Generációs szexkörkép – 2011

A nők eltérő generációinak szexualitása a rendszerváltás hatására erősödött fel igazán, és azóta is folyamatosan változik. Tabuk nélkül próbálunk keresztmetszetet adni intim szokásainkról.

 

A szocializációban bekövetkezett változás, az internet és a modern női szerepek megjelenése is hatással van a nők intimitással kapcsolatos vélekedéseire és elvárásaira. A kozmopolita élethez tartozó szexben a nők egyenjogúsága hangsúlyos szerepet kapott. Az eltérő szokások és a nők viszonyulása a szexhez ma már nem köthetők csupán az életkorhoz, mindennek sokkal inkább a személyre szabott aktuális életfeladatokhoz és még inkább annak a kapcsolatnak a hosszához van köze, amelyben a nő él. Ha generációkról esik szó, tudni kell, hogy ez azokra a nőkre vonatkozik, akik azonos hosszúságú párkapcsolatban élnek. Az összehasonlítás ugyanis csak így lehet hiteles. A másik fontos elem, hogy a húszasok generációja ebben az összehasonlításban a harmincötödik életévig tart, a harmincasokon a 35-től 45 éves korig tartó periódust értjük, a következő generáció értelemszerűen a 45–55 életév közöttiek, majd az „utolsó” generációt az 55 év felettiek képviselik. Ezt azért fontos tudatosítani, mert az erotika területén a háttérben húzódik egy „éréskésésnek” nevezett jelenség, és az élet egyéb területein is tetten érhető egyfajta generációs késés, vagyis egyre hosszabbra nyúlik a fiatalság korszaka .A jelenség lényege a fiatalság kultusza, amely miatt a harmincasok a huszonévesekhez szeretnének hasonlítani, a negyvenesek is visszafiatalodnak harmincas éveikhez, de leginkább a huszonéves kor a divat. Ez azonban későbbi életkorokban együtt jár bizonyos „mankók” választásával, tárgyakkal, viselkedés- és öltözködésformákkal, amelyekkel üzenni lehet a társadalomnak, hogy hány évesként is élünk, és hogyan kell velünk bánni. A szexfelfogás is lehet egy ilyen mankó – ecseteli Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szakértőnk, aki a következőkben igyekszik korosztályonként alkalmazható tanácsokat és technikákat javasolni.

 

A húszévesek habzsolnak

Alapkérdés: mi kell a húszéveseknek? Szex. Sok szex. Még több szex.

Megkérdőjelezhetetlen tényként kijelenthetjük, hogy az egész világon a huszonévesek szexelnek a legtöbbet. (Kicsit később azonban majd kitérünk arra, hogy az aktusok számát illetően – ha az életkort nézzük – meglepő módon alig van különbség, mindössze 5%, a húszévesek és az ötvenévesek aktivitása között).

Milyen a húszéves nő szexuális mentalitása? Még annyi felfedeznivalója akad, hogy a kérdések helyett a próbálkozások jellemzik az életkort. Szex hosszú kapcsolatban, rövid kapcsolatban, kapcsolati problémával, probléma nélkül. Az erotikus hiperaktivitás mellett azonban egy nagyon fontos jellemzője ennek az életkornak, hogy a mértéktelen falánkság mögött tanulásvágy áll. A test a tapasztalatszerzés vad korszakát éli, de az együttlétre (céljára és üzenetére) vonatkozó valódi kérdéseket a lélek és az elme még nem teszi fel. A húszasok próbálkozva élnek, mindent igyekeznek kipróbálni, és még nem látják, érdeklődés hiányában nem érzékelik, hogy többről van szó, mint kielégülésről, így jellemzőbb, hogy eszük ágában sincs az ágyban kommunikálni párjukkal, ahogy kedvesük erotikusszimbólum-üzeneteit sem képesek még dekódolni. Számukra egyszerű a szex: vagy van, és akkor változatos a helyszíneket, szituációkat és pózokat tekintve, vagy nincs. Vagy jó (és akkor nem beszélnek róla, hanem csinálják), vagy nem jó, és akkor beszélnek, ám akkor sem feltétlenül a partnerrel. Jellemző, hogy nem ez a nőknél a csúcsidőszak. Bár sok dologban a nő hamarabb érik, de szexualitásának birtoklása nincs ezek között.

