Mandula

Ha diétázunk, fogyni szeretnénk, sokszor csak rejtett zsiradékként gondolunk a különféle olajos magvakra, és száműzzük az étrendünkből, pedig ezek az apró finomságok felbecsülhetetlen értéket jelentenek szervezetünk számára. A napraforgómag, a törökmogyoró, a tökmag, a mandula, vagy akár a szezámmag nagyon egészséges, nem véletlen, hogy az olajos magvakból hidegen sajtolt zsírok (mint a mogyoróolaj, szezámolaj vagy a tökmagolaj) esszenciális zsírsavakban gazdagok, és ajánlott a fogyasztásuk.

 Mandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert, az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe pedig a gyógyszergyártás és az olajkészítés.

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik, és már kb. hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra. A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz is jut a szervezetünk. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.

Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatással van a véredényekre és az idegrendszerre.

A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztásával számtalan betegséget megelőzhetünk, vagy csökkenthetjük azok kialakulásának a veszélyét- A mandula szabályozza a koleszterinszintet, mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését, így a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja, valamint erősíti a csontokat, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, de akár a fogfájás is orvosolható vele. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A mandulából készült krémet vagy olajat a szépségápolásban is használják, ugyanis tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital, hiszen kiváló fehérjepótló.

Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót is, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz vagy húsos ételekhez. Sőt, a paleolit táplálkozás hívei búzaliszt helyett gyakran mandulaliszttel készítenek el különféle süteményeket, kenyereket is. 

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/