, azonban kevesen tudják, hogy valójában melyik összetevője miatt kerülhetett be ebbe a listába. A világszerte kedvelt ital ugyanis polifenolokat tartalmaz, amelyek (erőteljes antioxidánsként) a szervezet védekezőképességét növelik, így fogyasztásával akár a negyedére csökkenhet a mellrák kialakulásának kockázata.

 

Paradicsom hagymával

A Távol-Keleten ismert gojibogyó immunrendszer-erősítő és májvédő hatása miatt több mint ötezer éve a keleti gyógyászat alapvető gyógynövényének számít. A goji 18 aminosavat, 21-féle nyomelemet, linolénsavat és béta-karotint tartalmaz. A gyümölcs az utóbbi időben került az orvoslás érdeklődésének középpontjába, miután egy Japánban végzett kutatás rámutatott, hogy a bogyó fogyasztása 58 százalékban csökkentette a tumor növekedését.

A rendszeres hagyma- és fokhagymafogyasztás az emésztőszervi rákok kialakulását csökkentheti. Elsősorban a fitovegyületnek köszönhetően, amely már a gyomorba jutva növeli a rákellenes anyagok mennyiségét  szervezetünkben. A népi orvoslás a daganatos sejtek egyik legjobb ellenszerének a fokhagymát tartja, amely elsősorban az immunrendszer erősítésével hat. Az orvostudomány is kutatta a fokhagyma titkát, és kiderült, hogy bizonyítottan csökkenti a gyomor- és vastagbélrák kockázatát. A legújabb kutatások a póréhagymában található kvercetin elnevezésű természetes antioxidáns hatékonyságára hívták fel a figyelmet. Problémát csupán a hagymaszag okozhat, ám ez ellen is létezik orvosság. A fogmosás mellett egy mentalevél, egy darabka fahéj vagy pár szál petrezselyemzöld elrágcsálása biztosan megoldást kínál erre.

Igazi jolly jokernek számít a paradicsom, mivel klorogénsav-tartalma miatt csökkenti a környezetünkben előforduló rákkeltő anyagok káros hatását, és ugyancsak érdemes megemlíteni a megelőzés szempontjából a benne lévő likopin nevű anyagot. Érdekes, hogy a paradicsom esetében hőkezelés hatására több értékes antioxidáns válik szervezetünk számára hasznosíthatóvá, mint nyersen elfogyasztva. A likopinnak csak alig öt százalékához juthatunk hozzá a nyers zöldségből, főzve vagy sütve gyakorlatilag a benne lévő összes antioxidánst képes kinyerni szervezetünk.

Nemrég orvosi feljegyzés is készült arról, hogy egy brit hölgy kurkumával „dúsított” étrend segítségével gyógyult meg a halálos betegségből. Kutatás bizonyítja, hogy a benne lévő aktív vegyület, a kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését, sőt csökkenti a daganatok méretét. Ugyancsak daganatgyilkosnak számít a gyömbér, amely különösen hatékony lehet a prosztatarák tüne­tei­nek enyhítésében. A népszerű fűszernövény gyulladáscsökkentőként is megállja a helyét.

Mindegy, csak színes legyen 

A szőlőből is a kék a jó

Kevésbé felkapott, mégis legalább ennyire hatékony a szabad gyökök ellen a vörös káposzta. A káposzták közül ebben legalább 36-féle antocianin található. Ez a festékanyag sikerrel veszi fel a harcot a daganatok ellen.

Egyes tanulmányok szerint néhány daganattípus ellen hatékonyan alkalmazták már a papájalevelet vagy az ebből készült kivonatot.
A terápia lényege, hogy az immunrendszert hívják segítségül, amely lelassíthatja a tumor növekedését testszerte. Hatását amerikai kutatók méhnyak-, emlő-, máj-, tüdő- és hasnyálmirigyrák esetében bizonyították.

Ugyancsak hasznos fitovegyület-tartalma miatt került fel listánkra a szőlő (különösen hatékonyak a kék fajták), amelyek bőven tartalmaznak ezekből a rendkívül hasznos növényi anyagokból. Megemlítendő, hogy legnépszerűbb őszi gyümölcsünk flavonoidtartalma miatt kordában tartja még a koleszterinszintünket, jótékonyan hat a légúti megbetegedések okozta panaszokra, és véd a kórokozók támadásaitól is azáltal, hogy immunrendszerünket erősíti.

A szőlőhöz hasonlóan szervezetünk igazi testőre lehet a fekete szeder is, amely –szintén antocianin-tartalma miatt – elfogyasztása után leszámol a káros szabad gyökökkel.

A barackmag fogyasztásának az európai kultúrában nincs hagyománya, mivel mindig úgy tudtuk, hogy a belseje ciánt is tartalmaz. Egyes amerikai kutatók viszont tudni vélik, hogy a magbélben található B17-vitamin nélkülözhetetlen a daganatos betegségek legyőzésében.

 

Az antioxidánsok fontossága

A szabad gyökökről túl sok jót nem hallunk, de nem is lehet. Azon természetes folyamatok eredményeképpen vannak jelen szervezetünkben, hogy lélegzünk, táplálkozunk, vagyunk. A gond akkor van, ha a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyában utóbbi marad alul. Ebben az esetben károsan befolyásolják a sejtek működését, sőt olyan olyan súlyos folyamatokat képesek beindítani, amelyek aztán daganatos betegségek megjelenését okozhatják.

Aschenbrenner Sándor

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/