Kozmetológiai forradalom Új „fegyverek” a hiúság szolgálatában

Az esztétikai bőrgyógyászat hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedben. A korábbi, hosszú felépülési idővel járó beavatkozásokat az egyszerűbb, természetesebb és hatékonyabb módszerek váltották fel.

 

PRP-, azaz Drakula-terápia

Csupán néhány éve ismert Magyarországon a PRP-kezelés, amelyet a köznyelv Drakula-terápiaként emleget. Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, a módszer különlegessége abban rejlik, hogy vágás nélkül, körülbelül egy milliliter hatóanyag bejuttatásával látványos eredmény érhető el. Különösen ideális választás azok számára, akik a természetes és látványos módszereket részesítik előnyben. „A PRP-terápiát az orvostudomány a bőrfiatalításon túl már évek óta széles körben alkalmazza krónikus ízületi panaszok gyógyítására, de például száj-, szív- és érsebészeti alkalmazása is közismert. Az eljárás során a pácienstől vért veszünk, majd abból egy speciális módszerrel szeparáljuk a vérlemezkékben dús plazmát. Ez – a bőrfiatalítás tekintetében – a vérünk legértékesebb része, és mindössze egy százaléka a levett mennyiségnek – avat be a szakember az eljárás részleteibe. – Ahhoz, hogy a legnagyobb koncentrációjú és legaktívabb PRP-t tudjuk kinyerni a vérből, komoly technológia szükséges, ugyanis csak így lesz elég hatékony a kezelés. A vérlemezkék, azaz a trombociták az összes humán növekedési faktort tartalmazzák, amelyek a sebgyógyuláshoz és a szövetregenerációhoz elengedhetetlenek. A trombociták hatása nem csupán a saját fehérjéi kibocsátásán alapul, hanem egyéb sejteket is aktiválnak növekedési faktorok, enzimek kibocsátására, ennek megfelelően hétről hétre sokszorosára nő a bőr regeneratív kapacitása. Ez a magyarázata annak, hogy a kezelt bőrterület intenzív és gyorsított ütemben újul meg. Mindezek eredményeként a bőr feszesebbé válik, a ráncok kisimulnak, a bőr textúrája, volumene, sőt hidratáltsága is látványosan javul. A PRP-terápia kiválóan alkalmazható az arc fiatalítására, a szem alatti karikák csökkentésére, a nyak és dekoltázs kezelésére, az idősödő kézhát felfrissítésére, a rosacea, sőt a hajhullás kezelésére is. Következtében a szem alatti táskák, karikák úgy javulnak, hogy közben a természetes szemvonal nem változik. A hatás fokozatos, egyetlen kezelésnek reálisan két-három hónap múlva látjuk a végső eredményét. Az persze problémafüggő, kinek hány alkalom javasolt, de általában négyhetente egy beavatkozás elegendő körülbelül négy hónapon át, majd évente egy-két fenntartó kezelésre is jó, ha sor kerül.” A PRP-t akár már fiatal életkorban javallott elkezdeni, hiszen aki időben elkezd törődni magával, hosszú évekkel elnyújthatja fiatal éveit.

 

Toplistás módszer: Thread Lift

Az esztétikai sebészet 2002 óta alkalmazza a Thread Lift (FTC – Fine Thread Contour) technikát, amely ma már Magyarországon is elérhető. Ez az ún. vékony szálú kontúrozási technika az egyik legújabb módszer az arc, a toka, a nyak és a felkar megereszkedett bőrének feszesítésére. A biológiailag felszívódó és antimikrobális szálakkal történő eljárás rendkívül egyszerű, a gyógyulási idő rövid, az eredmény azonban akár két évig is megmarad. A módszer előnye, hogy a vonásokat nem változtatja meg, viszont szépen visszaadja az arc eredeti kontúrjait. Az eljárás stimulálja a kollagéntermelést, felgyorsítja a mikrokeringést, a regeneráló folyamatok pedig aktivizálódnak. „A beültetett szálak nem csupán támasztanak, hanem kollagénindukciós hatásuknál fogva olyan irányba feszítik a bőrt, amilyen irányba befűztük őket. Ezt a hatást hívjuk vektoriális kollagénindukciónak. Új kötőszövet képződik, amely azután is támasztja, feszesen tartja a bőrt, miután a szálak felszívódtak. A bőr hosszan, a kezelést követően másfél–két évig is feszes, fiatalos marad. A hatás fokozható a kezelések ismétlésével, idővel már kevesebb szál beültetésére van szükség. A beavatkozás érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítés mellett végezhető, fél–egy órát vesz igénybe. A hatás azonnal látható, azonban további fokozódás várható a kezelést követő hónapokban, a szálak beágyazódásával és új támasztó kötőszövet képződésével egy időben. A beültetett anyag azonos az évtizedek óta biztonsággal használt sebészi felszívódó varratokkal, amelyek teljes mértékben lebomlanak a szervezetben” – ismertette a bőrgyógyász részletesen a módszer előnyeit. Ez, a felszívódó szálakkal végzett thread lifting tulajdonképpen lunchtime (ebédidőben is elvégezhető) kezelésnek nevezhető, ugyanis az eljárás nagyon gyors, és a beavatkozás nem hagy csúnya nyomokat. „A kezelést követően persze a változás nem olyan átütő, mint sebészi arcfelvarrás esetén, viszont sokkal természetesebb” – fejtette ki a módszer előnyét a bőrgyógyász, aki úgy véli, hogy ez a 30–50-es korosztály számára a legideálisabb választás.

