Diétamustra

Régi fogyókúrák új köntösben. Összegyűjtöttük azokat a diétákat, amelyek alapelvei nem új keletűek ugyan, de hatásosságuk miatt újra és újra terítékre kerülnek.

 

Vércsoportdiéta – AB0-táplálkozás

Az AB0-diéta szerint vércsoportunk meghatározhatja, milyen ételek illenek hozzánk. Ezt az információt fogyókúrák idején különösen fontos figyelembe venni annak érdekében, hogy olyan ételcsoportokból állítsuk össze étkeinket, amelyek harmóniában vannak a szervezetünkkel.

A vércsoportdiéta két amerikai orvos és természetgyógyász, James D’Adamo és a fia, Peter D’Adamo nevéhez fűződik. Lényege, hogy ha a vércsoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb lesz a tápanyagfelhasználásunk, javul a közérzetünk és könnyebben elkerülhetünk bizonyos betegségeket. Peter D’Adamo szerint tehát a vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó vagy éppen rossz hatással vannak a szervezetünkre. A vércsoportdiéta ennek értelmében elsősorban egészséges étrendet jelent, de mivel a javuló tápanyagfelhasználás és -hasznosulás a szervezet kiegyensúlyozott állapotát eredményezi, kitűnő fogyókúrás módszer is egyben.

Vércsoportdiéta esetén fontos úgy összeállítani étrendünket, hogy a kerülendő élelmiszerek még véletlenül se kerüljenek a tányérra!

 

 

Vércsoport

 

 

Kerülendő élelmiszer

 

 

 

0

 

  A húsfélék közül: liba, kacsa és mindenféle füstölt

  A halak és a tenger gyümölcsei közül: füstölt lazac, tintahal, ecetes hering,   kaviár

  Mindennemű tehéntej és tejtermék

  A gabonából készült étkek közül: a búzából készítettek

  A kukoricaféleségek (pl. corn flakes)

  A zöldségek közül: padlizsán, avokádó, gombák, káposzta, karfiol

  A gyümölcsök közül: eper, szeder, narancs, mandarin, sárgadinnye

  A fűszerek közül: fehér- és feketebors, szerecsendió, vanília, fahéj,    borecet

  Kávé és alkoholfélék – egy kevés bor megengedett

 

 

 

 

A

 

 

  A húsfélék minden formában!

  A folyók és a tenger állatai közül a legtöbb: harcsa, csuka, hering,  angolna, füstölt lazac,   tintahal, nyelvhal és az összes héjas    tengergyümölcse

  A tejtermékek (kivéve kecsketej és kecskesajtok)

  Krumpli és csicsóka

  Csicseriborsó és vörös bab

  A gabonafélék közül: durumliszt, teljes kiőrlésű lisztfélék, búzapehely, búzacsíra,      búzakorpa

  A zöldségek közül: kínai kel, padlizsán, csiperkegomba, káposzták, paprikafélék

  A gyümölcsök közül: sárgadinnye, rebarbara, mangó, mandarin

  Az olívaolaj kivételével az összes olaj

  Kesudió és pisztácia

  A fűszerek közül: bors, kapribogyó, borecet

 

 

 

 

B

 

  A húsfélék közül: liba, kacsa, csirke, tyúk, sertés

  A folyók és a tenger állatai közül: angolna, osztriga, hering, kagylók, füstölt lazac,    tintahal

  A tejtermékek közül: penészes sajtok, ömlesztett sajtok, tejjel készített fagylalt

  A gabonafélék közül: kukoricaliszt, hajdina

  A zöldségek közül: kukorica, tök, avokádó, retek, paradicsom

  A gyümölcsök közül: gránátalma, rebarbara

  Kukorica-, repce- és szezámolaj

  Minden mag és dió

  A fűszerek közül: bors, fahéj

  A gyógynövények közül: komló, martilapu, hársfavirág, ökörfarkkóró

 

 

 

 

AB

 

  A húsfélék közül: baromfi, borjút, marha, sertés, szarvas, őz

  A tenger gyümölcsei közül: héjasok, füstölt lazac

  A tejtermékek közül: brie, camembert, penészes típusúak, zsíros tej, parmezán

  A hüvelyesek

  A gabonafélék közül: kukorica

  A gyümölcsök közül: banán, narancs, mangó, gránátalma

  A zöldségek közül: olajbogyó, retek

  Az olajak közül: sáfrány-, szezám- és kukoricaolaj

  A magvak közül: tökmag, mogyoró

  A fűszerek közül: bors, borecet, kapribogyó

  Mindenféle égetett szesz

  A gyógynövények közül: szennalevél, fekete teák

 

 

 

Atkins-diéta – Szénhidrátmegvonás

A magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrendre összpontosító Atkins-diéta hamar látványos fogyáshoz vezet. Ellenzői szerint a túl sok állati fehérje fogyasztása a szervezet elsavasodását erősíti, az elsavasodott szervezet pedig úgy védi a szerveket, hogy zsírt von köréjük, tehát a kilók visszajönnek. Ráadásul az elsavasodás számtalan betegség forrása lehet (köztük érrendszeri problémák, cukorbetegség, köszvény). A módszer arra a tényre épül, hogy a szénhidrátok hizlalnak leginkább. A szénhidrátmentes diétát évtized óta alkalmazzák az emberek, dr. Robert Atkins pedig 1960-ban alkotta meg módszerét, amivel kórosan elhízott embereket fogyasztott le.