Generációs szexkörkép – 2011 

Generációs kelepce: a sebezhetőség. További jellemzője még ennek a korszaknak a mélyről fakadó női magabiztosság hiánya. Az ámokfutás ebből is eredhet, mert újra és újra szükség van a másik nemtől jövő pozitív visszajelzésekre. Ugyanakkor ebben a korban még nem érzik a különbséget a „meghódítani” és a „megigézni” között. A hódítás öncélú, a hiúság legyezgetésére szolgál, de valójában nem építi az önbecsülést, és ha nincs szerencséjük, könnyen belefuthatnak olyan partnerekbe, akik kíméletlenül kihasználják látszólagos könnyedségüket, mély sebeket ütve az alakulgató női önérzeten.

 

Szakértő tippek húszasoknak:

Tekintse értéknek önmagát!

Tisztázza, mit akar, és mit jelent az, ami történik!

Ha valaki azt mondja, egy éjszaka, ez azt is jelenti egészen addig, amíg mást nem mond. És ha a testét gyorsan oda is adja, érzelmileg igyekezzen nem bevonódni, mert ha azt mondja, több, ám még sincs úgy, az fájhat!

Tapasztalja ki, mi a jó neki, és azt tegye!

Kipróbálni sok mindent érdemes, de az jár legjobban ezekben a kalandokban, aki önmaga legjobb ügyvédje tud lenni. A saját preferenciát ismerő nő pozitív benyomást kelt, és kevésbé is használják ki.

Beszéljen a barátokkal és barátnőkkel nyíltan!

A társak sokat segíthetnek megérteni, ami a fiatallal történik, és értelmezni a jelzéseket (pl. a Facebookra feltett új fényképek az első közös este után).

 

A harmincasok gyönyörrel üzennek

Alapkérdés: mi kell a harmincéveseknek? Orgazmus, rengeteg orgazmus. És lehetőség szerint olyan, amelyért nem kell sokat dolgozni. Egy harmincas nőnek aktuális életfeladatai miatt kevés az ideje alulteljesítő kapcsolatokra és együttlétekre. Vagyis nem kalandokból lopott együttlét kell, hanem sok orgazmus, és ez hatalmas változás a húszasok elvárásaihoz és szokásaihoz képest. Egy megközelítés szerint a gyökeres változás hátterében egyértelműen a karrierépítés, valamint a családalapítás áll. Egy másik megközelítés szerint azonban itt sem az orgazmus a lényeg, csak itt a nő már birtokolja szexualitását, így az „orgazmusalapnak” minősül. A lényeg a jelentés. Ha a húszasok címkéje a próba, akkor a harmincasoké a filozófia. A szexualitást végre szimbólumnak kezdik tekinteni, és az elvárás nemcsak az orgazmus, hanem a megfelelő üzenet közvetítése, valamint a helyes kérdések megfogalmazása (miért?, hogyan?).

 

Milyen egy harmincas nő szexuális mentalitása? Szakérőnk szerint ez speciális korszak, hiszen míg a huszonötödik évnél tetőzik az aktivitás, 35 éves korig folyamatosan lefelé ível, itt, vagyis a harmincötnél megtorpan a lejtő, a nőt ismét érdekelni kezdi, és a húszasok gyakorlatorientált habzsolása után körülbelül itt történik meg a nők erotikus öntudatra ébredése. Megtapasztalják, hogy felnőttek, de nem öregedtek meg, és a testiség valójában csipetnyit sem veszített fontosságából. Azonban azt is látják már, hogy a magazinok nem mondtak el mindent. Legfeljebb azt tanulták meg a sajtóból, hogy könnyedén, akár gátlástalanul merjenek beszélni az általuk is gyakorolt vagy vágyott pózokról, helyzetekről. Látják, hogy a szex hiteles szimbólumként tükrözi kapcsolatukat, sőt saját magukat is képesek megfogalmazni a vágyaik kínálta kommunikáció segítségével.

