Vizelethajtó, így elsősorban a káros anyagcseretermékek eltávolítását segíti, de ásványianyag-forrásként is jelentős.
Elkészítés: 1-2 teáskanál (3-5 g) teafüvet 1,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Diéta idején naponta kétszer fogyasszuk az étkezések között.
Figyelmeztetés: Szív- és veseelégtelenségben felszaporodó ödéma esetén nem ajánlott.
Kedvezően hat a máj működésére, fokozza az epetermelést- és kiválasztást, segít a koleszterinszint szabályozásában. Emésztési zavarok esetén is bevethető, hiszen a haspuffadást és émelygést is csillapítja, valamint a lassú tápanyag feldolgozást is serkenti.
Felhasználása: 1 teáskanál articsókalevélből készítsünk 1 csészényi főzetet. A növényt 10 percig hagyjuk ázni, majd távolítsuk el és már kortyolhatjuk is az italt. Fogyókúra idején étkezések előtt érdemes meginni ebből egy pohárral. De nemcsak teát, hanem főzeléket, salátát, és gyógyhatású articsókabort is készíthetünk a levélből.
Az emésztéskönnyítő hatásáról ismert növény a felfúvódás, a renyhe emésztés, a bélgázok kezelésére egyaránt bevált. Kíméletes görcsoldó és szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően csecsemőknél is alkalmazható.
Felhasználása: Vadételek és könnyű gyümölcslevesek kedvelt fűszere, de ánizslikőrt is készíthetünk belőle.
Ellenjavallat: Ösztrogén tartalma miatt migrénes fejfájást, nagyobb mennyiség émelygést, hányingert okozhat.
Kiváló salaktalanító, enyhe hashajtó, vízhajtó.
Felhasználása: Jótékony hatását a virágjából készített tea, és a termésből készült savanyú lekvár fogyasztásával élvezhetjük. Az 1-3 teáskanál virágból készült forrázat a fogyókúra pompás kiegészítője. Napi 2-3 csészényit kell fogyasztani a teából a diéta ideje alatt, legfeljebb 2 hétig.
Természetes hashajtó szerként alkalmazzák a magját és a héját. Nem okoz drasztikus változást az emésztésben, egyszerűen elősegíti a kiürítési reflexet. Étkezések előtt sok vízzel kell fogyasztani, így megduzzad a hasban és teltségérzetet kelt. Végeredményként csökkenti az étvágyat. Mindemellett koleszterincsökkentő hatású, megelőzi az epepanaszok kialakulását, remekül méregtelenít, sőt az irritábilis bél szindróma gyógyulásában is segíthet.
Adagolás: 1 teáskanállal keverjünk el 1 pohár folyadékban.
A csalánteának a káros anyagcseretermékek eltávolításában van leginkább szerepe. Kalciumot, káliumot, kovasavat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz, amelyekkel fokozza a zsírégetést is.
Felhasználása: Naponta elkortyolható egy-két csésze csalántea, ennél többet azonban nem tanácsos fogyasztani, mert allergiás tünetek léphetnek fel! Mivel a csalán vízhajtó hatású, ezért a kúra idején az ajánlott napi 1,5-2 liter, vagy ennél több folyadék fogyasztása szigorúan ajánlott.
A pitypangnak is nevezett növény gyökere vizelethajtó és enyhén epehajtó hatású. Erősíti a májműködést, elősegíti az emésztést. Gyökerei, levelei sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Nőknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel hatékony lehet a magas ösztrogénszint tünetei ellen, ilyen például az endometriosis vagy a havi cikluskor jelentkező emlőfájdalom.
Érdekesség: A gyermekláncfű zsenge levele és a virágzata ízletes párolva, kellemes, kesernyés levele pikáns ízt kölcsönöz például a salátáknak. Leve a levelekből nyerhető, a gyökere pedig süthető, sőt kávé pótszerként is ismert. Nemesített változata a rucola, a salátába, levesek, tésztafélék kedvelt alapanyaga.