 

Atkins-szabályok

Fontos a magas fehérje- és rostfogyasztás, a kiadós vitamin- és ásványianyag-bevitel.

Kevés finomított szénhidrát fogyasztása (pl. fehér cukor, fehér liszt) ajánlott.

A diéta alatt mindvégig tilos gyümölcsöt, kenyeret, főtt tésztát, gabonát, keményítőtartalmú zöldséget, margarint, olajos magvakat és csonthéjasokat enni.

Fogyasztható viszont mindenféle hal, tengergyümölcse, szárnyas, vörös hús, tojás, zsíros sajtok, olajok, zsírok, vaj és néhány zöldség, de csupán kis mennyiségben. A tejtermékek közül csak sajt, tejföl és vaj fogyasztható.

 

1. Bevezetési szakasz

Néhány hét, amikor a fogyás látványosan megindul. Ezt úgy érjük el, hogy napi 20 g szénhidrátot fogyaszthatunk, emellett bőséges lehet a zsír- és a fehérjebevitel. A fogyás mértéke heti 2-2,5 kiló.

2. A folyamatos fogyás szakasza

Növeljük hetente 5 g-mal a napi szénhidrátmennyiséget, amit elsősorban zöldségek és bogyós gyümölcsök fogyasztásával vigyünk be a szervezetbe. A fogyás mértéke ebben a szakaszban körülbelül heti másfél kiló. Ezt a szakaszt addig folytassuk, amíg már csak 3-5 kiló választ el az ideális súlyunktól.

3. Az előkészítő megelőzés szakasza

A napi szénhidrátmennyiséget heti 10 g-mal növelhetjük. Törekedjünk rá, hogy elsősorban alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasszunk. Ez a szakasz addig tart, amíg a súlyleadás megáll.

4. A tartós megőrzés szakasza

Annak érdekében, hogy megőrizzük a kívánt súlyt, naponta csupán70-120 g szénhidrátot fogyaszthatunk.

 Diétamustra

Testkontroll – Fehérje-szénhidrát szétválasztás

Létezik egy olyan életmód, amelynek „mellékhatásaként” beáll az ideális testsúlyunk – a neve Testkontroll. A módszer alkalmazása nem igényel kalóriaszámlálást és azt sem követeli meg, hogy lemondjunk kedvenc finomságainkról. Épp csak abban vannak kikötések, hogy mit, mivel és mikor ehetünk. A módszer megalkotója Harvey Diamond, azt mondja: ahhoz, hogy sikeresen lefogyjunk és meg is tudjuk tartani a súlyunkat, abba kell hagynunk a fogyókúrát, hiszen ez a tudat csak sokkolja az embert, és ezáltal blokkolja a helyes folyamatot. Ahhoz, hogy a Testkontrollal sikert érjünk el, tartós életmódváltásra van szükség, hiszen nem csupán néhány hetes diétáról van szó.

A módszer lényege a helyes ételtársítás, az ételek megfelelő kombinációja úgy, hogy azok összhangban legyenek a szervezetünk természetes emésztési folyamatával.

 

Alapszabályok

Fogyasszunk sok magas víztartalmú ételt, hiszen a szervezetünk víztartalma is magas, tehát ezzel máris megteremtjük az összhang alapját. Mivel kizárólag a zöldségek és a gyümölcsök rendelkeznek magas víztartalommal, ezeket olyan arányban kell fogyasztani, mint amennyi a szervezetünk víztartalma: tehát napi táplálékunknak 70%-a legyen zöldség és gyümölcs. Ezzel elősegítjük a test méregtelenítési folyamatát, aminek következtében gyorsabbá válik a zsírégetés.

Többféle táplálékbevitel esetén azok emésztése nagyon sok energiát igényel a szervezettől. Ez önmagában nem baj, viszont a fogyás szempontjából hátráltató tényező, mivel nem marad elég energia a méregtelenítésre. A fehérje emésztéséhez savas, a szénhidrát emésztéséhez pedig lúgos közeg szükséges. A savas és lúgos oldat semlegesíti egymást, aminek következtében egyik sem tudja optimálisan ellátni feladatát. Ezért egyidejűleg ne fogyasszunk szénhidrátot és fehérjét, vagyis ne együnk például húsos tésztát. Viszont ehetünk fehérjét vagy szénhidrátot, zöldséggel kombinálva.