 

Generációs kelepce: az „újra-generáció”, a húszas generációban ragadás saját életkoruk sajátosságának birtokbavétele helyett. Ennek a kornak a jellemzője ráadásul az anyává válás, melynek kultusza kevésbé népszerű, mint a modern nő, a karrier, az önmegvalósítás és a trendi szerető kultusza. Pedig a szüléssel a nő megváltozik. Személyiségének eddig burokban tartott, összetett élményfeldolgozási módjai jelennek meg. A nő belső utakon jár és beszél, olyan csatornákon kérdez, válaszol és figyel, melyeken addig hallgatott. Noha a szex egy ideig háttérbe szorul, újra előkerül majd, és a kelepce az, ha ezeket a változásokat nem értékelve, a régi identitását ismétli a nő. Noha a mai harmincasok beillenének a húszasok közé, érezniük kellene, hogy más dolguk van.

Generációs szexkörkép – 2011 

Szakértő tippek harmincasoknak:

Tanuljon a babáktól! Az a képesség, amellyel a gyermek hangulatait szabályozni tudja, nem sokban különbözik attól, mint amit az intim vágyak megéléséhez kell alkalmazni. Ne féljen használni a személyiségét az érzelmek szabályozásához!

Vegye fel a szemkontaktust!

Lehet üzenni tekintettel és mozdulatokkal, meg lehet változtatni egy kapcsolati helyzetet vagy a szex jelentését is. Ne féljen kipróbálni ezeket a lassúbb és kevésbé divatos módszereket!

Próbálja ki azt, hogy csak számsorokkal kommunikál a párjával, jelentésteli szavak nélkül, mondjuk, játsszák azt, hogy az egyik szomorú, a másik pedig vigasztalja, de csak számokat mondanak egymásnak. Érdemes egynél több számot mondani egyszerre, hogy a dallammal is lehessen játszani.

Legyen dühös! Nem csak a szeretet és a gyengédség nyelve a szex, ugyanúgy beleférnek a szomorú vagy dühös érzések is. Ez persze ízlés kérdése, és nem is szó szerint értendő. A testiség előbb kezdődik, mint ahogy a felek övcsatja kikapcsolódik.

Nevezze meg! A jelentését, közvetlenül az aktus után, az érzéseit, amelyeket átélt közben, és próbálja minél konkrétabb dolgokhoz kötni. Ez segít figyelni az érzésekre.

 

A negyvenesek nem értik a „trendi” szexet!

 Alapkérdés: mi kell egy negyvenes nőnek? Harmónia. A baj csak az, hogy a munka, a gyereknevelés és a napi feladatok ellátása mellett erre jut a legkevesebb idő.

Milyen egy negyvenes nő szexuális mentalitása? Úgy tűnik (és ne felejtsük el, hogy negyvenöt feletti hölgyekről van szó), hogy valódi káoszként élik meg a változásokat. A mostani negyvenesek pszichoszexuális fejlődése még lassúbb ütemű volt, és más tanterv szerint zajlott. A sztereotípiák szerint erre az életkorra már tudják, mi kell nekik, és azt is pontosan tudják, hogyan érhetik el. Ám egy megváltozott világról van szó, ahol nem olyan egyértelmű a helyzet. Kétségeik vannak, hogy abból, amit a jelenkor kínál, mennyit, mit vehetnek el, mit vallhatnak szabadon magukénak anélkül, hogy önmaguk, partnerük vagy a környezet előtt nevetségessé válnának. Ennek ellenére nem azt kérdezik, hogy kívánságaik beteljesülése mit jelent számukra, mit adhat és mit üzen, hanem azon tűnődnek, hogy bevállalják-e vagy sem a trendeket, esetleg hogy mennyire vonódjanak bele ebbe a szélsőségeket szabadon kínáló, modern világba. Ugyanakkor, ha szimpatizálnak is ezzel a felfogással, amelyben aligha értelmezhető kifejezés az „illem”, és adott esetben izgalommal vegyes távolságtartással töltik el őket a lehetőségek, hogy például nővel vagy náluk jóval fiatalabb férfival is szabad kezdeni, a gyönyört fakasztó segédeszközöket hálószobájuk intimitásának védelmét élvezve, webáruházakból rendelik meg. De ők azok, akik képesek „párjukat” klasszikus módon megvonással „büntetni”. Vagyis az egyéb párkapcsolati problémáikat ennyire egyszerű módon hozzák partnerük tudomására.

