Egészséges erotika - Amiről feltétlenül beszélni kell

A színvonalas és élvezetes szeretkezéshez az örömteli előjáték mellett a biztonságos védekezés is hozzátartozik. A lehetőségekkel és ezek érzéki alkalmazásával kapcsolatban Füredi Krisztián szexuálpszichológus és dr. Szuromi András nőgyógyász ad néhány megfontolandó tanácsot.

 

Az ember alapvető, ösztönös igénye a szexualitás, ám a szeretkezés olyan kellemetlen mellékhatásokkal is járhat, mint a nem kívánt terhesség vagy a szexuális úton terjedő fertőzések. Az egyes védekezési módok nem jelentenek teljes biztonságot, ezért minden alkalommal gondoskodnunk kell a megfelelő fogamzásgátlásról és a nemi betegségek kockázatának minimalizálásáról. Nagyon fontos, hogy nyíltan, szégyenérzet nélkül és őszintén beszéljünk párunkkal a biztonságos szexről. Igyekezzünk a beszélgetéshez intim hangulatot választani, így könnyebben oldhatjuk a kommunikációs zavarokat és a téma kényes jellegét.

 

Alternatívák a fogamzásgátlásban

A fogamzásgátló módszerek közül sok nő kedveli a naptármódszert, ami önmagában nem alkalmazható, hiszen bármikor bekövetkezhet a peteérés, s így a nem kívánt terhesség. „A nők körében az egyik legelterjedtebb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta, ezek közül jelenleg az alacsony hormontartalmú, ún. monofázisos készítmények a legjobbak – mondja dr. Szuromi András. – Ugyanakkor fontos tudni, hogy a pirulák alkalmazása hosszabb távon olyan testi és lelki tüneteket eredményezhet, mint például a kisebb mértékű súlygyarapodás, a bővebb hüvelyi folyás, a libidócsökkenés, ám gyakoriak a húgyivarszervi és nemi fertőzések is, amelyekből súlyos esetekben embólia vagy akár trombózis is kialakulhat.

A hormoninjekciókat inkább azoknak a nőknek ajánljuk, akiknek valamilyen okból kifolyólag (például szokatlan időbeosztás) gondot okoz a fogamzásgátlás, ám a bennük lévő nagy dózisú hormonok komoly mellékhatásokat eredményezhetnek.

A hüvelygyűrűk hatékony védelmet kínálnak a nem kívánt terhesség ellen, amelyek a két női nemi hormont csupán kis mértékben tartalmazzák. A gyűrű úgy működik, mint a kombinált fogamzásgátló tabletta, azaz három egymást követő héten kell alkalmazni. A hüvelyspirál, a pesszárium és a hüvelyi szivacs megakadályozza a spermium hüvelybe való továbbjutását, ám főleg azoknak ajánlott, akik már szültek. Ezek előnye, hogy mérséklik a menstruációs fájdalmakat és a vérzés mennyiségét, illetve használatukkal csökkenthetők a méh egyes betegségei. Felhelyezésük csak szakember segítségével történhet, így viszont nem kell a legforróbb pillanatokban bajlódni velük.”

 

Egészséges erotika - Amiről feltétlenül beszélni kell

 

Egyszerűen, élvezetesen

„Az egyetlen védekezési módszer, amely nem csupán a nem kívánt terhességtől, hanem a szexuális úton terjedő betegségektől is véd: az óvszer – mondja Füredi Krisztián, szexuálpszichológus. – Noha az óvszernek számos előnye van, használatától mégis sokan idegenkednek, ám rugalmas hozzáállással és kellő gyakorlással az együttlét harmonikus elemévé válhat. Sokan úgy vélik, hogy megzavarja a meghitt hangulatot az a pillanat, amikor az óvszert elő kell keresni, majd felbontani és felhelyezni. Ha e folyamat metódusát a felek kellemetlen élményként élik meg, valóban a szexuális együttlét rovására mehet, s akár a merevedés csökkenését vagy megszűnését is előidézheti. Ha valakinek nincs kellő tapasztalata, érdemes előbb egyedül, nem éles helyzetben gyakorolnia az óvszer használatát. Szeretkezés előtt párunk is felhúzhatja, ám ha örömöt okoznánk neki, pár csepp síkosítóval érzékivé varázsolhatjuk ezt a pillanatot.

Egyéjszakás kalandnál minden esetben kötelező az óvszer, ami akár életet is menthet. Amennyiben partnerünk nem ragaszkodik hozzá, valószínű, hogy másokkal is védekezés nélkül szeretkezett, így jóval nagyobb eséllyel hordozhat különféle betegségeket, amelyeket mi is könnyedén elkaphatunk.”

Szakértőink véleménye szerint egyik fogamzásgátlási módszer sem jelent százszázalékos védelmet, ezért kiemelten fontos a meggondolt partnerválasztás és a tartós kapcsolatra való törekvés.

 

Tudta?

A művi meddővé tétel mind a férfiak, mind a nők esetében csak szigorú jogi szabályozás keretében történhet, és mivel az eljárás végleges, a döntéshez alapos és komoly megfontolás szükséges. A forradalmian új, kímélő védekezési megoldásokat kínáló, bőr alá ültethető bőrtapaszok, implantátumok hazánkban jelenleg sajnos még nem kaphatók.

