A - Z-ig Bőrbarát ételek

Rendhagyó ábécénk sorra veszi azon élelmiszereket, amelyek nemcsak egészségesek és finomak, hanem kívülről és belülről is támogatják a bőr folyamatos megújulását. 

 

Alma

Egyik legnépszerűbb gyümölcsünk fertőtlenítő hatásáról alig esik szó, pedig a népi gyógyászat szerint napi egy alma elfogyasztásával megvédjük bőrünket a baktériumok és a fertőzések ellen. A Több mint TestŐr műsorának hatóanyag-kutatója, Varga Gábor azt mondja, hogy ez az a gyümölcs, amelyet gyógyszernek is nyilváníthatnának. Az almasavról érdemes megjegyezni, hogy természetes fényt ad az arcnak, és hámlasztó hatása is van.

 Bőrbarát ételek

Avokádó

Ez a Közép-Amerikában honos növény évezredek óta kedvelt tápláléka az emberiségnek. Többszörösen telítetlen zsírsavak találhatók benne, amelyek védik a sejteket, és a bőr ráncosodását is megakadályozzák.

 

Áfonya

A fekete áfonya a kollagén helyreállításában rendelkezik kiemelkedő tulajdonságokkal. A benne található flavonok növelik a sejtek élettartamát, amely abban is megnyilvánul, hogy fiatalabbnak tűnik a bőr. 

 

Brokkoli

Vitaminban és antioxidánsban rendkívül gazdag zöldségféle. A benne található A-vitamin arcfelületünk védekezőképességét növeli, például a pattanások gyógyulását segíti elő, míg a C-vitamin rugalmassá teszi a hámréteget. Fogyasztásával növelhetjük a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet is.

 

Búzacsíra

A pikkelyes és száraz bőr fájdalmassá válhat, de tipikusan B6-vitamin-hiányra utaló jel még az ajakgyulladás és -berepedezés. A legegyszerűbb módon búzacsíra fogyasztásával juthatunk hozzá.

 

Citrom

Citrusfélék fogyasztásával hamarabb kiürülnek a szervezetből a káros salakanyagok. Pár csepp citrom egy kanál mézzel és joghurttal vékonyan az arcra kenve nem csak tisztító hatású – feszesebbé teszi a hámréteget is. A citrusfélék szárított héja remek bőrradír. 

 

Dió

Kiváló E-vitamin-forrás, amely nemcsak gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, hanem arról is, hogy képes védelmet nyújtani a napsugarak által okozott károsodás ellen.

 

Eper

Számos kozmetikum alkotóeleme az eper, amely arcpakolásként közvetlenül hat és kisimítja a ráncokat. Hatóanyagai révén pedig erősíti a bőr kötőszöveteit.

 

Édesburgonya

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, melynek hatására a ráncok simulnak. Kutatások bizonyítják, hogy napi 4 mg C-vitamin három év után 11 százalékkal csökkentette a ráncok megjelenésének valószínűségét.

 

Fokhagyma

Természetes antibiotikum, amely segít megszabadulni a felmalmozódott szabad gyököktől. Ezekről jól tudjuk, hogy a számlájukra írható a bőr öregedése. Bár sajátos illata van, antibakteriális hatásának köszönhetően természetes módon fertőtlenít.

 

Gomba

Az egyik legjobb szelénforrásunk, aki nem kedveli, fogyasszon helyette brazil diót vagy garnélarákot. A lényeg, hogy rendszeresen kerüljön az asztalra, ugyanis segíthet megóvni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

 

Hagyma

A hagymafélék erős gyulladáscsökkentő és tisztító hatása közismert. Ezért gyakran tesznek lereszelt vöröshagymát pattanásos arcbőrre, amely nemcsak fertőtlenít, a hegeket is halványítja.

 

Író

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó, savanyú folyadék, amely gyorsan regenerálja a napozástól kiszáradt, hámló bőrt.

 Bőrbarát ételek

Joghurt

A B2-vitamin-hiány egyértelmű jele lehet a hámlás, a szájzugberepedés, esetleg faggyúmirigy-gyulladás. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, mindenképpen növeljük natúrjoghurt-fogyasztásunkat.

 

Kantalup dinnye

Egyre keresettebb gyümölcs, amióta bebizonyosodott róla, hogy likopintartalma megakadályozza a mélyebb rétegekben lévő kollagén károsodását.

 

Lazac

A legtöbb tengeri halhoz hasonlóan Omega–3-zsírsavban gazdag táplálék, amely a száraz bőr regenerációját segíti elő, de gyulladáscsökkentő hatása miatt is ajánlott a fogyasztása, és azért is, mert így nagyobb eséllyel mondhatunk búcsút a pattanásoknak.

 

Lenmagolaj

Az esszenciális zsírsavak összetevői erősítik a sejtmembránokat, így nedvességgel látják el a hámréteget.

 

Mandula

Leginkább magas E-vitamin-tartalma révén véd a napfénytől, ezáltal megakadályozza az idő előtti öregedését is.

 

Mangold

Magas cinktartalma révén segít megszabadulni a károsodott kollagéntől és eltüntetni a bőr pöttyeit az aknéra hajlamosoknál. Ha hiányzik szervezetünkből, a sebgyógyulás folyamata is lelassulhat.

 Bőrbarát ételek

Málna

A piros bogyós gyümölcsökben található vegyületek lassítják az öregedési folyamatokat. Ezen kívül magas C-vitamin-tartalmuk a rugalmasságot segítik elő, fogyasztásukkal elkerülhető a bőr elszarusodása és berepedezése.