Generációs kelepce: a lankadás a kétféle szocializációból ered. Érdemes feltenni a kérdést, hogy a pozíciókra mondott igen/nem valóban az őket foglalkoztató kérdésre ad-e választ, azzal függ-e össze. Nem érdemes keverni a pozíciók és a szexfelfogás kérdéseinek megválaszolását a vágyak üzenetének kérdésével, pedig ebben az életszakaszban pontosan ez a csapda jellemző.

 

Szakértő tippek negyveneseknek:

Hagyatkozzanak csak a jelentésekre, de merjenek szabadon mozdulni, előbb vagy utóbb a pozíciók is a helyükre kerülnek.

Csak sorban! A húszasok próbálkozó kedvét érdemes lemásolni, de a harmincasok életfeladatait sem lehet kihagyni.

A tapasztalat hátránya: aki már megtapasztalta saját jelentéseit a szexualitásban, az nehezen tud váltani. Érdemes előbb tudatosítani, hogy mit jelent számára a testiség, és az újdonságok között is a jelentések mentén válogatni. Ez egy jelentés-újraírási folyamat, amely nagyon bonyolult, sok figyelmet igényel.

 

Az ötvenes nők lázadhatnak?

Mi kell az ötvenes nőnek? Stabil partner mellett megélhető, gyengédséggel teli intimitás az együttlétek alatt, előtt és után. Itt lép képbe a cikk elején jelzett jelenség, vagyis az, hogy az azonos kapcsolathosszban élő húszas és ötvenes nők aktivitása között csak 5 százalék különbség írható a fiatalabb korosztály javára. Úgy lehet azonos a kapcsolatok hossza, hogy az azonos hosszúságú kapcsolatokban élőket hasonlítottuk össze, tehát mindenkit, akinek kétéves kapcsolata van, és összehasonlítottuk a húszéveseket a negyvenesekkel és az ötvenesekkel. Majd ugyanezt tettük a három- és a hétéves kapcsolatok esetén. A trend azonos, mértéke a hosszabb kapcsolatok esetében sokkal kifejezettebb, a kapcsolat első két évében alig látszik. A harmincasoktól különböznek a leginkább, hiszen például 25–35 éves kor között a legalacsonyabb a gyakoriság, ha az azonos hosszúságú kapcsolatokat tekintjük.

Milyen az ötvenes generáció szexuális mentalitása? Az előzőekből fakadóan bátran írhatjuk azt, hogy aktív, úgy, hogy közben képesek megfogalmazni azokat a kérdéseket, amelyeket a harmincasok felvetettek, és közben megküzdhetnek azzal a kettőséggel is, amelyek a mai negyvenéveseket az őrületbe kergeti. Mindemellett színes és változatos, egy cseppet sem hasonlít arra a képre, amely sztereotípiaként él bennünk. Ami igaz, hogy többnyire hosszabb kapcsolatokban vannak, és az élet körülöttük is megváltozik, a munkahely, a társadalomban betöltött hely, a gyermekek eltávolodása érinti őket, és ez kihat a szexualitásra, amelyet ők sem tudnak csak pózok kipróbálásával megváltoztatni. A menopauza pedig nemcsak vágycsökkenéssel, hanem  - növekedéssel is járhat, ami első hallásra pozitív változásnak tűnik, ám ez kiszámíthatatlan, és sokszor történik meg, hogy emiatt felborul a partnerek között megszokott szerepleosztás, és a nő lesz az, aki több együttlétre vágyik. Ez az új helyzet a párkapcsolat számára szintén kihívás.

