Mandula

Ha diétázunk, fogyni szeretnénk, sokszor csak rejtett zsiradékként gondolunk a különféle olajos magvakra, és száműzzük az étrendünkből, pedig ezek az apró finomságok felbecsülhetetlen értéket jelentenek szervezetünk számára. A napraforgómag, a törökmogyoró, a tökmag, a mandula, vagy akár a szezámmag nagyon egészséges, nem véletlen, hogy az olajos magvakból hidegen sajtolt zsírok (mint a mogyoróolaj, szezámolaj vagy a tökmagolaj) esszenciális zsírsavakban gazdagok, és ajánlott a fogyasztásuk.

 Mandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert, az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe pedig a gyógyszergyártás és az olajkészítés.

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik, és már kb. hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra. A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz is jut a szervezetünk. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.

Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatással van a véredényekre és az idegrendszerre.

A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztásával számtalan betegséget megelőzhetünk, vagy csökkenthetjük azok kialakulásának a veszélyét- A mandula szabályozza a koleszterinszintet, mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését, így a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja, valamint erősíti a csontokat, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, de akár a fogfájás is orvosolható vele. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A mandulából készült krémet vagy olajat a szépségápolásban is használják, ugyanis tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital, hiszen kiváló fehérjepótló.

Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót is, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz vagy húsos ételekhez. Sőt, a paleolit táplálkozás hívei búzaliszt helyett gyakran mandulaliszttel készítenek el különféle süteményeket, kenyereket is. 

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

A hatodik ízÉdes, sós, savanyú, keserű – ezeket az ízeket már ismerjük. Bár néhány éve már definiálták az ötödik ízt, mi most a hatodikat próbáljuk „elcsípni”.  
A - Z-ig Bőrbarát ételekRendhagyó ábécénk sorra veszi azon élelmiszereket, amelyek nemcsak egészségesek és finomak, hanem kívülről és belülről is támogatják a bőr folyamatos megújulását. 
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.
Kiránduljunk okosan!Egy friss felmérés szerint évente egymillió ember keresi fel hazánk védett természeti területeit, ami nem is meglepő, hiszen tíz nemzeti park, kilenc natúrpark, harminchat tájvédelmi körzet, százötvenkét természetvédelmi terület és másfélezernél is több védett természeti terület található az országban, amelyek közül több a Világörökségi listára is felkerült.
A szépség ára - Mit várhatunk a biokozmetikumoktól?Egyre több kozmetikumra kerül rá a „természetes”, „natúr”, esetleg a „bio” jelző – még akkor is, ha az adott termék összetevői inkább a laboratóriumok világából származnak. De akkor honnan tudhatjuk, hogy amit megveszünk, az valóban természetes összetevőket tartalmaz-e? És mit várhatunk, ha áttérünk ezek használatára?
Ráncfelvarrás szike nélkülGörbe hétvége Ibizán. All inclusive heverészés a Vörös-tengernél. Teljesítménytúra a Kárpátok bércein. Csatangolás Isztambul sikátoraiban. Összeállításunkban – vérmérsékletéhez mérten – mindenki megtalálja az éveket visszapörgető nagy utazást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/