 Kozmetológiai forradalom  Új „fegyverek” a hiúság szolgálatában

Egyszerű és gyors megoldások: lézer, hámlasztások, mezoterápia és dermaroller

A fiatalítás terén új távlatokat nyitott a lézertechnológia. Ezzel a módszerrel többnyire textúrát és tónust javítanak. „Fiatalabb korosztály esetében a villanófényes fotorejuvenációs vagy nonablatív módszerszerek javasoltak, érettebb bőr esetén általában az ablatív frakcionált szén-dioxid-lézer felhasználásával dolgozunk” – ismertette dr. Csernus Krisztina.
A szakember elmondta, minden korosztálynak ajánlhatók a kémiai hámlasztások. Az eljárás a bőr felső rétegeinek eltávolításával kontrollált sebgyógyulást indítanak be, megújulást és könnyebb regenerálódást előidézve. Megkülönböztetünk felszínes, középmély és mélyhámlasztást.
„A kémiai hámlasztások olyan kezelések, amelyet ha valaki egyszer kipróbál, szinte biztos, hogy beleszeret. Minden páciensnek ajánljuk, aki szeretné megőrizni bőre egészségét, aki a finom ráncokon, pigmentfoltokon, hegeken szeretne javítani. Önmagában vagy egyéb kezelésekkel kombináltan használjuk. Nincs olyan korosztály, akinek ne lenne szüksége peelingre, fiatalkori aknéban és időskori napfénykárosodott bőrön egyaránt remek a hatása” – ajánlja a szakember.
Az elmúlt években egyre népszerűbb az ún. mezoterápia, amelynek során felületi tűszúrásokkal vagy mezoterápiás pisztollyal olyan problémaspecifikus hatóanyagokat visznek a bőr megfelelő rétegébe, amelyek oda semmilyen más módszerrel nem juttathatók be. „Általában többféle hatóanyagot tartalmazó ampullákat alkalmazunk, használunk többek között hialuronsavat, antioxidánsokat, mint például az organikus szilícium, növekedési faktorokat, aminosavakat, multivitaminokat, különböző növényi eredetű hatóanyagokat és bőrünk őssejtjeit stimuláló peptid- és citokinkomplexeket. Ezenkívül léteznek a bőrpigment- és a melanintermelést, valamint a faggyúmirigy-működést szabályozó hatóanyagokkal ellátott ampullák” – mesél a népszerű eljárásról a szakember.
A leggyakoribb alkalmazási terület az arc, a nyak, a dekoltázs bőrének fiatalítása, a kisebb szarkalábak finomítása, a dehidrációs ráncok kezelése, a kézhát fiatalítása, zsírbontás, narancsbőrkezelés, a hajhullás, a pigmentfoltok halványítása, valamint az aknés, pattanásos, heges felületek kezelése. Forradalmian új találmány a dermaroller. „A kezelés során a bőrfelületet egy sok száz tűs hengerrel járjuk végig, amely apró sebek százait ejti. Ezek a sebek a természetes öngyógyító képességet aktiválják, így a bőr rostállományának megújulását eredményezik" – mesélt az eljárásról a doktornő. – A dermaroller önmagában is rendkívül hatékony, de mivel a tűk által kis csatornák nyílnak, ezt kihasználva a kezelést mezoterápiás ampullák alkalmazásával kombináljuk. Az újonnan képződött kollagénrostoknak köszönhetően az arc üdébb, frissebb lesz, a ráncok csökkennek, a hegek javulnak.” A dermaroller leggyakoribb alkalmazási területe az arc, a nyak, a dekoltázs; hegek kezelése a test bármely részén; pigmentfoltok, striák halványítása.

 

Nem mindegy, mit kensz a bőrödre!

Ma már számos olyan krémet hoznak kiskereskedelmi forgalomba, amelyek Q10-koenzimet vagy retinolt tartalmaznak. Ezek valóban jó hatással lehetnek a bőrünkre, ám többnyire a drogériákban megvásárolható krémek csupán körülbelül egy százalék hatóanyagot tartalmaznak, ráadásul otthoni, tűszúrás nélküli használatukkor sokszor be sem jutnak a bőr mélyebb rétegeibe, így a ráncokat biztosan nem előzhetjük meg ezekkel. Előnyük azonban, hogy a bőrfelszínt kellemes tapintásúvá, ragyogóbbá, üdébbé varázsolják. 