A C vitaminban gazdag növényből készült teaerős vizelethajtó hatású, nagyobb mennyiségben hashajtóként alkalmazható. Segít pótolni a kiválasztással távozó vitaminokat és ásványi anyagokat, de élvezeti, szomjoltó italként is fogyasztják, kellemes, enyhe savanykás íze miatt.
Érdekesség: A világ több táján megeszik a hibiszkuszvirág bizonyos fajtáit: az indiai és maláj konyhában például sós mártásokban használják fel.
Székletrendező, hashajtó, vér- és vesetisztító, vízhajtó, és anyagcsere fokozó. A virágjából főzött tea étvágycsökkentő, gyomorgörcsoldó, zsírcsökkentő hatással bír, a terméséből készült tea vagy lekvár azonban hasfogó.
Felhasználása: A virágból úgy készíthető forrázat, ha két evőkanálnyi szárított növényt fél liter vízzel leöntünk. A termésből mártás, likőr és gyümölcsbor készíthető.
Serkenti a gyomor működését, nyugtató és görcsoldó hatású. Megszünteti a puffadást, és jótékonyan kezeli a bélflórát.
Felhasználása: A köménymag savanyúságok ízesítésére is ajánlott.
Figyelmeztetés: Nem szabad összekeverni a cumin nevű fűszerrel, ami a római kömény neve.
Érdekesség: Úgy tartják, hogy még a legmakacsabb csuklást is elmulasztja ha kömény illóolajat szagolgatunk.
A vizelethajtó kukoricabajusz gyakori része a fogyasztóteáknak, segíti a káros anyagcsere termékek kiürítését a szervezetből, zsíroldó hatású.
Elkészítése: 3 evőkanál kukoricabajuszt 1 liter vízben, 1-2 percig főzzünk, majd leszűrve egész napra elosztva kortyolgassuk.
Székletrendező, hashajtó hatású gyógynövény. Fogyasztó és salaktalanító kúrák kedvelt szere.
Elkészítése: 1 kiskanál kéreg és 2,5 dl víz felhasználásával készíthető el egy adag fogyókúrás ital. 2-3 percig főzzük a kérget, majd ha ihatóra hűlt, édesítés nélkül fogyasszuk. Inkább az esti időszakban érdemes kortyolgatni, mert hashajtó hatását az adagolás után 6-8 óra elteltével fejti ki.
Figyelmeztetés: Csak átmenetileg használható. Magas vérnyomásban szenvedőknek, időseknek és várandósoknak nem javasolt a fogyasztása, mert alhasi vérbőséget okoz.
A bolhafűmaghoz hasonlóan telítettség érzést kelt a hasban, és enyhe, hashajtó hatása is ismert. Étkezések előtt vagy közben érdemes megenni, hogy az étvágyat csökkentse. Fogyasztása: Ajánlatos őrölve fogyasztani reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal, lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve.
Elkészítése: Teát őrölt lenmagból hideg áztatással, vagy forrázással készíthetünk. Köhögéscsillapító teákba is kiváló adalékanyag, nem csak az étvágycsökkentőkhöz.
Elsősorban a káros anyagcsere termékek eltávolításában van jelentősége, de jó vizelethajtó, és ásványi anyag forrásként is említik. A gyógyászat főleg a növény gyökerét használja fel, leveleiből inkább csak gyomorkeserűk, teák készülnek.
Elkészítése: 1-2 teáskanálnyi (2-4 g) teafüvet forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-15 percig hagyjuk állni. Szűrés után fogyasztható is.
A Dél-Amerikából származó növény gyógyszerként és teafűként is népszerű, meghatározó aromája, íze és élénkítő hatása miatt. Stresszoldó, erősíti az immunrendszert és az izomzatot, méregtelenítő, serkenti a vérkeringést, és vércukorszint szabályzásában is hatásos.