A gyümölcsök emésztés nagyon gyors (20-30 perc), és nem vesz el sok energiát a szervezettől, ezért tudnak hatékonyan méregteleníteni. De csak akkor, ha semmilyen táplálék nem állja útjukat a gyomorban. Ezért gyümölcsöt kizárólag éhgyomorra fogyasszunk és délig csak gyümölcsöt együnk.

 

Az étkezéssel kapcsolatos ciklusok:

4:00 – 12:00 óráig: kiválasztás, méregtelenítés (csak gyümölcsöt együnk)

12:00 – 20:00: táplálékfelvétel (ekkor együnk főételeket)

20:00 – 4:00: felhasználás (ne fogyasszunk semmit)

  

Paleolit – STOP gabonafélék és tejtermékek!

Rohamosan nő a Paleolit táplálkozási mód hódolóinak száma, amely alapvetően őseink szokásaira épül. Az irányzat legfőbb elve: kiiktatni az étrendünkből az olyan „civilizációs élelmeket”, mint a tejtermékek és a gabonafélék. Mindez idővel az ideális súly elérését eredményezi.

A Paleolit táplálkozási trend kialakulása egyértelműenSzendi Gábor pszichológus, tudománykritikus nevéhez kötődik, aki hosszú évek kutatómunkájának alapján részletesen kidolgozott egy több mint tízezer éves alapokon nyugvó életmódot, ami őseink táplálkozási szokásból indul ki. Kutatásokból kiderült, hogy a földművelés és az állattartás meghonosodásáig, azaz 10-15 ezer évvel ezelőttig az ember nem fogyasztott gabonaféléket, illetve tejtermékeket, ami a természeti népek étrendjéből mai is hiányzik. Az ő táplálékuknak ugyanis 60-70 százaléka állati fehérjéből és zsírból, 30-40 százaléka pedig zöldségekből és gyümölcsökből áll. Emésztő- és enzimrendszerünk a mai napig nem alkalmazkodott a korábban ismeretlen gabonafélékhez (ami a legtöbbünknél fokozott szénhidrátterhelést idéz elő, s ennek elhízással, cukorbetegséggel kapcsolatos következményei lehetnek) és tejtermékekhez (amelyek az ember számára emészthetetlen fehérjéket tartalmaznak).

 

Főbb paleo irányelvek

Csökkenteni kell a cukor, a gabonafélék, a kenyér, a hüvelyesek, a tej és tejtermékek mennyiségét.

Növelni kell a zöldség, a gyümölcs, a sovány húsfélék és a magok fogyasztását.

Kerüljünk a burgonyát, a kukoricát és a nagy szénhidráttartalmú élelmiszereket (pl. a hajdinát is).

Tojást ehetünk és a zsíroktól sem kell félni.

 

Helyettesítő kisokos

Tehéntej helyett szójatej vagy rizstej.

Tejföl helyett zabtejszín.

Lágy sajtok helyett kemények.

Kristálycukor helyett stevia vagy nyírfacukor.

Margarin helyett például minimális kókuszzsír.

Lisztek helyett minimális mennyiségű zabkorpa, zabliszt vagy rizsliszt.

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Testkezelés a jövőből - Vadonatúj zsírbontó technikákA kozmetikai gépek testformáló hatékonysága nem vitatott. Már csak az a kérdés, hogyan válasszunk az ufóra vagy éppen tappancsos polipra hasonlító gépek közül. Ebben segítünk összeállításunkkal. 
Gazdi süti a kutyasütitKevesen kezdjük bevásárlásunkat az üzletek állateledeles polcainál. Találomra válogatunk a zacskók és konzervek között, pedig ezt is sokkal tudatosabban kellene!
Modern társkereső - Romantikával és kalandokkal fűszerezveA mai nők és férfiak egyik legnagyobb problémája a párkeresés. Hogy megkönnyítsük az egyedülállók helyzetét, górcső alá vettük az egyes társkeresési csatornákat, és feltérképeztük a legújabb lehetőségeket. 
A szépség ára - Mit várhatunk a biokozmetikumoktól?Egyre több kozmetikumra kerül rá a „természetes”, „natúr”, esetleg a „bio” jelző – még akkor is, ha az adott termék összetevői inkább a laboratóriumok világából származnak. De akkor honnan tudhatjuk, hogy amit megveszünk, az valóban természetes összetevőket tartalmaz-e? És mit várhatunk, ha áttérünk ezek használatára?
Ráktörténelem az ókortól napjainkigMár a fáraók korában is ismerték az emlőrákot, ám a jó- és rosszindulatú megkülönböztetést csak az i. e. 4. század körül jegyezték le. 
Hamuból gyémánt - Igaz történetekKét nő – akik rendületlenül hittek abban, hogy hamarosan jobbra fordul a sorsuk, és akaraterejüknek köszönhetően újjászülettek életük egyik legnagyobb válságát követően. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/