50 fölött is aktívan

A közvélemény szerint az 50 fölötti korosztály már csak legyint, ha az erotikáról van szó. A valóság azonban nem ezt bizonyítja: a férfiak és nők az érettebb években is igénylik a minőségi szexualitást. Vagyis ebben a korban sem szabad lemondani az érzékiségről!

Az egyik nagy internetes portál tavalyi „szextesztje”, azaz a szexről szóló kérdőíve az 50 fölötti korosztály kapcsán meglepő eredményeket hozott. A tesztre 156 000 érvényes válasz érkezett, közülük 5300-an 51 év fölöttiek, 2900 férfi és 2400 nő töltötte ki az anonim kérdőívet. „Az adatokból egyértelműen az derül ki, hogy az érettebb korosztály is igényli, és ha van rá módja, műveli is a minőségi szexualitást – elemzi az eredményeket Gyimesi Andrea szexuálpszichológus. – A férfi kitöltők 70 százaléka legalább hetente, 80 százalékuk legalább kéthetente él nemi életet szeretkezés vagy önkielégítés formájában. A nők esetében ezen a téren sokkal nagyobb a szórás, viszont 82 százalékuk bevallja, hogy legalább hetente igényelné az erotikát.”

Az önkielégítés miatt egyébként csak a kitöltők 10 százaléka számol be szégyenérzetről – az adatok szerint az életkor előrehaladtával csökken a szégyenkezők száma, vagyis az idősebbek gyakorlatilag lazábban kezelik ezt a kérdést, mint a fiatalok. Ezt mutatja az is, hogy a férfiak 42, a nők 30 százaléka legalább kéthetente örömet szerez magának.

 

Testi tünetek

A felmérés tehát azt jelzi: a szex iránti vágy az idősebbekben is megvan. Ugyanakkor – főleg a nők körében – sokan vannak azok is, akik idősebb korban egyre inkább lemondanak az érzéki örömökről.

Hogy mi lehet ennek az oka? Első pillantásra valószínűleg sokan a menopauza testi és lelki változásait neveznék meg okként. Ebben sok igazság van, hiszen a hormonális változások számos olyan testi és lelki folyamatot indítanak el, amelyek nem feltétlenül kedveznek a szexualitásnak. Az ösztrogéntermelés csökkenésével a hüvely szárazabbá válik, ami megnehezíti az örömteli nemi életet. A kutatások szerint az orgazmuskészség is csökkenhet ebben az időszakban, az élvezet rövidebb lehet, mint fiatalabb korban. Ráadásul a nemi szervek a fertőzésekre is fogékonyabbá válnak. A hőhullámok, az alvászavar, a fejfájás, illetve a hangulati hullámzás szintén hozzájárulhatnak a szeretkezések ritkulásához. Ám Gyimesi Andrea hozzáteszi: vannak olyan hölgyek, akiknél a hormonális változások kifejezetten megnövelik a szexuális étvágyat, de nagyon személyfüggő, hogy kinél jelentkezik ez a hatás, vagy épp az ellenkezője.

Noha erről kevesebbet beszélünk, a hormonális változások az 50 év fölötti férfiaknál is végbemennek: ők is megélik a változó kort, bár nem olyan látványosan, mint a hölgyek. A szervezetükben csökken a férfi nemi hormonok szintje, így gyakorta alábbhagy a vágy, és egyes esetekben potenciazavarok is felléphetnek.

Jó tudni azonban, hogy a változókori tünetek mind a férfiak, mind a nők esetében kezelhetők, csupán annyi kell hozzá, hogy az érintettek ne féljenek szakembertől, orvostól segítséget kérni.

 50 fölött is aktívan

Sokszor az özvegység a gond

A szexuálpszichológus arra is emlékeztet, hogy ebben az életkorban nagyon sok a gyász: ezalatt nemcsak a partner, a házastárs elvesztését kell érteni, bár ez is sok esetben megtörténik (a számok tanúsága szerint különösen a hölgyeket érinti). Ezzel egy időben kerül sor a munkahely elvesztésére, amely a társadalmi hasznosság érzetét és az életszínvonalat egyaránt csökkenti. Sokan az egészségüket, a jövőképüket, a megvalósítandó és megvalósítható dolgokat is gyászolják – főként tudat alatt. „Ez ráadásul nem oldódik meg magától, és a társadalmunkban sincsen megfelelő kultúrája annak, hogy az idősödő embert segítsük a veszteségek feldolgozásában” – figyelmeztet a szexuálpszichológus.

 

Megoldások több szinten

A szakember szerint igenis meg kell dolgozni azért, hogy a szexualitás érettebb korban is élvezetes legyen. Fizikai értelemben nagyon jó hatású a sportolás, az erőnlétünk karbantartása, az egészséges táplálkozás és az elegendő pihenés. A hüvelyi tüneteken sokat segíthet az intim torna, illetve a síkosítók használata. Ha a változó kor problémái nagyon kellemetlenné válnak, vagy a vágy zavaró mértékben lecsökken, érdemes szakemberhez fordulni.

A lelkünk karban tartásáról sem érdemes elfeledkezni: nagyon fontos a baráti, társas kapcsolatok ápolása, a rendszeres programok szervezése. A társadalmi hasznosság érzete is lényeges, mindenképp olyan napi rutint kell kialakítani, amelynek a mások számára is hasznos tevékenység is része.