Jó tudni!

Ma már léteznek női óvszerek is, amelyek 75-82 %-os biztonsággal védenek a nem kívánt terhességtől, és akár 8 órával az aktus előtt felhelyezhetők. A spermicidek (krémek, zselék, habok, habzó tabletták) kémiai spermaölő anyagokat tartalmaznak, s így megakadályozzák a megtermékenyítést, ám ezeket a készítményeket érdemes óvszerrel együtt használnunk, hiszen csak így nyújtanak megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

A gyógyszertárakban kapható mini mikroszkópok segítségével a hüvelyváladékból egyszerűen megállapíthatjuk a peteérés várható időpontját, ám a nyáktesztek csak precíz használat mellett, illetve más fogamzásgátlókkal kombináltan hatékonyak. A hüvely tisztántartására szolgáló öblítők könnyen tisztíthatók, esztétikusak, ám soha ne irrigáljunk a párunk előtt, és a fogamzásgátló készítmények használata során is igyekezzünk megőrizni nőisségünk intimitását.

  

A bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapaszok hasonlóan működnek, mint a tabletták. A tapaszból alacsony dózisú progesztin és ösztrogén hormonok szívódnak fel a bőrön át, amelyek meggátolják a peteérését. Fő előnyük, hogy a pirulákkal ellentétben nem feledkezhetünk meg a használatukról, ám hátrányuk, hogy hosszú távon akár komoly betegségek kialakulásához is vezethetnek.

A fogamzásgátlás másik alternatívája a bőr alá ültethető, kapszulába helyezett szteroid- és hormontartalmú tapasz, amelyet helyi érzéstelenítéssel, a felkaron történő metszést követően helyeznek a bőr alá. A tapasz három évre nyújt védelmet a nem kívánt terhesség ellen (az implantátumot ezután – vagy kérésre bármikor – eltávolítja az orvos).

Az új fogamzásgátló zselék jelenleg tesztfázisban tartanak, ám az amerikai kutatók szerint ugyanolyan hatékonynak mutatkoznak, mint a hagyományos fogamzásgátlók. Az eddigi vizsgálatok során nagy előnynek ígérkezik, hogy a zseléknek nincsenek a fogamzásgátló szerekre jellemző mellékhatásai, és a jövőben szoptatós kismamák is alkalmazhatják.

Ha olyan módszert szeretnék, ami szinte hormonmentes, választhatunk hüvelytampont is, ami ugyanazon az elven működik, mint a spermicid krémek. Felhelyezést követően a nem kívánt terhesség ellen azonnali védelmet nyújt, ám fontos tudni, hogy legalább egy és legfeljebb huszonnégy órán hagyhatjuk a hüvelyben.

 

Tudta?

A világon a legtöbb nő tablettával védekezik, ám az Egyesült Államokban jóval többen választják a petevezeték elkötésének módszerét, mint más országokban különösen a gyermekes, idősebb nők, illetve az iskolázatlan fiatalok. 

Császár Zsanett

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Vényköteles fogyókúraEgy-egy betegség kapcsán még nem szabad lemondani az alakformálásról, csak körültekintőbben kell választani a diéták és a mozgásformák közül. Sőt, a felesleges kilók felszámolásával a gyógyulásra is nagyobb esély van. 
A szerelem elfújja a polleneketAmikor egy pollenallergiás ember szerelmes lesz, ne csodálkozzon azon, ha megszűnnek addigi tünetei. Az euforikus állapot lelkileg és testileg is védelmet nyújthat az allergiás reakciókkal szemben. Nézzük, hogyan!
Fehérnemű-etikett A láthatatlan erotikus vértezetNincs két egyforma nő. Sőt még egyetlen mindig ugyanolyan nő sincs, hiszen annyi átalakulásra képes: házi tündérből szexistennő tud lenni, vagy éppen határozott üzletasszonyból melegszívű édesanya. Ekkora változékonyságnál természetes, ha az is ezerféle van, ami akkor is tud finomságot, izgalmat, érzékiséget sugározni, ha senki sem látja: a fehérnemű.
Okok, tünetek, következményekA daganatos elfajulásokhoz kapcsolódó ismeretek, tapasztalatok, amelyeket a beteg és a hozzátartozói jó, ha tudnak.
Érzékiség és erotika a művészetekbenA csábítás, a vágy, a testi élvezetek minden formája szinte azonnal felkelti érdeklődésünket, így talán az sem véletlen, hogy a különféle erotikus tartalmú festmények, szobrok, írások és zenék minden civilizációt erősen foglalkoztattak és máig végigkísérik életünket. Egy tárlatlátogatás, egy komolyzenei előadás meghallgatása vagy egy verseskötet olvasgatása mély érzelmeket kelthet, más megvilágításba helyezheti kapcsolatunkat. Merítsünk ötletet a művészektől! 
Minden nő lehet szépA szépségápolás egyik ikonja, a 2004 áprilisában elhunyt Estée Lauder örökre megváltoztatta a kozmetikai ipar működését. Ma nők millió gondolnak hálás szívvel a magyar származású kreátorra. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/