Az öt elemen alapuló táplálkozás

Gyógyító menü fából, fűből, tűzből...Ha nem az ételek kalóriájára, hanem energiájára figyelünk, változatosan étkezhetünk – és súlyunk sem lesz az ellenségünk. Ahogy a világegyetemet, úgy szervezetünket is az öt alapelem alkotja, irányítja. Amikor a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz elem egyensúlyban van, testileg és lelkileg is egészségesek vagyunk. Ennek elérésében segít az öt elem tana szerinti táplálkozás.

 Az öt elemen alapuló táplálkozás

A nyugati táplálkozástudomány alapkérdése, milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek az életműködés egészséges fenntartásához. Ezzel szemben a hagyományos kínai gyógyászat az alapján osztályozza a táplálékokat, hogy azok miként őrzik és újítják meg az energiákat. Úgy vélik, a táplálék csak akkor fejti ki igazán a hatását, ha szervezet készen áll annak befogadására és hasznosítására, ezért a javasolt ételeket az egyén általános állapotából és pillanatnyi erőviszonyaiból állapítják meg. A kínaiak hiszik, hogy az élet mindig egyensúlyra törekszik, ezért ez az elsődleges szempont a táplálkozásnál is. Ebben segít az öt elemen alapuló étrend.

 

Minden összefügg mindennel 

Tarnai Ernő természetgyógyász szerint legyen szó gyógyászatról vagy táplálkozásról, a kínaiak szerint a kiegyensúlyozottság és a kölcsönhatás a legfontosabb iránymutató. Az öt elem is állandó kapcsolatban áll egymással. A fa táplálja a tűz elemet, az a földet, amely pedig a fémet, végezetül pedig jön a víz. Ha bármelyiknek energiahiánya támad, nem tud megfelelően működni, és erre a többi elem is reagál. Minden élelmiszer valamelyik elemhez tartozik, méghozzá az íze alapján, a cél pedig, hogy minden elem biztosítsa a szükséges energiamennyiséget. A legegyszerűbb megközelítésben tehát akkor táplálkozunk helyesen, ha mindegyikből ugyanannyit fogyasztunk. Egy teljesen egészséges embernek arra kell figyelnie, hogy minden elemhez tartozó étel kerüljön a lábosába, és a megfelelő sorrendben, hogy az energiakör teljes legyen. A külön-külön fogyasztott ételek is a harmónia felbomlásához vezetnek. Mindig annak az elemnek lesz a legerősebb hatása, amely utoljára kerül bele az edénybe, ezért arra is figyeljünk, mit szeretnénk erősíteni szervezetünkben. Főzésnél tehát a megfelelő sorrend: tűz – föld – fém – víz – fa. Minden elemhez tetszőleges mennyiségű hozzávalót adhatunk, de az adagok egyezzenek. Az öt elemen alapuló táplálkozásnál fontos szempont, hogy csak a főzés végén szabad sózni az ételeket. Ennek egyik oka, hogy hevítés közben a só nátriumra és kloridra bomlik, ezért az ízt nem érezzük sósnak, és sokkal többet használunk, mint kellene.

 

Az elemekhez tartozó ízek 

Fa – savanyú

Tűz – keserű

Föld – édes

Fém – csípős

Víz – sós

  

A szervezetünk jelez

A kínai felfogás szerint minden egyes élelmiszer egy bizonyos szervet lát el energiával, ezekhez pedig érzések kapcsolódnak. Például ha valaki ingerlékenységre panaszkodik egy kínai orvosnak, ő a máj feszültségtelenítését fogja javasolni, kóros szomorúság esetén pedig a tüdőre fog összpontosítani. Épp ezért, ha tudni szeretnénk, mely elemből van hiány vagy túlzottság a szervezetünkben, nemcsak a fizikai tünetekre, hanem a hangulatunkra is oda kell figyelnünk. Akire jellemző a düh vagy a hallászavar, a magas vérnyomás, a migrén, vagy petefészekcisztával küzd, biztos lehet benne, hogy a fa elem zavarában szenved. A tüzet kell egyensúlyba hozniuk azoknak, akik szívpanaszokkal küzdenek, akik nem alszanak jól, a depresszióra hajlamosaknál, vagy akiknél gyakori az orrvérzés. Minden gyomorpanasz, a cukorbetegség, az aranyér a föld elem zavarára hívja fel a figyelmet. A fém elemhez tartozó ételekre kell odafigyelnie annak, aki asztmával, immunbetegséggel vagy tüdőproblémákkal küzd. A víz zavarára utal a csontritkulás, a fóbiák, a fog- és a szexuális problémák is.

 

A külső és belső klíma

A bennünket körülvevő világra folyamatosan reagálunk, az évszakok, az aktuális időjárás is befolyásolja közérzetünket. Az öt elem tana az éghajlatot is fontos tényezőnek tartja. A fa elemhez a szél tartozik, a tűzhöz a hőség, a nedvesség a földhöz tartozik, a szárazság a fémhez, a hideg pedig a víz elem hozzárendelése. A száraz bőr például a fém egyensúlyhiányára utal, a tavasszal megbetegedőknél a fa elemre kell odafigyelni. A szénanáthában szenvedők tavasszal ösztönösen savanykás ételekre vágynak, és nagyobb mennyiség elfogyasztása után állapotuk jelentősen javulhat.