Ha a gyász okozza a problémát, elengedhetetlen annak feldolgozása. „A gyászoló galamb nem választ új párt” – idézi a mondást Gyimesi Andrea, de arra is felhívja a figyelmet, hogy az embereknél szerencsére nem ilyen szigorú a törvény, vagyis ötvenen túl sem késtünk le a partnerkeresésről. Az viszont megfellebbezhetetlen igazság, hogy a gyász munka és feladat, ennek elvégzését nem szabad halogatni, hiszen az szünetelteti az élet új örömeinek megtalálását.

 

Beszéljünk őszintén!

Gyimesi Andrea szerint a stabil párkapcsolatokban az élvezetes szexuális élet legfontosabb feltétele az őszinteség. Jó hatással lehet a szexualitásra, ha a nők kikövetelik az előjátékot, és az orális szex is a szeretkezések részévé válik. A felmérés számaiból az derül ki, hogy az idősebb nőket zavarja, ha parancsoló utasításokat kapnak szex közben, így manapság ez hiába divatos, az idősebb uraknak érdemes tartózkodniuk tőle. Mindkét nem számára hasznos lehet viszont, ha őszintén beszámolnak partnerüknek szexuális fantáziáikról, majd együtt meg is valósítják őket.

 

Az érzékek felkorbácsolása

50 fölött sem kell megengedni, hogy az unalom beköltözzön a hálószobánkba.

Szervezzünk retrorandit – otthon! Főzzük meg párunk fiatalkori kedvenc ételét, és vegyük elő azokat vagy ahhoz hasonló ruhákat, amelyeket a megismerkedésünk idején viseltünk. Az étel és a terítés szintén idézze azt a kort, amikor a kapcsolat elkezdődött. És persze a zene szintén a régi, közös nagy kedvencekből legyen egy válogatás.

Először szokatlannak tűnhet, mégis meglepően hatásos, ha kimondjuk a vágyainkat. Az, hogy hogyan közöljük párunkkal, a személyiségünk függvénye, az apró célzásoktól a párunk tárcájába csempészett szerelmes üzeneteken át a nyílt kezdeményezésig bármit választhatunk. Sőt akár a Káma-szútrát is a hitvesi ágy párnáján felejthetjük…

Lassítsunk! 50 felett a szeretkezések jelszava az újrafelfedezés: ismerkedjünk meg bátran újra a párunk testével, a jóleső pozíciókkal, az érzelmeinkkel…

Keressük fel újra kedvenc ifjúkori kirándulóhelyeinket! Akár a megismerkedésünk, vagy az első közös vakációnk helyszínére is ellátogathatunk.

Természetes gyógymódokkal az idő múlását kísérő egészségügyi problémák ellen is felléphetünk: a nemi szervek vérellátási zavarai esetén fogyasszunk medvehagymát, míg a prosztata egészségét az E-vitaminban és szelénben gazdag tökmagolaj védi. A potenciazavarok kivédésében a ginszengtea fogyasztása segíthet.

Ha csökken a vágy, bevethetjük az aromaterápiát, a serkentő hatású illóolajokat is: válasszunk a bergamott, a fenyő, a vetiver, az ylang-ylang, a niaouli, a verbéna, a geránium és a rózsa közül, de ízlés szerint keverhetjük is ezeket az olajokat.

 

Horváth Judit

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Egészséges erotika - Amiről feltétlenül beszélni kell A színvonalas és élvezetes szeretkezéshez az örömteli előjáték mellett a biztonságos védekezés is hozzátartozik. A lehetőségekkel és ezek érzéki alkalmazásával kapcsolatban Füredi Krisztián szexuálpszichológus és dr. Szuromi András nőgyógyász ad néhány megfontolandó tanácsot.
Vegye komolyan az izomgyengeséget!Zsibbadás, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás, kerülgeti? Vegye komolyan a tüneteket, mert van esélye, hogy krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiában (CIDP) szenved, ami ritka, idült betegség, amely a perifériás idegrendszert érinti. Nagyon fontos, hogy időben felismerjék, mert kezelés nélkül a betegek végül tolószékbe kényszerülnek, és a károsodás visszafordíthatatlan.
Emeljük ki vagy rejtsük el!Bármilyen is az arcunk, biztosan vannak rajta olyan részek, amelyekre büszkék vagyunk – és olyanok is, amelyekre kevésbé. Jó, ha tudjuk, hogy okos sminkeléssel könnyedén kiemelhetjük az előnyös területeket, és elrejthetjük, amire nem szeretnénk felhívni a figyelmet.
Nőakadémia - Hogyan láttassuk magunkat fiatalabbnak?Öregedő arcbőr, ritkuló haj, kerekedő idomok… 45-50 éves kor körül válik egyértelművé az idő vasfoga. Beletörődés helyett inkább fogadjuk meg a „sorstárs” stylist tanácsait.
Alvászavar? A múlté!Az alvászavar jele a horkolás, amely elsőre teljesítményromlással jár, de szívelégtelenséget, stroke-ot és cukorbetegséget is okozhat. Megkeseríti azok életét, akik évek óta nem pihenték ki magukat.
Hitek és tévhitekA városi legenda szerint a mikrohullámú sütő és a mobiltelefon rákot okozhat, miközben fogalmunk sincs arról, hogy a kék fényű ébresztőórás rádió vagy a horkolás is hasonló hatású lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/