Elkészítése: 80 C°-os vízzel kell leönteni, majd legalább 5 percig áztatni.
A mediterrán vidékeken őshonos, de Magyarországon is termesztett növény a májtisztításban élen jár, fokozza az epetermelést- és kiválasztást. Böjt idején könnyíti a méregtelenítést.
Elkészítése: Mag készítményekben ajánlott fogyasztani, olaj formájában salátákba, kefirbe és hidegtálakba keverve népszerű.
Figyelmeztetés: Terhesség és szoptatás ideje alatt fogyasztása nem ajánlott. Magas vérnyomásban szenvedők kérjék ki orvosuk tanácsát, mert erősen megemelheti a vérnyomást.
Teája ideg-, és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, epeműködést elősegítő hatású.
Felhasználása: A konyhában a tea mellett saláták, mártások ízesítésére használják, de fürdő, tinktúra és illóolaj is készül belőle.
Elkészítése: 1 csésze forró vízbe 1 teáskanálnyi citromfű-levelet kell helyezni, majd 10 perc ázás után leszűrni. Naponta 3 csészével is fogyasztható.
Az ismert gyógynövényben megtalálható papain enzim segíti az emésztést, részt vesz a táplálékkal elfogyasztott fehérjék lebontásában, ezáltal hozzájárul a testtömeg csökkentéséhez.
Felhasználása: Aki fogyni szeretne egyen néhány szeletet naponta ebből a finom a gyümölcsből. Különösen húsos ételek fogyasztása után ajánlott.
Érdekesség: A papaint a legerősebb fehérjeemésztő enzimként tartják számon, mely a saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Kiválóan alkalmas a bélfalak megtisztítására a felesleges nyálkáktól, elhalt szövetektől.
Világszerte általánosan használt gyógynövény. Hashajtó hatású, ám csak átmenetileg javasolt fogyasztani, különben a belek „ellustulásának” veszélye fenn áll.
Elkészítése: 3 teáskanálnyi szennalevél füvet forró vízzel öntsünk le, majd 10 percig hagyjuk állni. Naponta 1-szer az esti órákban javasolt fogyasztani, így reggelre alakul ki a hatása.
Több kutatás igazolta, hogy a távol-keleten már régebb óta ismert, egészségvédő zöld tea fogyasztása felgyorsítja a zsírégetés folyamatát. A zöld tea rendszeres fizikai aktivitás mellett fogyasztva nagymértékben stimulálja a zsír lebontását. De nem csak a zöld tea, hanem a fekete tea is kiváló, mint kalóriamentes, zsírbontó ital. Étkezések után ajánlott.
Elkészítése: 1 csészényi gyógyteához körülbelül 1 teáskanál zöld tealevelet adunk, és 3-5 percig ázni hagyjuk a forró vízben. Bármikor lehet fogyasztani. A zöldtea kapszulát legtöbbször étkezés közben, lehetőleg sok vízzel kell lenyelni.
Figyelmeztetés: Egy csésze tea körülbelül 40 mg koffeint tartalmaz.
Vizelethajtó, de vértisztító kúrákhoz is kiváló, és egyes kutatások szerint fokozza az ellenálló-képességet.
Elkészítése: 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót 1/4 liter vízhez adagolunk, 10 percig főzzük, majd leszűrve kortyolhatjuk, naponta 1-2 csészével. Dunsztkötés, ülőfürdő és tinktúra formájában is hasznosítják reumás panaszok csökkentésére.
A gyógynövények, illetve a belőlük előállított készítmények kiválóan hasznosíthatók az elhízás megelőzésében, illetve a túlsúly miatt kialakuló betegségek kiegészítő kezeléseként. Fogyasztásuk önmagában azonban nem elég: szakember által követett életmódváltás is szükséges a sikerhez. A gyógynövények felhasználása előtt feltétlenül ki kell kérni a kezelőorvos, gyógyszerész véleményét.
Szakértő:Kökény Mária természetgyógyász, fitoterapeuta.