Gondolkodom, tehát allergiás vagyok

Kétségtelen tény, hogy miként az emberiség fejlődik, ahogyan egyre fejlettebb lesz a civilizáció, annál több és különlegesebb betegségfajta jelenik meg: újak ütik fel a fejüket, régiek alkalmazkodnak a változásokhoz, mutálódnak, pusztítanak.

 

Hasonló a helyet az allergiával is, amely az utóbbi öt–tíz évben mutat kiugróan magas előfordulási értékeket; s igaz ez tulajdonképpen világszerte. De vajon mennyi köze van a civilizációnak az allergia elterjedéséhez? Mert igaz ugyan, hogy például Ázsiában, a fejlett nagyvárosokban sokkal nagyobb az allergikus megbetegedések száma, miközben a vidéki régiókban kimutathatóan kevesebb, de a túlérzékenység ugyanúgy jelen van az afrikai közegben vagy az indiai falvakban.

 

A stressz, a túlsúly és a "többiek"

A jelenleg hatályos elméletek szerint az allergia tömeges elterjedéséért a „tiszta környezet” a felelős – mondván, a régebbi korokban a környezet hagyományos allergénekben és mikrobákban gazdagabb volt. Immunrendszerünk pedig képes és kész volt felvenni a harcot a külső behatásokkal szemben, az újkori létezés „fertőtlenítettsége” miatt viszont az immunrendszer nem tud mi ellen felkészülni. A szakemberek arra hivatkoznak, hogy míg az állatokkal teli falusi környezetben felnőtt gyermekeknél az allergiás megbetegedések jóval ritkábban fordulnak elő, addig a városi gyermekek annál inkább szenvednek allergikus tünetektől. Nem elég, hogy kevesebb külső behatást kap a gyermek immunrendszere, a civilizált világ is számos módon segíti elő az immunrendszer gyengeségét. Ilyen a stressz, a túlsúly, a transzzsírral teli ételek, a dohányzás, de az elektronikus készülékek állandó sugárzása is hatással van. Léteznek az allergia kapcsán azonban új elméletek is. Dr. Kellermann Aranka Terézia egyik szakcikkében ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: vajon valóban téved-e az allergiások immunrendszere? A szakember szerint új nézőpont szükséges ahhoz, hogy az allergiák kialakulását, a szenzibilizációt megértsük. „Az új elmélet szerint a szervezetben jelen lévő paraziták és a pollenek fehérjeanyagai – feltehetően a hasonló determináns csoportok révén – keresztallergiát hoznak létre. A parazitapeték és a pollenek közötti hasonlóság több területen is szembetűnő. A parazitafertőzöttség sokkal elterjedtebb, mint azt általában feltételezik, erre utalnak a szakirodalmi adatok is.

 

Mérges környezet

További összefüggés a szenzibilizálódást illetően olyan főbb tényezők jelenléte, amelyek a ma élő emberre jellemzőek. Ezek a szervezetben felhalmozódott méreganyagok és a stressz. A homeosztázis kibillenése, valamint a lelki síkon jelen lévő, feldolgozatlan történések is együttműködően hatnak – jelezve az allergiák kialakulásában szerepet játszó sokféle összetevőt. A stressz a félelmi állapotok kialakulásának alapja. Az immunsejtek védelmi rendszere a valós vagy vélt félelmek és a méreganyagok ellen alakítja ki az egyre több anyagra kiterjedt védelmet, szimbolikus formában integrálva a lelki sérülések tartalmát is” – olvasható az allergiák kialakulásának új elméletéről írt cikkében. Ebben rámutat többek között arra is, hogy a szenzibilizálódásért nemcsak a közvetlen (parazitafertőzöttség) és a fokozott ellenanyag-termelést okozó egyéb faktorok, hanem a közvetett tényezők is felelőssé tehetők – ezek a már meglévő allergiás tünetek hevességét is fokozzák. A méreganyagok között sorolja fel a táplálék-, a levegő- és a vízszennyezettséget, amelyek a szervezet terhelődésének legnagyobb hányadát jelentik. Az emberi szervezetet ezeken felül még jelentősen megterheli a nem a biológiai szükséglet szerinti táplálkozás (mennyiség, minőség), a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a drogok és a mozgáshiány. Szintén rámutatott a szakember, hogy hasonlóan káros az elektroszmog is, vagyis a számítógépekből, tévékből, egyéb berendezésekből érkező elektromágneses sugárzások. Az allergia kialakulásában jelentős szerepet játszanak az újkor légkondicionáló rendszerei is: a hideg, erőteljes, állandóan jelen lévő légáramlatban a baktériumok és egyéb kórokozók könnyedén terjednek a légtérben. Dr. Kellermann a felsorolásban hozzátette a mikrosütőt és a káros földsugárzást is, amelyek egyértelműen felelősek az allergiás betegségek kialakulásában.