 

Töltsük fel?! Botox és hialuronsav

Ha fiatal korunkban nem fordítunk kellő figyelmet bőrünk karbantartására, előfordulhat, hogy negyven év felett a ráncfeltöltés elengedhetetlenné válik. A két legismertebb és legközkedveltebb módszer erre a botox és a hialuronsav. Előbbi lényege, hogy a bőrbe juttatott botulinum toxin átmenetileg blokkolja az izommozgást. Kiváló megoldás a mimikai ráncok, szarkalábak eltüntetésére. „Tudni kell, hogy a botoxinjekció hatása nem azonnal, hanem körülbelül egy-két hét után jelentkezik, és hozzávetőlegesen kettő–négy hónapig tart, majd az izmok mozgása visszaáll eredeti állapotába, amikor is az eljárás ismételhető” – magyarázza a szakember.

„A hialuronsav a kötőszövet természetes összetevője. Koncentrációja az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken: a bőr rugalmatlanná, tónustalanná válik, felgyorsul a ráncképződés. A kontúrjavításra és volumenpótlásra alkalmas hialuronsavas ráncfeltöltés nagyon látványos eredménnyel jár, azt azonban – akárcsak a botox esetében – tudni kell, nem végleges megoldás, fél-, egyévente ismételni kell – mondta el dr. Csernus Krisztina. – A hialuronsavas töltőanyagokat a szervezet teljes mértékben képes lebontani, maradéktalanul felszívódnak. Az eljárás során biológiai fermentációval előállított – tehát nem állati eredetű – anyagokat használunk, így előzetes allergiavizsgálatra nincs szükség. Azt azonban tudni kell, hogy leginkább akkor alkalmazzuk, ha valaki azonnali megoldást szeretne: kitöltjük a ráncot, megemeljük a megereszkedett bőrt, és a páciens 5–10 évvel fiatalabban távozik még aznap a rendelőből. A hialuronsavas töltőanyagot nagyon gyakran alkalmazzuk a nasolabialis (az orr mellett függőlegesen húzódó) redő eltüntetésére, ez sokunknál talán az elsőként jelentkező és legzavaróbb ráncaink egyike. De ki lehet tölteni az ún. Marionett-ráncot is, amely az ajakzugokban keletkezik. Alkalmas a szemöldök közötti és az ún. ajak fölötti cigerettaráncok kezelésére is, valamint a szem alatti árkok is halványíthatók. Ez a módszer a bizonyítéka annak, hogy a megereszkedett bőrt meg lehet emelni sebészkéz nélkül is.”
Mellékhatásként felléphet bevérzés is az injekció beadása helyén, de néhány nap, maximum két hét alatt elmúlik. „Azt azonban tudni kell, hogy önmagában a botox és a hialuronsav nem fiatalít, kellenek mellé a már említett, egyéb kezelések”– összegzi a doktornő.

Losonci Edina

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Emeljük ki vagy rejtsük el!Bármilyen is az arcunk, biztosan vannak rajta olyan részek, amelyekre büszkék vagyunk – és olyanok is, amelyekre kevésbé. Jó, ha tudjuk, hogy okos sminkeléssel könnyedén kiemelhetjük az előnyös területeket, és elrejthetjük, amire nem szeretnénk felhívni a figyelmet.
A titokzatos kórMindenkire hatással van, és egy a négyhez a megbetegedés esélye.
BeteljesületlenülForró éjszakák, vad vagy éppen finom érintések, halk sóhajok, fojtott kiáltás. Orgazmus. Majd lassul a szapora lélegzetvétel, és könnyedséggel vegyes boldogság lesz úrrá rajtunk. Vagy mégsem? 
Az élettartam megjósolható és növelhetőTesttartásból a várható életkor is meghatározható, ha pedig belső óránkat rosszul állítjuk be, akár 10 évvel is kevesebbet élhetünk.  
Vegye komolyan az izomgyengeséget!Zsibbadás, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás, kerülgeti? Vegye komolyan a tüneteket, mert van esélye, hogy krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiában (CIDP) szenved, ami ritka, idült betegség, amely a perifériás idegrendszert érinti. Nagyon fontos, hogy időben felismerjék, mert kezelés nélkül a betegek végül tolószékbe kényszerülnek, és a károsodás visszafordíthatatlan.
Kozmetológiai forradalom Új „fegyverek” a hiúság szolgálatábanAz esztétikai bőrgyógyászat hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedben. A korábbi, hosszú felépülési idővel járó beavatkozásokat az egyszerűbb, természetesebb és hatékonyabb módszerek váltották fel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/