Generációs szexkörkép – 2011

Generációs kelepce: az ötvenes nők küzdenek testük visszavonhatatlan változásaival, azokkal, amelyeket késleltetni sem lehet tovább. Ez az életkor ráadásul tele van a végesség és a gyász történeteivel, és a változás minden szempontból jellemző rá. A változás stresszel jár, ami mindig egyszerre veszély és esély. A csapda abban rejlik, hogy ebben a korban legyintéssel nem lehet elintézni a szembe jövő dolgokat, az egész időszak üzenete az újraszületés, amely a veszteségek árnyékában válik lehetővé, lehetőséggé és nagyon értékessé. A társas kapcsolatok elhanyagolása összefügg a rossz szexualitással – és persze a betegségekkel, az alvási nehézségekkel, számos olyan dologgal, amely azt üzeni, nem érdemes bezárni.

 

Szakértő tippek ötveneseknek:

Az újjászületett személynek tükrökre van szüksége. Érdemes és fontos új kapcsolatokat kialakítani ebben az életkorban is, hogy a generáció tagjai megtapasztalhassák megváltozott személyiségüket.

Járjanak közösségbe!

A fiatalok érzékiséggel foglalkozó blogjai jó hatással lehetnek erre a korosztályra, ahol már a gyermekek is élnek szexuális életet. Van mihez kötniük, és mégis, az ő bölcsességükkel nem csupán felfedeznek a fiatalok által, de saját személyiségükben és hitrendszerükben is megerősítést nyerhetnek. A fiatalabb korosztályoknak szóló magazinok is érdekes csemegék lehetnek, természetesen nem másolás miatt érdemes ezeket a kezükbe venni, hanem a saját igényeiket tudják újrafogalmazni általuk.

Mozogjanak! Ez a visszafiatalodás és a menopauza tünetcsökkentésének hatásos eszköze, növeli az önbizalmat, és még közösséghez is tartozhatnak.

Soha ne szégyelljenek segítséget kérni!

 

 

Számokban a női szexuális aktivitása, amely lehet heti egy vagy akár több is.

21–25 év közötti hölgyek 81%-a

26–30 év közötti hölgyek 71%-a

31–35 év közötti hölgyek 64%-a

36–41 év közötti hölgyek 69%-a

41–45 év közötti hölgyek 73%-a

46–50 év közötti hölgyek 72%-a

51–55 év közötti hölgyek 70%-a

56–60 év közötti hölgyek 65%-a

 

Láthatjuk, hogy ha azonos – 4–7 év – hosszúságú kapcsolataikban nézzük a különböző korosztályokat, akkor nem egyenletesen nő vagy csökken a szex mennyisége a különböző életkorokban. Ez a tendencia minden kapcsolati hosszúságnál megfigyelhető, kivéve a két évnél rövidebb kapcsolatokat.

Kassai Etelka

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Álmodozás, amely vonzóvá tesz - Képzelődéssel is növelhető a csábos hatósugárLétezik, hogy valaki egy karosszékben pihengetve, ellazultan álmodozik önnön növekvő csáberejéről, aztán a fotelből már egy szexis csodanő kel ki? Ha nem is hipp-hopp, mint a mesékben, de a dolog nem lehetetlen! A módszer neve, amivel többek között az érzékiség és az önbizalom is növelhető: Agykontroll.
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.
Éjszaka kopnak el a fogainkHa gyakran ébredünk váll- és nyakfájással, ha gyakran gyötör a migrén, ha fáradtan ébredünk, és mintha a hátunk sem volna már az igazi…akkor kötelező tovább olvasni!
Együnk tésztát!Egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy táplálkozásunk is egészséges legyen, kiegyensúlyozott, tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étkezést folytassunk.
Ráktörténelem az ókortól napjainkigMár a fáraók korában is ismerték az emlőrákot, ám a jó- és rosszindulatú megkülönböztetést csak az i. e. 4. század körül jegyezték le. 
Allergének a lakásbanSzemmel nem látható, sok ezer apró – és nagyító alatt nézve meglehetősen ronda – élőlény vesz körül bennünket, és okoz betegséget szervezetünkben, az otthonunkban, az ágyunkban… Fegyverbe, takarítás!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/