A föld elemhez tartozó melegítő táplálékok azoknak segíthetnek, akik fázósak.

 

 Az öt elemen alapuló táplálkozásMit együnk? 

A máj folyamatos tehermentesítése és a dühöngések elkerülése érdekében rendszeresen kell fogyasztani a fa elemhez tartozó, frissítő hatású élelmiszereket. Ide tartozik többek között a zöldbab, a fejes saláta, az alma, a paradicsom, a joghurt, a petrezselyem, a marha- és a sertésmáj, valamint a mogyoró is.

Hosszú távú boldogságot, kiegyensúlyozott nyugalmat csak akkor érhetünk el, ha a tűz elem egyensúlyban van a szervezetünkben. Ehhez a búza, a zab, a cékla, a pirospaprika, a grillezett húsok, a sárgabarack és a keserű csokoládé segíthet hozzá.

A föld azt segíti elő, hogy kapcsolatokat létesítsünk, hogy másra és másokra is tudjunk figyelni. Ezt az alábbi táplálékok segíthetik elő: tejtermékek, burgonya, borjúhús, marhahús, diófélék.

Ha életünkben túlsúlyban van a szomorúság, valószínűleg a fém nem rendelkezik elegendő energiával, ezért fogyasszunk rizst, retket, őszibarackot, csirkét, póréhagymát.

Amikor a víz elem egyensúlya megbomlik, aggódás és félelem uralja az életünket. Hogy ezt helyreállítsuk, fogyasszunk sok halat, málnát, disznóhúst, árpát és padlizsánt.

 

 

Az öt elem hozzárendelései

 

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Szerv

máj, epehólyag

szív, vékonybél

lép, hasnyálmirigy, gyomor

tüdő, vastagbél

vese, hólyag

Íz

savanyú

keserű

édes

csípős

sós

Évszak

tavasz

nyár

nyárutó

ősz

tél

Éghajlat

szél

hőség

nedvesség

szárazság

hideg

Érzelem

méreg

öröm

gond

szomorúság

félelem

 

 

Vendéglátás az 5 elemmel

Ha olyanokat látunk vendégül, akiknek elemigényeit nem ismerjük, célszerű egy olyan menüsort összeállítani, amelyben minden elem szerepel.

Készítsünk föld elemhez tartozó előételt, hogy csillapítsuk a vendégek éhségérzetét.

A fém elemmel mozgassuk meg az energiákat, erre kitűnő valamilyen fűszeres harapnivaló.

Főfogásként mindig víz elemű ételt kínáljunk.

Az emésztés beindítását a fa elemhez tartozó savanykás desszerttel, például gyümölccsel érhetjük el.

Végül szolgáljunk fel teát vagy kávét, hogy a tűz elem melegítse őket. 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Peller Mariann anyaotthonba látogatott Ki tudná jobban átérezni az otthonukat elvesztett, gyermekes nők helyzetét, mint egy édesanya. Peller Mariann ezért is állt azon jótékonysági program mellé, melynek keretén belül a szervezők és a műsorvezető házhoz viszik az egészséget. Az immár kétgyermekes édesanya olyan csomaggal érkezik a nehézsorsú édesanyákhoz és gyermekeikhez, amely segítséget jelent az édesanyák egészségének megőrzésében. A kicsik játékot, anyukáik pedig vitaminokat kapnak, illetve az MSD Pharma Hungary Kft. segítségéve
A bio nem elég!A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4–1,6 négyzetmétert tesz ki. Azt már ki sem mernénk számolni, ekkora területen mennyi méreg felvételére képes, ha rákényszerítjük. Éppen ezért egy magára valamit is adó TestŐr nem ken akármit a bőrére!
Csak feszesen!Valóban feszesíthet az a gyümölcs, amely hizlal, és a fagyasztott is lehet ugyanolyan hatásos, mint a friss? Ennek jártunk utána. 
Természetes botox - Keleti gyógymódok nyomábanA keleti nők híresek ápoltságukról és szépségükről, amelyet nem csak a genetikának köszönhetnek. Több évszázados, akár évezredes recepteket és módszereket használnak a mai napig, de szemléletmódjuk is nagyon eltérő a miénktől. 
A szerelem vakA mai vizualizált világban a nemi ösztönt főképp a minél tökéletesebb test látványa indítja be. Ezt nagyban befolyásolják a reklámok „emberképei”. De mi a helyzet azokkal, akik ezeket nem látják? Vajon csak a szemünk az egyetlen érzék(i) szervünk?
Évtizedenként változikBár tudjuk, hogy sokan nem értenek majd egyet velünk, mi mégis sorra vettük a XX. század szépségideáljait – évtizedenként.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/