 

Méz

Az otthoni szépségpatika alapvető kelléke. Természetes fertőtlenítőszer, összetevőinek köszönhetően megtartja a nedvességet, megakadályozza a kiszáradást.

 

Mogyoróolaj

Ez a növényi olaj cinket tartalmaz, amelyről már bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van a gyulladt bőr regenerációjában, valamint az aknéval küszködőknek segít megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

 

Narancs

A citrusfélék fogyasztásával a bőr faggyútermelését is szabályozhatjuk. A narancs levét összekeverhetjük zabkorpával, máris kész a frissítő arcpakolás.

 

Olívaolaj

Száraz testfelületre az esszenciális zsírsav a legjobb orvosság. Napi egy evőkanál olívaolaj – kívülről vagy belülről egyaránt – hidratál és gátolja az öregedését.

 

Paprika

Egyik legjobb C-vitamin-forrásunk, amely a szabad gyökök mellett a kollagén és az elasztin roncsolódásától is véd. Ha rendszeresen fogyasztunk magas C-vitamin-tartalmú ételeket, azzal a napsugárzás káros hatásai ellen is védelmet szerzünk.

 

Paradicsom

Népies nevén a paradicska gyümölcssavainak köszönhetően hámlasztólag hat. Fertőtlenítő képességét nyersen, felkarikázott állapotban, pakolás formájában fejti ki. Főtt formában a benne található likopin véd a ráncok kialakulásától és a leégéstől. A legújabb kutatások szerint a paradicsom fogyasztásával a bőrrák kialakulásának esélye is csökkenthető.

 

Retek

A reteklé elsősorban a vérnyomásra, az ízületi gyulladásokra és a reumára hat jótékonyan, azonban kevesen tudják, hogy például a fekete retek gyógyítja a bőrbetegségeket is. A népi mondás ezt tartja róla: „Reggel méreg, délben étek, este orvosság.”

 Bőrbarát ételek

Sárgarépa

Egyik legkedveltebb leveszöldségünk kiváló A-vitamin-forrás, viszont keveset fogyasztunk belőle nyersen, holott a benne található fontos összetevőkhöz teljes mértékben így juthatunk hozzá. Az A-vitamin a mélyebb rétegeket hidratálja, feszessé és puhává teszi.

 

Spenót

Vasban és antioxidánsban gazdag táplálék. Cinktartalma miatt is becsüljük meg, ugyanis utóbbi anyag a pattanások elmulasztásában lehet segítségünkre. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású növény.

 

Szója

Bőrre gyakorolt pozitív hatása régóta ismert. E-vitamin-tartalma elősegíti az új sejtek növekedését. Ösztrogéntartalmának köszönhetően finommá és selymessé válik a bőr, sőt a pattanások hatékony ellenszerének is tartják.

 

Tonhal

Egyik legjobb Q10-koenzim-forrásunk. Miért vinnénk be ezt az anyagot kapszula formájában, ha egy könnyed vacsorával is fedezhető a napi szükséglet!

 

Uborka

Az uborkapakolás bőrfrissítő és arctisztító hatása évszázadok óta közismert. Nemcsak napégette sérülések kezelésére használható, hanem a száraz és zsíros bőrt is rendbe hozza. A megkeményedett hámréteget fellazítja, nyugtatja, hidratálja és gátolja a pórusok eltömődését. 

 

Víz

A naponta ajánlott 2-3 liter mennyiségre nem csupán a szervezetünknek van szüksége. A víz segít a bőr újjászületésében, hatására a felső hámréteg és a ráncok kisimulnak, eltűnik a fakó, hamuszürke szín is. 

 

Zabpehely

A zab magas rosttartalmának köszönhetően eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, B-vitamin-tartalma serkenti az új sejtek növekedését.

 

Zöld tea

Fogyasztásával az egyik legkellemesebb módon szabadulhatunk meg a szabad gyököktől, amelyek a szervezetben felhalmozódva a bőr színét és rugalmasságát is negatívan befolyásolják. Gyulladáscsökkentő hatású, segíti elkerülni a leégést, és fontos szerepe van a regenerálódásban.

Aschenbrenner Sándor

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka
Fogyni a megújulásértA vérünk 3 hónap alatt cserélődik ki teljesen, a bőrsejtek 28 nap alatt, míg a tüdősejtek 70 nap alatt újulnak meg. A helyes, jó minőségű táplálkozással, diétával megfelelő táptalajt tudunk biztosítani sejtjeinknek és testünknek a megújuláshoz.
Allergia régen és maAz allergia nem civilizációs betegség. Már az ókorban is feljegyeztek olyan eseteket, amikor uralkodók virágportól kaptak köhögési rohamot.
ImmuntesztSokan nem is tudják, hogy mi állhat a gyakori betegségeik mögött. Ma Magyarországon negyvenezer primer immunhiányos beteg élhet úgy, sokan nem is tudnak betegségükről. Krónikus fáradság, hasmenés, visszatérő fülfolyás vagy bakteriális arcüreggyulladás – ezeket a betegségeket nem vesszük komolyan, egyszeri problémaként kezeljük.
Ráktörténelem az ókortól napjainkigMár a fáraók korában is ismerték az emlőrákot, ám a jó- és rosszindulatú megkülönböztetést csak az i. e. 4. század körül jegyezték le. 
TúlSúlyos lélek A legkönnyebb azt mondani egy kövér embernek, hogy egyen kevesebbet, és mozogjon többet. Az elhízott emberek 85–90 százaléka esetében rossz környezeti minták és szokások, valamint kommunikációs és önérvényesítési problémák állnak a túlsúly hátterében!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/