Gondolkodom, tehát allergiás vagyok

"Hallgass a testedre!"

Egy amerikai szakmagazin nemrég összeállított egy hatos listát, amelyet a modern kor embere kell(ene), hogy használjon az allergia megelőzése, illetve pontosabb ismerete érdekében. Eszerint az első és legfontosabb pont, hogy az ember ismerje: mire allergiás. Pontos ellenőrzésekkel ez hamar megtudható, és később ehhez alkalmazkodva lehet tervezni a kültéri létet – például magas pollenkoncentráció idején a pollenallergiás ne feltétlenül menjen kirándulni. A másik pont ehhez kapcsolódik: figyelni az időt. A pollenkoncentráció ugyanis reggel hat és kilenc óra között, illetve naplemente idején kiemelkedően magas; érdemes ezeket az időpontokat a négy fal között tölteni, vagy pollenszűrő maszkot ajánlott használni, ha az ember szabadtérre megy. „Figyeld az eget!” – ez lenne a harmadik pont, amely annyit jelent: kerülni kell a szabadtéri testmozgást, ha száraz, meleg, szeles nap van. Ez ugyanis kihozza a legmagasabb pollenkoncentrációt. Figyelni kell azonban arra is, hogy a magas páratartalom szintén veszélyes tud lenni. Ha nehéznek érzi a levegőt, ha nehezére esik a levegővétel, akkor nem kizárt, hogy például a penészgomba pollenje telíti el a légteret; ez sokaknak rengeteg kellemetlenséget tud okozni. Az akkut allergiásoknak közvetlenül eső után érdemes a szabadba menniük. A negyedik pont a listán arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern kor emberének érdemes pontosan megválasztania, milyen sportot vagy mozgástevékenységet végez. A szünetekkel teli sportok, mint például a tenisz, sokkal könnyebben hozza elő az asztmás tüneteket, mint például a futás, amely folyamatos megterhelést jelent. Régóta tudható, hogy az úszás a legjobb a tüdőnek, igaz, épp a klóros víz okoz sokaknak allergiás reakciókat. „Hallgass a testedre!” – ez az amerikai lista ötödik pontja, mely szerint ha valaki allergiagyógyszert szed, de a szabadtéri testmozgás során mégis fáradékonyságot és allergikus reakciókat tapasztal, úgy jobb megérteni a test üzeneteit, és a négy fal között maradni. A lista utolsó módszerjavaslata az, ha jóval az allergiaszezon előtt elkezdi az ember bevált gyógyszereit szedni. „Kapd be a pirulád még azelőtt, hogy tüsszenteni kezdesz!” – szól a jó tanács, amely leegyszerűsítve annyit tesz: ha valaki tudja, hogy a tavaszi pollenszezon rendre problémákat okoz neki, idejében kezdje el a kúrát. 

Sz. Látó Judit

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellenBár tény és való, hogy az allergiás megbetegedések robbanásszerű elterjedése a világban a modern kor emberének túlhajszolt életvitelének is köszönhető, korábban is voltak allergiások, igaz, jóval kevesebben. Nekik gyógynövények és népi praktikák segítettek a túlélésben.
Ráncfelvarrás szike nélkülGörbe hétvége Ibizán. All inclusive heverészés a Vörös-tengernél. Teljesítménytúra a Kárpátok bércein. Csatangolás Isztambul sikátoraiban. Összeállításunkban – vérmérsékletéhez mérten – mindenki megtalálja az éveket visszapörgető nagy utazást.
Bomba alak 3 nap alattAz eredményes alakformáláshoz megfelelő táplálkozásra, izomfejlesztésre, és lokális problémakezelésre van szükség. A Turbo Bikini programmal mindössze három nap alatt látványos eredményeket lehet elérni az alakformálásban.
A bio nem elég!A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4–1,6 négyzetmétert tesz ki. Azt már ki sem mernénk számolni, ekkora területen mennyi méreg felvételére képes, ha rákényszerítjük. Éppen ezért egy magára valamit is adó TestŐr nem ken akármit a bőrére!
Új élet egy új módszerrelA hosszú ideje húzódó deréksajgásra vagy az évenkénti több becsípődésre ma már a hagyományos orvosláson alapuló, modern gyógyászati eljárások is megoldást kínálnak. 
Arcra fel!Mit tegyünk, ha nem szeretünk tükörbe nézni? A teljes plasztikai műtétek visszahozhatják veszni látszó önbizalmunkat, de olyan változásokat is eredményezhetnek, amely komoly személyiségátalakulást követel.  

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/